Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Z&R POTYA 2023: het mag een onsje meer zijn

Z&R POTYA 2023: het mag een onsje meer zijn

Of is dit de stilte voor de storm?

Het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2023 was bescheiden: het mag een onsje meer zijn. Laten we hopen dat dit de stilte voor de storm is, want het volgend jaar is er voor het eerst in zes(!) jaar weer een R+T. De zonweringwereld mag ervan uitgaan dat met name Duitse zonweringfabrikanten zich warmlopen om daar met veel nieuws uit te pakken. Als we naar de Product of the Year Award van dit jaar kijken, moeten we constateren dat het niveau van de inzendingen prima was, maar niet schokkend. Het blijkt toch moeilijk om steeds weer met iets geheel nieuws te komen.

Het recordaantal van 37 inzendingen uit 2015 (ook een R+T-jaar) werd niet gehaald: dit jaar waren het er 16. Nog altijd een behoorlijk aantal, maar de organisatie en de jury van de Product of the Year Award ziet er begrijpelijkerwijze liever meer. En de branche ook! Sommige bedrijven haakten af omdat ze recent al een keer de Award hadden gewonnen. Laat dat een volgende keer geen belemmering zijn om het te proberen. Als Lotte Kopecky twee keer achter elkaar Vlaanderens mooiste voor de vrouwen kan winnen, dan moet het ook mogelijk zijn om twee keer op rij de Z&R Product of the Year Award te winnen!  

Deze editie waren er geen inzendingen die de branche op zijn grondvesten zullen doen schudden, maar de voordrachten waren zeker interessant te noemen. Een overzicht, waarbij de inzendingen in vier productgroepen zijn ingedeeld. 

Terrasoverkappingen (en wat erbij kan horen)

Terrasoverkappingen zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van de zonweringspecialist. Het is dus geen verrassing dat ze elk jaar prominent aanwezig zijn bij de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award. Overigens zijn in deze categorie niet alleen de complete overkappingen opgenomen, maar ook verwante producten. Net als het vorig jaar, beginnen we ons overzicht met een product van Brustor. Deze keer is dat het glasdak Brustor B800. Dit dak is kubistisch vormgegeven, met een horizontale aluminium constructie, waarbinnen het glas met een lichte helling is aangebracht. De B800 gaat tot 7 x 4 m en screens kunnen worden geïntegreerd. Een mooi product van de overkappingenspecialist uit België, vond de jury. 

Lewens presenteerde het glasdak Murano Integrale Z, een glasdak met geïntegreerde zipzonwering. De jury waardeerde deze unieke combinatie van functies, evenals de doordachte details van het ontwerp. De Murano Integrale Z gaat tot 7 x 5 m. De dakhelling kan traploos tussen 3 en 20° worden ingesteld en de dakoverstek kan worden verlengd. Het doek van de zonwering wordt op spanning gehouden met een gepatenteerd systeem met compensatieveren. 

De SCREENAMAX van Soprofen.

De inzending van Renson was er een uit de hoogste divisie, namelijk de exclusieve modulaire buitenleefruimte Venize. Zeer exclusief en zeker niet voor iedereen weggelegd, maar wel heel mooi! Renson spreekt van ‘de eerste buitenleefruimte ooit die van een modulair ‘chassis’ vertrekt’. De jury was onder de indruk van de talrijke manieren waarop deze high-end buitenleefruimte naar wens van de eindgebruiker kan worden vormgegeven, onder andere door integratie (en combinatie) van de vele opties en accessoires. De Venize wordt in de loop van 2023 door Renson gelanceerd. 

Twee inzendingen van de nieuwe aanbieder Viewline complementeren deze productgroep. De eerste is een schuif-draaisysteem, de tweede een verticaal windscherm. Het schuifdraaisysteem kan met elke terrasoverkapping worden gecombineerd en is onderdragend. De panelen kunnen individueel worden verschoven en aan de zijde van de loopdeur los worden opengeklapt. Door de manier waarop dit wandsysteem is vormgegeven, blijft de ruimte maximaal vrij. 

Cassettescherm MX-4 van markilux.

Het innovatieve verticale windscherm van Viewline is voorzien van een bijzonder verticaal schuifmechanisme, wat zorgt voor een gemakkelijke handmatige bediening van het systeem. Het scherm wordt simpelweg omhoog ‘geklikt’ en even eenvoudig weer naar beneden geschoven. Zeer geschikt om een praktisch bedienbare afscheiding te creëren, vond de jury. 

Zonweringoplossingen (met de nadruk op screens)

Relatief veel screens deze keer: drie van de vijftien. Harol had zijn Coolscreen Led, een screen met dimbare ledverlichting voorgedragen voor de Z&R Product of the Year Award 2023. Dankzij de geoptimaliseerde Harol X-Glide Technology is er sprake van minimale doekslijtage en mede daardoor van een lange levensduur. Technologische innovaties zorgen met minder onderdelen voor meer installatiemogelijkheden. Screens voorkomen oververhitting in de zomer en zorgen voor extra isolatie in de winter. De Coolscreen is nog energie-economischer omdat Harol voor de productie gebruik maakt van windenergie. 

De zipSCREEN.2 F50 van ROMA is al vaker in Z&R voor het voetlicht is gebracht. Zoals bekend is het een systeem voor vliesgevels, nodig omdat nieuwbouw steeds vaker voorzien zal gaan worden van zonwering. Om de montage te vergemakkelijken, heeft ROMA de F50 goed doordacht. De screen is functioneel, kwalitatief hoogwaardig, windbestendig – om ook bij hoogbouw te kunnen worden toegepast – en heeft een optimaal montagegemak. Zoals zonweringspecialisten van ROMA mogen verwachten, en de jury dus ook. 

De derde screen die werd ingestuurd was de SCREENAMAX van Soprofen. Soprofen speelt met deze screen in op de trend om bij moderne architectuurstijlen, steeds grotere ramen toe te passen. De jury kon waarderen dat de SCREENAMAX ook bij grote breedtes kan volstaan met een kleine kast. Dat komt door Zoomtech, waarbij in de oorspronkelijke doekbuis een voorgespannen as wordt gestoken.

De vierde inzending die in de categorie zonweringoplossingen kan worden ingedeeld, is het knikarmscherm MX-4 van markilux. De MX-4 bewijst dat ook een knikarmscherm wel degelijk bijzonder kan zijn, zo constateerde de jury. De MX-4 onderscheidt zich door zijn vormgeving, de mogelijkheid de cassette en de voorlijst van het scherm in twee verschillende kleuren uit te voeren en door de verschillende verlichtingsopties. 

Doek (met de d van duurzaamheid)

Voor het tweede opeenvolgende jaar waren er relatief veel zonweringdoeken/doekcollecties ingestuurd, waardoor er opnieuw een aparte categorie van is gemaakt. Het milieu en duurzaamheid zijn daarbij vaak leidende thema’s, een tendens die de jury natuurlijk ook ziet. Guillaume Janssen had de doekcollectie SAULEDA GREEN voorgedragen voor de Z&R Product of the Year Award. De naam zegt het al: GREEN! SAULEDA GREEN betreft een gecoat zonweringdoek, volgens Guillaume Janssen het eerste zonweringdoek dat de lucht zuivert én zorgt voor een reductie van stikstofdioxiden. Best wel bijzonder vond de jury. 

Door Serge Ferrari werd Soltis Loop Sunmate voorgedragen, eveneens een ‘groen’ doek, dat ook al eerder in Z&R is voorgesteld. Het wordt vervaardigd uit 100% gerecyclede grondstoffen. Serge Ferrari is een fabrikant die veel aandacht heeft voor duurzaamheid, zowel voor wat betreft het eigen handelen (bijvoorbeeld tijdens de productie), als voor wat betreft de impact van zijn producten. Die opstelling wordt met dit doek benadrukt. Het Loop-project van Serge Ferrari brengt een nieuwe generatie producten uit 100% gerecyclede materialen voort. Een waardevolle bijdrage aan het milieu vond de jury.  

SAULEDA GREEN zuivert de lucht.

Met de nieuwe driedelige my collections 2 collectie zonweringdoeken anticipeert Weinor in op het feit dat het terras – ‘buiten’ – steeds meer als een verlengstuk van de woning – ‘binnen’ – wordt gezien. Dat betekent dat er steeds meer esthetische eisen aan zonweringdoeken voor buiten worden gesteld. De nieuwe, driedelige doekcollectie moet daarop inspelen. Overigens heeft ook deze collectie een duurzaamheidscomponent, want de collectie doeken uit 85% gerecycled pet, die Weinor als eerste op de markt heeft gebracht, is als onderdeel van de nieuwe collectie uitgebreid. 

Het laatste doek in deze categorie is LED Kanvaslight van Totallux. Dit doek verraste de jury, omdat het iets totaal anders is dan de andere doeken! Het is een vezeloptische stof – waterdicht, uv-bestendig, licht en flexibel – die licht kan doorgeven. LED Kanvaslight biedt daardoor geheel nieuwe verlichtingsopties omdat het zonweringdoek zelf een bron van licht wordt. 

Voor binnen (binnen hoort er ook bij!)

MHZ is geen regelmatig terugkerende gast in Z&R, in het thema Binnenzonwering & Raamdecoratie of incidenteel bij de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award. Daarvoor hadden ze deze keer hun rolgordijnen R_04 en R_05 ingestuurd. Dit rolgordijn­systeem wordt gekenmerkt door modulariteit. Ondanks hun slanke vorm zijn de R_04 en R_05 geschikt voor grote ramen tot 6 m breed en een totale oppervlakte van 20 m2, die nu met één enkel systeem van schaduw kunnen worden voorzien. Een geïntegreerd compensatiesysteem, een innovatie waar MHZ patent voor heeft aangevraagd, voorkomt doorhangen van het rolgordijn. Erg mooi, vond de jury. 

Last but not least de inzendingen van Coulisse. Een niet te onderschatten mededinger, want al twee keer succesvol in de competitie voor de Z&R Product of the Year Award, steeds met een Willie-Wortel-achtige uitvinding. Nadat ze de Award in 2018 hadden gewonnen met de Twin Pull bediening voor rolgordijnen, was het nu tijd voor de Twin Pull bediening voor jaloezieën, honeycombs en vouwgordijnen. Belangrijk aspect blijft de kindveiligheid: Twin Pull heeft alle vertrouwde eigenschappen van het reguliere kettingmechaniek, maar zonder de onveilige lus. 

De rolgordijnen R_04 en R_05 van MHZ zijn geschikt voor ramen tot 6 m breed.

De andere inzending van Coulisse was de slimme MotionBlinds motor CM-06 met tuimel- en tilfunctie voor jaloezieën. De motor kan kabelvrij worden geïnstalleerd, in een handomdraai met een smartphone worden geprogrammeerd, is oplaadbaar met een USB-C kabel en geschikt voor jaloezieën in alle soorten en maten. De motor werkt met ondersteuning van Bluetooth en Thread, waardoor hij zonder bridge met smart home-systemen kan werken. Technische hoogstandjes zijn aan Coulisse wel toevertrouwd, constateerde de jury niet voor het eerst.

Beoordeling

Alle inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2023 zijn door elk jurylid afzonderlijk op vier criteria beoordeeld: is het betreffende product innovatief, is het origineel, hoe is het design en wat zijn de marktkansen. Als een criterium op een product niet van toepassing is (bijvoorbeeld design bij een buismoter), is een weging toegepast. 

Genomineerden

Als resultaat van de eerste beoordelingsronde heeft de jury drie genomineerden voor de Z&R Product of the Year Award 2023 aangewezen, waaruit in een tweede stemronde een winnaar zal worden gekozen. Dat zijn (in alfabetische volgorde): Guillaume Janssen met de doekcollectie SAULEDA GREEN, Soprofen met de screen SCREENAMAX en Totallux met het verlichtingsconcept LED Kanvaslight. Deze drie bedrijven stellen hun inzending voor de Z&R Product of the Year Award 2023 op de volgende pagina’s nog een keer voor. 

Overzicht van de 16 inschrijvingen

(in alfabetische volgorde)

Dank!

Maar eerst een welgemeend woord van dank aan alle bedrijven die een of meerdere producten voor de Z&R Product of the Year Award 2023 hebben ingestuurd. Zoals altijd is ook deze keer weer de bijzonder enthousiaste inbreng van al deze bedrijven zeer gewaardeerd.

Jury Z&R Product of the Year Award

De jury van de Z&R Product of the Year Award 2023 bestond dit jaar uit Ton Reijnders en Geert Janssen als externe deskundigen, bladmanager Erik Imming namens Louwers Uitgeversorganisatie en redacteur Thijs Pubben namens de redactie van Z&R.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details