Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Serge Ferrari: ‘Casestudy van een dynamische gevel met een unieke sfeer’
Deels manshoge screens weren de zon.

Serge Ferrari: ‘Casestudy van een dynamische gevel met een unieke sfeer’

Het hoofdkantoor van QoQa in Bussigny, nabij Lausanne combineert een moderne werkomgeving met hoge eisen op het gebied van energie-efficiëntie en ecologie. Om het energieconcept te ondersteunen, is als zonweringdoek Soltis Veozip van de Serge Ferrari Group gekozen. Het blijkt volgens Key Account Manager Benelux Dirk Driessen van Serge Ferrari, indruk te maken door zijn prestaties. “Zelfs in de gewenste, zeer lichte kleur én door zijn transparantie die het welzijn van de medewerkers helpt vergroten.” 

Het hoofdkantoor van QoQa in Bussigny, nabij Lausanne.

Gebouw

Vanwege ruimtegebrek, heeft QoQa, een e-commerce onderneming die samenwerkt met Swissroc SA en Arveron SA, een nieuw gebouw van 9000 m² gebouwd dicht bij het treinstation van Bussigny, om er kantoorruimte te creëren voor de eigen medewerkers en verschillende partnerbedrijven. 

Het oorspronkelijke doel van het gebouw was om het ruimtegebrek van het snel groeiende bedrijf op te lossen en alle administratieve en logistieke medewerkers op één locatie samen te brengen. Tegelijkertijd wilde men het concept van coworking opnieuw definiëren door de interactie tussen de verschillende MKB-bedrijven/KMO’s en startups op de site te bevorderen. 

Het gebouw is ontworpen volgens Amerikaans model, met veel aandacht voor comfort voor de werknemers. Het herbergt een restaurant, een fitnessruimte, opname- en videostudio’s en een gezondheidscentrum. Bovendien is een deel van de daken ingericht als dakterras. 

Het nieuwe gebouw wil een soort blauwdruk zijn van Silicon Valley en moet volgens opdrachtgevers en ontwerpers worden gezien als een plaats van uitwisseling, met aandacht voor het welzijn van iedereen die er werkt. Daarom vormt de centrale binnenplaats met ontspanningszones het hart van het concept. Een in de buitengevel geïntegreerde metalen trap maakt toegang mogelijk vanaf de verschillende niveaus en terrassen. De derde en vierde verdiepingen zijn voorzien van terrassen die gebruikt kunnen worden voor evenementen. 

De in de buitengevel geïntegreerde metalen trap.

Modern energetisch concept

De verhoogde isolatie van de gevels, met een algemene U-waarde van minder dan 0,75 W/m2K, is een belangrijk element van het energieconcept van het gebouw. Daardoor kon een verwarmingssysteem met een laag vermogen in combinatie met geothermische sondes en warmtepompen worden toegepast. Screenzonwering die effectief het zonlicht weert, draagt substantieel bij aan het klimaatbeheersingsconcept, zowel aan de buitenkant met de plafondhoge ruiten, als op naar de binnenplaats gerichte gevels. Doel was een effectieve zonwering met behoud van een goed doorzicht naar buiten. 

Veozip-doek voor zipscreens

Voor de gebruikte VSe zipscreens van Schenker Storen is gekozen voor Soltis Veozip zonweringdoek van Serge Ferrari, dat speciaal hiervoor is ontwikkeld. “Het wordt vervaardigd middels de Smart Yarn-technologie, waarbij hoogwaardige polyester garens met pvc worden gecoat en vervolgens geweven”, vertelt Dirk Driessen. “Dit doek is technisch perfect geschikt voor zipscreens. Dankzij de integratie van natuurlijke vezels heeft Veozip bovendien een mooie textiele uitstraling.” 

“Een groot voordeel van Soltis Veozip is dat het zich altijd perfect aanpast aan het screensysteem waarin het wordt toegepast”, vervolgt Driessen. “Ongelijke krachten en vervormingen, die onvermijdelijk optreden bij herhaald gebruik, worden geabsorbeerd. De screendoeken blijven daardoor altijd strak staan en er ontstaan geen golven langs de zijgeleiders of vouwen dwars op de looprichting.” 

De screens geven binnen geen opgesloten gevoel.

Windbestendig

Omdat het gebouw aan de rand van het terrein en op een helling ligt, was het essentieel dat het zonweringsysteem zeer windbestendig zou zijn. Dankzij de speciale weefstructuur en een speciaal ontwikkelde en vervaardigde hoogwaardige polyesterdraad, is Soltis Veozip volgens Driessen bijzonder geschikt voor windgevoelige locaties. “Het voldoet aan de hoge eisen die aan zipscreens worden gesteld, zoals gelijkmatige spanning en absorptie en stabiliteit onder windbelasting.” 

Energie-efficiëntie

Een bijzonder voordeel van deze speciale stof voor Zip-installaties is dat deze doeken bijzonder effectief zijn in het verminderen van zonne-energie over het hele kleurenspectrum, zelfs met lichte kleuren, vertelt Driessen. In contrast met de kaneelkleurige trapleuningen van de buitentrappen, is gekozen voor de lichte Macadamia-tint uit de uitgebreide collectie van vijftien kleuren. De thermische beschermings­efficiëntie van het gehele kleurengamma van Soltis Veozip, inclusief de lichte kleuren, wordt bevestigd met een waarde van slechts 3% volgens ISO-norm 52022-3 (type D beglazing – methode 2). De Soltis Veozip stof in Macadamia kleur blokkeert tot 97% van de zonne-energie. 

Een ander belangrijk criterium bij de keuze voor Soltis Veozip voor het project in Bussigny was het visuele comfort voor de medewerkers. Een gesloten zonwering moest geen opgesloten gevoel geven: een breed zicht op de omgeving en een hoge lichtdoorlatendheid moesten behouden blijven. “Dankzij zijn uitzonderlijke transparantie garandeert Soltis Veozip een bijna onbeperkt zicht op het omliggende landschap”, aldus Driessen. “Tegelijkertijd biedt de stof bescherming tegen verblinding, belangrijk vanwege de vele schermwerkplekken in het gebouw.” 

De kleuren van trap en screendoek zijn op elkaar afgestemd.

Milieu en veiligheid

Tot slot hebben de besluitvormers bij de keuze voor het screendoek ook gekeken naar veiligheid en ecologische certificeringen. Soltis Veozip bevat geen ftalaten en is bovendien gecertificeerd met Greenguard Gold, wat het product geschikt maakt voor gebruik in bijvoorbeeld kinderdagverblijven, ziekenhuizen of bejaardentehuizen. Bovendien heeft het doek het Zwitserse Eco-Bau label, waardoor het gebruikt kan worden in ecologische Minergie-bouw. Brandbescherming is ook gegarandeerd, aangezien het doek is geclassificeerd als B-s2,d0 volgens Euroklasse EN 13501-1. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details