Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Becker Antriebe begonnen als metaalwerkplaats
Becker Aktor met SMI buismotor. Een externe KNX module is niet nodig. (Beeld: Becker.)

Becker Antriebe begonnen als metaalwerkplaats

Wie 100 jaar is geworden, kan meestal terugkijken op een rijk en vervuld leven. Maar laten we eerlijk zijn, (ver) vooruitkijken ligt dan minder voor de hand. Voor een bedrijf ligt dat anders. Becker Antriebe GmbH kijkt met vreugde en trots terug op de afgelopen 100 jaar, maar is ook volop bezig met de toekomst. Reflecteren hoort erbij, maar dan weer volle kracht vooruit! 

Dat is de spirit die ook het Nederlandse team van Becker Benelux in Maastricht kenmerkt. Jos Thissen, Nynke den Os, Guy Scheerlinck en Philippe Goossens zijn trots op het verleden van Becker, maar werken vooral hard aan de toekomst. Onderdeel daarvan is de nieuwe bedrijfswebsite die in ontwikkeling is. 

Becker Antriebe vindt zijn oorsprong in de metaalwerkplaats die Emil Becker op 7 mei 1921 startte in Sinn, een plaatsje in de Duitse deelstaat Hessen. Enkele jaren na de oprichting kwam ook Emils jongere broer Adolf in het bedrijf, aanvankelijk om zijn broer te helpen met de aanschaf van nieuwe, moderne machines. Terwijl Emil gespecialiseerd was in metaalbewerking, was Adolf een ‘Meister Elektriker’. 

Becker Solar set. (Beeld: Becker.)

Elektrische aandrijvingen

Aanvankelijk specialiseerde het bedrijf zich in de productie van tandwielen, onder andere voor de telescopen van Leitz uit Wetzlar. Later werden stuurkolommen een specialiteit. Vanaf 1965 werd ingezet op het ontwikkelen en produceren van aandrijvingen en besturingen voor indus­triële deuren. (Deze tak werd in 2020 afgestoten.) In 1971 ten slotte, werd het leveringsprogramma uitgebreid met elektrische aandrijvingen voor rolluiken en zonwering, waarmee de basis voor het hedendaagse Becker Antriebe werd gelegd.

De eerste buismotor

De toenmalige directeur dr. Hans Wiegelmann had een groot panoramaraam in zijn woonkamer. Zijn vrouw wilde het kunnen afsluiten met een elektrisch rolluik. De op de markt beschikbare aandrijvingen waren echter peperduur. Wiegelmann dacht zo’n aandrijving beter én goedkoper te kunnen maken. Dit was de motivatie om de eerste buismotoren met mechanische schakelaars te maken. Wiegelmann schatte in dat er een veelbelovende markt voor zou zijn. Hij kreeg gelijk.

Anno nu heeft Becker wereldwijd zo’n 360 medewerkers in dienst, die gezamenlijk een jaarlijkse omzet van circa 60 miljoen euro genereren. In 2020 werden er meer dan 800.000 aandrijvingen voor rolluiken en zonwering geproduceerd. Daarnaast produceert Becker ook besturingen en smart home-oplossingen, met als ultieme doel het leven van mensen eenvoudiger te maken, thuis, maar ook in de werkomgeving.  

R&D

Vroeger werden alle tekeningen voor nieuwe onderdelen, componenten en producten met de hand gemaakt. Dat vereiste een goed ruimtelijk inzicht én goed nadenken vooraf, want een tekening opnieuw maken, was veel werk. Het ruimtelijke inzicht en goed nadenken vooraf heeft Becker erin gehouden, maar het tekenen is vervangen door moderne CAD-programma’s om 3D-tekeningen te maken. 

Het wordt meteen inzichtelijk of iets goed is en aanpassingen zijn eenvoudig te realiseren. Bovendien kunnen op basis van deze tekeningen snel programma’s worden geschreven om bijvoorbeeld freesmachines of 3D-printers aan te sturen of voor het SMD-assemblagesysteem voor prototypes. Alle producten ondergaan vervolgens uitgebreide mechanische en elektronische tests om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de Becker standaarden. 

Becker heeft de honderd jaar van zijn bestaan samengevat in een brochure. (Beeld: Thijs Pubben.)

Complexe huisautomatisering eenvoudig maken

Middels een gedegen R&D wil Becker zijn positie als producent van hoogwaardige aandrijvingen en besturingen consolideren en zelfs uitbreiden. Gebouw- en huisautomatisering, ook in het privé domein, bijvoorbeeld om rolluiken of jaloezieën te automatiseren, is daar een voorbeeld van. Voor gebouwautomatisering wordt vaak het KNX bussysteem toegepast. In een KNX-omgeving en grote projecten kan een Standard Motor Interface (SMI) worden geïntegreerd. Dat biedt veel voordelen op het gebied van montage, kabellengtes en bedieningen, omdat KNX statusmeldingen geeft en gemakkelijke bedieningsaanpassingen mogelijk maakt. 

Becker heeft de nieuwe Becker Aktor voor zestien aandrijvingen in zijn assortiment opgenomen die kan worden gebruikt in combinatie met SMI motoren voor rolluiken en zonwering. Deze motoren zijn beschikbaar van 5 tot 120 Nm. Een externe KNX module is dan niet nodig, want die zit al in de motoren. Volgens Becker kunnen de motoren door de zonweringspecialist gemakkelijk worden afgesteld. De integratie in het systeem gebeurt door de KNX-integrator. 

Zonne-energie

Becker heeft ook een motoroplossing op zonne-energie in het assortiment. Een Solar set heeft een gelijkstroom buismotor van 6, 10 of 20 Nm voor rolluiken en zonwering. Deze motoren hebben een elektronische eindschakelaar, softstart-softstop-systeem en blokkeerfunctie. De motoren kunnen van afstand worden bestuurd met een Centronic zender, met dezelfde instellingen als andere van afstand bediende buismotoren. De tweede component is een externe accu die met montagehouders in de kast van rolluik of zonwering wordt geplaatst. Het zonnepaneel ten slotte, kan op de kast worden geplakt of geschroefd. Overigens kan de batterij optioneel ook met een verlengkabel en adapter worden opgeladen. 

Zo bouwt Becker met 100 jaar geschiedenis als basis door hard werken en inventiviteit een toekomst voor zichzelf, met steeds weer nieuwe en innovatieve producten. Ook in de Benelux, waar het team van Becker Benelux dagelijks voor zijn klanten klaarstaat.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details