- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
In de huidige moderne bouw die in principe energiezuinig moet zijn, is geen plaats meer voor compromissen. In december 2018 hebben de EU-lidstaten zich gezamenlijk verplicht om het energieverbruik in 2030 met 32,5% te verminderen ten opzichte van de prognoses. Dit doel, met als belangrijkste uitgangspunt het zorgen voor een pakket schone energie, brengt enorme investeringen met zich mee, vooral voor de gebouwde omgeving die verantwoordelijk is voor bijna 40% van de energievraag in de Europese Unie.
Om zowel particuliere als publieke investeerders aan te moedigen te investeren in verlaging van het energieverbruik in de woningbouw, heeft de Europese Commissie in 2019 bijna 97 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het ELENA-initiatief (European Local Energy Assistance). Deze middelen zijn hoofdzakelijk bestemd voor ondersteuning van particuliere investeerders en woningbouwcoöperaties bij het uitvoeren van energie-audits die zijn gericht op comfortverbetering en verlaging van de energiekosten. Dankzij deze financiële injectie start een nieuwe periode van thermische modernisering van gebouwen, inclusief de vervanging van ramen.
Een gebouw verliest warmte langs drie belangrijke wegen: via ventilatie, via de muren en via ramen en deuren. Die laatste zorgen voor warmteverliezen van maar liefst 25%. In de zomer laten ze ongeveer 60% van de stralingsintensiteit van de zon door, waardoor achterliggende ruimtes te warm worden. Het is daarom goed om, zelfs als is gekozen voor ramen en deuren met de beste parameters voor thermische isolatie, ook te investeren in buitenrolluiken die veel cruciale – thermische functies – kunnen vervullen. Bij ongunstige weersomstandigheden vormen zij een barrière die het raam effectief beschermt tegen warmteverlies, zelfs met enkele procenten. In de zomer beschermen zij tegen oververhitting van de kamers en beperken daarmee het gebruik van bijvoorbeeld airconditioning, zodat de exploitatiekosten van een gebouw verder afnemen.
Om aan de vereiste criteria te voldoen, is het nodig om geschikte producten te selecteren die het juiste antwoord zijn op de hoogste markteisen. In de vorm van het rolluiksysteem SKB Styroterm heeft Aluprof hiervoor een moderne oplossing ontwikkeld, met als hoofdtaak de energiebalans van het gebouw te verbeteren. Het belangrijkste element van dit type producten is de rolluikkast. Om al zijn functies goed te kunnen vervullen, moet hij zijn gemaakt van het juiste materiaal. Daarom is op verzoek van Aluprof een speciaal materiaal ontwikkeld en geproduceerd. Het kenmerkt zich door zeer goede thermische eigenschappen, waardoor een extreem lage warmtedoorgangscoëfficiënt Usb van 0,29 W/m²K kan worden behaald. Deze prestatie is bevestigd door de nieuwste proeven in het gerenommeerde onderzoeksinstituut ift Rosenheim. De kast is verkrijgbaar in de maten 260 x 260 en 300 x 300 mm.
Het systeem SKB Styroterm is een opbouwrolluik dat direct op het raamkozijn wordt geplaatst. Dit type product wordt vooral toegepast in nieuwbouw of tijdens thermische isolatie van bestaande gebouwen waarbij de ramen worden vervangen. De rolluikkast wordt met behulp van een passend adaptieprofiel op het raam bevestigd. De profielen die Aluprof in zijn assortiment heeft, zijn geschikt voor de meeste raam- of deurkozijnprofielen van hout, aluminium of pvc die op de markt verkrijgbaar zijn.
Een ander pluspunt van deze oplossing is de mogelijkheid om te kiezen voor revisie van binnenuit of vanaf de buitenkant. De geïsoleerde kast wordt volledig ingebouwd, waardoor het aanzien van de gevel niet wordt aangestast.
Het rolluiksysteem SKB Styroterm is ook verkrijgbaar in een versie die geschikt is voor toepassing van buitenjaloezieën. Hierdoor kunnen in hetzelfde gebouw of zelfs dezelfde gevel zowel rolluiken als jaloezieën worden toegepast zonder het gevelbeeld aan te tasten. De inbouw is voor beide producten gelijk en het ontwerpproces wordt aanzienlijk vereenvoudigd, omdat voor beide productgroepen dezelfde kastafmetingen zijn toegepast.
De constructie van het systeem maakt de integratie van een hor mogelijk, zodat met dit systeem ook kan worden gezorgd voor effectieve bescherming tegen insecten. Dankzij toepassing van kliktechnologie kan de hor bijzonder snel en eenvoudig worden gemonteerd, en wel tussen het rolluikpantser en de ruit.
De rolluikbladen bestaan meestal uit profielen gemaakt van hoge kwaliteit aluminiumplaat, gevuld met schuim en bedekt met een speciale dubbele PU/PA lakcoating. Hierdoor hebben de lamellen een verhoogde weerstand tegen slijtage en weersomstandigheden. Een grote keuze aan kleuren is standaard, waardoor zelfs de meest veeleisende opdrachtgevers probleemloos kunnen worden bediend.
Eigentijdse architectuur staat niet alleen voor modern design, maar vooral ook voor functionaliteit van de toegepaste oplossingen. Opdrachtgevers en investeerders verwachten dat ontwerpers gebouwen creëren die niet alleen de exploitatiekosten drukken, maar ook gebruiksgemak verzekeren. De toepassing van buitenrolluiken voldoet volledig aan hun verwachtingen. Het zijn namelijk buitengewoon esthetische en functionele hulpmiddelen die niet alleen het warmteverlies minimaliseren en in de zomer oververhitting van de ruimtes voorkomen, maar ook bescherming bieden tegen inbraak, overmatig lawaai, of simpelweg, de nieuwsgierige blikken van de buren.