Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Solar motor voor knikarmschermen en… BREL HOME blijft de markt verrassen
Reinoud Arts, Halima Andaloussie, bij BREL verantwoordelijk voor de Frans- en Spaanstalige gebieden en Erik Budding op de BREL-stand op Heimtextil.

Solar motor voor knikarmschermen en… BREL HOME blijft de markt verrassen

Er zijn geluiden dat de jaren van de grote groei van de zonweringsector achter ons liggen, maar bij BREL HOME merken ze daar eigenlijk niet zoveel van. constateert Erik Budding “Wij zijn het jaar goed begonnen. Januari 2023 was weer beter dan januari van het vorige jaar. Wij zijn optimistisch en verwachten dat dat zo blijft.” Schokkend nieuws heeft het bedrijf niet, maar er zijn wel interessante ontwikkelingen, zoals een solar motor voor knikarmschermen en een motor voor binnenzonwering met een kabel voor spanningsloos schakelen om de gebouwautomatisering te vereenvoudigen.

De presentatie van de solar motor voor knikarmschermen op Polyclose 2022.

Erik Budding en mededirecteur-eigenaar Reinoud Arts hebben tijdens de eerste contacten dit jaar met de grote klanten de indruk dat ze ook daar optimistisch zijn en het seizoen met vertrouwen tegemoetzien. “Al kunnen er tussen productgroepen wel wat verschillen zijn”, constateert Budding. “Knikarmschermen is best wel een moeilijke productgroep”, meent Budding. “Het is een toch wel een luxeproduct en bovendien vaak een stevige investering, waarvan de aankoop eventueel kan worden uitgesteld. De vraag naar rolluiken en screens zal naar verwachting onverminderd groot blijven. Het zijn – meer dan een knikarmscherm of terrasoverkapping – producten die vaak ook een rol spelen bij de energiebesparing, wat in deze tijd natuurlijk een actueel thema is. Dan gaat het om de isolatie van huizen en gebouwen in de winter, waardoor verwarmingskosten lager zijn, en het voorkomen van opwarming in de zomer, waardoor op koelenergie kan worden bespaard.” 

Positief is ook dat solar zich goed ontwikkelt. BREL HOME is een van de voorlopers binnen dit segment en verwacht dat de groei ervan zal doorzetten. Nieuw is dat BREL HOME dit seizoen ook een solar oplossing voor knikarmschermen gaat aanbieden. Het bedrijf heeft dat afgelopen augustus op Polyclose al aangekondigd. “Een eerste container met motoren is op dit moment onderweg en dan gaan we het zien”, zegt Budding. “Het betreft relatief zware motoren met een zwaar accupakket en daarbij een groot solar paneel, want voor een zonnescherm is natuurlijk meer power nodig dan voor een doorsnee rolluik of screen. Bij een fors bemeten scherm met zo’n 20 kilogram trekkracht per arm. Maar de solar motor kan dat aan, die is 50 Nm.” 

BREL HOME heeft het vorig jaar voor zijn Triangle-motor de Z&R Product of the Year Award gewonnen.

Pakt BREL HOME ook zelf de promotie van de solar motor voor knikarmschermen op? “Dat hebben we op Polyclose natuurlijk al een begin mee gemaakt”, zegt Budding. “Maar ik moet eerlijk zeggen: wij zijn een relatief kleine speler en hebben altijd meer aandacht gegeven aan de techniek dan aan de marketing”, voegt hij daar lachend aan toe. We zijn bezig met een nieuwe website en daarop zullen we er natuurlijk aandacht aan besteden. Veel zal ook via de aanbieders van de knikarmschermen gaan. Als grote marktpartijen het concept zien zitten en het ondersteunen, zal het sneller gaan. De markt moet deze solar motor ook accepteren. Bij rolluiken en screens is dat snel gegaan. Hoe dat bij knikarmschermen gaat, moeten we afwachten.” 

“Veel hangt ook af van de vakkennis van de dealer, want de eindklant moet natuurlijk wel goed worden geadviseerd. Zo moet genoeg direct zonlicht op het zonnepaneel vallen. Als het bijvoorbeeld onder een overstek zit of onder het dek bij een balkonzonwering gaat het niet werken. De situatie moet wel geschikt zijn voor een solar oplossing. Onze Brel Solar app geeft daarbij houvast. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in.” 

Heimtextil

Bij BREL HOME mag de marketing dan nog misschien extra aandacht behoeven, ze zorgen er wel voor dat ze gezien worden! Er gaat geen relevante beurs voorbij, of BREL HOME geeft acte de présence, zo ook op de afgelopen Heimtextil. (Zie elders in deze Z&R, red.) Het bedrijf liet daar een motor zien met een extra kabel voor spanningsloos schakelen – op zich niet nieuw, maar wel om het in alle productgroepen toe te kunnen passen – waardoor het koppelen van motoren en ze in groepen bedienen gemakkelijker wordt gemaakt. Door de drie draden is een eenvoudige besturing mogelijk. Bij gebruik van deze motor kan worden volstaan met een eenvoudige bekabeling. Én je blijft weg van ingewikkelde systemen voor gebouwautomatisering, want alles wat nodig is, zit al in de motor”, legt Budding uit. “Het is een interessante en grote markt en op Heimtextil was er veel belangstelling voor deze oplossing.” 

BREL HOME is erin geslaagd om in de korte tijd van zijn bestaan een stevige positie binnen de Nederlandse zonweringbranche te verwerven. Dat op zich is al een opmerkelijke prestatie. Vernieuwingen zoals de solar motor voor knikarmschermen en de oplossing voor projecten doen vermoeden dat die positie alleen maar sterker wordt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details