Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Zonweringbranche pleit voor meer wet- en regelgeving
Interactief panelgesprek als opening van de branchedag.

Zonweringbranche pleit voor meer wet- en regelgeving

Terugblik op de Branchedag Zonwering

Er zijn ongetwijfeld meer conclusies te trekken na afloop van de Branchedag Zonwering die op 18 maart in theater Spant! werd gehouden, maar de meest opvallende was toch wel het feit dat ongeveer driekwart van de fabrikanten, leveranciers en vakhandel in de zonweringindustrie graag meer wet- en regelgeving ziet. Die zou een positieve impuls aan de branche kunnen geven… Lees: meer omzeteuro’s! 

Het was wellicht de meest verrassende uitslag, praktisch aan het begin van de goed bezochte bijeenkomst in Bussum. Vooral omdat je van ondernemers zou verwachten dat ze de overheid zo veel mogelijk buiten de deur willen houden. Maar aan de andere kant is er ook een commercieel belang, namelijk de verkoop van zonwering! Want als die door strengere wet- en regelgeving vaker verplicht zou worden voorgeschreven – gekoppeld aan de uitdagingen om klimaatopwarming tegen te gaan – dan zou dat absoluut een zetje geven in de richting van meer omzet voor de branche. 

Tijdens zijn presentatie legde Sven van Witzenburg de zaal een zeer uitgebreide marktanalyse voor, maar een belangrijke vraag bleef open: welke keuzes kan de branche als geheel dan maken?

Consensus?

De vraag was echter – en daarmee startte de eerste discussie – of er binnen de branche consensus is over het bestaan van klimaatopwarming? Volgens Jos Stoit, voorzitter van VeRoFaLe, is die er. “Omdat de branche meer regelgeving wil, kun je concluderen dat er overeenstemming is over het verhaal van de klimaatopwarming”, zo beweerde hij stellig vanaf de paneltafel. 

Maar is dat zo? Want, niet iedere Nederlander gelooft het verhaal van de klimaatopwarming en dus is de kans aanwezig dat ook vakprofessionals uit de branche op inhoud hun twijfels hebben. Want, pleit men niet gewoon voor meer strengere regels omdat die uiteindelijk meer omzet opleveren? Is het daarom dan toch niet van belang om te weten hoe de achterban erover denkt om te ontdekken of het draagvlak voor de lobby groot genoeg is? En, of iedereen in de branche hetzelfde verhaal uitdraagt?   Eddy Hillebrand, voorzitter van branchevereniging Romazo, erkende dat op de vraag of er consensus is in de branche er “nog een weg is te bewandelen. Maar eerlijk is eerlijk: strengere wetgeving helpt ons in de verkoop!” 

De opkomst was goed. Naar schatting bezochten ruim 300 belangstellenden de branchedag.

Tegenkrachten

Het vraagstuk rondom meer wetgeving bleek naderhand ook een gespreksonderwerp in de wandelgangen. Een vakdealer uit het midden van het land wees erop dat de Green Deal van Frans Timmermans door de Europese Commissie terzijde is geschoven en dat Nederland op weg is naar een veel rechtser kabinet, dat minder oog heeft voor klimaatdoelstellingen. “Het is daarom geen overbodige luxe om je als brancheorganisatie bewust te zijn van de tegenkrachten”, zo stelde ze. “VeRoFaLe zal het verhaal over de klimaatopwarming dan misschien nóg overtuigender moeten weten te vertellen om de beoogde doelstellingen – verplichtingen ten aanzien van het installeren en monteren van zonweringen – te kunnen bereiken. En zeker, die verplichtingen zullen ons geen windeieren leggen: we zullen uiteindelijk meer verkopen en dus meer verdienen! Maar ik denk dat de totstandkoming van die verplichtingen door de verrechtsing in Nederland en in de rest van Europa alleen maar moeilijker gaat worden in de komende jaren.” 

Logistiek en organisatorisch was het allemaal prima op orde. Aan goed eten geen gebrek!

Online verkoop

Een ander thema was de vraag of de online verkoop van zonweringen een bedreiging vormt voor de branche. Ongeveer 78% van de zaal zei ‘nee’. Toon van Osta van ROMA benadrukte dat de branche het kwaliteitsaspect zal moeten blijven benadrukken. “Online leveranciers kunnen de gewenste kwaliteit gewoon nog niet leveren”, zo stelde hij. Een interessant gespreksonderwerp was verder de gewenste profilering van de branche als geheel. Zijn we een ‘industrie van passieve koeling’, ‘schaduwmakers’ of een ‘industrie van zonwering’. Een van de vakprofessionals uit de zaal stelde dat uiteindelijk alleen de consument het antwoord kan geven. 

Versnellen met hindernissen

Na afloop van het event, werd in ieder geval duidelijk dat ‘versnellen met hindernissen’ – het thema van de branchedag – in deze roerige tijden het enige juiste thema voor het event kon zijn en dat het achterover leunen en wachten wat er gebeurt, sowieso geen optie is. Conclusie: de branche is hoe dan ook aan zet.  

Jos Stoit, Sven van Witzenburg, dagvoorzitter Reinier van den Berg en Eddy Hillebrand.

‘Zonwering moet hoger op de agenda’

Bezoekers Jeroen Elsenga en Obed Rupert van Schmit Zonwering uit Dronten, keken met een goed gevoel terug op de branchedag. “Het was plezierig om leveranciers en mede-retailers te ontmoeten én ervaringen te delen. Ook de gastsprekers hadden goede verhalen, met name Floris van Alkemade, de voormalig Rijksbouwmeester. Zijn voordracht was inspirerend. Het verhaal van Sven van Witzenburg, Managing Director Somfy Business Northern Europe, vonden wij niet zo sterk. Het was jammer dat hij geen richting aangaf waar wij als branche heen moeten.” 

Jeroen Elsenga en Obed Rupert evalueren de branchedag.

“Het product zonwering moet sowieso hoger op de agenda. Van bouwers tot architecten en van gemeenten tot andere overheden, simpelweg omdat zonwering een bijdrage levert aan een betere leefomgeving. Daarom moeten we allemaal goed met fabrikanten blijven samenwerken, zodat we met z’n allen consumenten correct kunnen informeren, bedienen én helpen om hun eigen leefomgeving te verbeteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details