Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
SELVE: ‘Krachtige aandrijvingen zijn de nieuwe SELVE-oplossingen tijdens de R+T’
De nieuwe SI-aandrijvingen zijn volgens SELVE bijzonder stil.

SELVE: ‘Krachtige aandrijvingen zijn de nieuwe SELVE-oplossingen tijdens de R+T’

SELVE kondigt aan zijn assortiment aandrijvingen uit te breiden met innovatieve oplossingen. De R+T is daarvoor volgens het bedrijf hét aangewezen podium. Een voorbeeld is de nieuwe generatie aandrijvingen SELVE Intelligence (SI), volgens SELVE stil en met variabele snelheden. Een ander voorbeeld is de nieuwe solar oplossing met commeo radiobesturing om rolluiken volledig autonoom aan te drijven. Als primeur presenteert SELVE de SEZ-NHK met vrijloop. Deze nieuwe aandrijving maakt het mogelijk om gemotoriseerde zip­screens ook in vlucht- en ontsnappingsroutes toe te passen.

De R+T is van oudsher van groot belang voor SELVE en daarom presenteert de specialist uit Lüdenscheid daar deze drie speciale innovaties, aldus de productmanagers Tino Braumann en Dirk Wrobel, die vanaf het begin bij de ontwikkeling van deze concepten betrokken zijn. 

Solar-oplossingen maken de motorisering onafhankelijk en zelfvoorzienend.

I als in ‘intelligence’

De naam van de volledig nieuw ontwikkelde generatie aandrijvingen is niet voor niets gekozen: SELVE Intelligence (SI) is gebaseerd op een nieuw aandrijvingsconcept op basis van een synchroonmotor met permanente magneet (PMSM) en combineert in essentie twee belangrijke voordelen, vertellen de productmanagers. SI-motoren zijn stil en hebben verschillende bewegingssnelheden. Op de R+T wordt voor het eerst de SI Pro-com, de nieuwe SI-radioaandrijving voor rolluiken gepresenteerd. “De SI Pro-com beweegt een rolluik bijzonder stil en beschikt over de mogelijkheid om de bewegingssnelheid actief voor de stop in de eindpositie van snel naar langzaam te verlagen om zo bij te dragen aan een extra geluidsverlaging”, legt Braumann uit. “Daarnaast hebben onze ontwikkelaars ook een nieuwe, stille rem ontworpen.” 

De intelligente aspecten van SI-concept wordt al duidelijk in de automatische inleerfase, vervolgt Braumann. “De SI Pro-com past zijn bewegingsprofiel en de bijbehorende toerentalregeling aan het rolluik aan. Dat houdt in dat de aandrijving zijn toerental verlaagt tot 6 omwentelingen per minuut tijdens het openen en sluiten van de lamellen als lawaai kan optreden en zijn snelheid verhoogt tot 17 omwentelingen per minuut in de andere fases.” 

Tino Braumann (rechts) stelt de SEZ-NHK voor, waarmee screens bij stroomuitval met de hand kunnen worden geopend.

Bijna geruisloos

“Met een wandschakelaar of een afstandsbediening kan het volledige bewegingstraject met verlaagde snelheid worden uitgevoerd”, gaat Braumann verder. “Het rolluik opent en sluit dan bijna geruisloos.” Verder heeft de SI Pro-com dezelfde instellingsmogelijkheden als de SE Pro: omhoog, omlaag, klaar en ook functies als obstakeldetectie en overbelastingsbeveiliging zijn inbegrepen.” 

SELVE heeft hoge verwachtingen van de introductie van de SI Pro-com in de loop van 2024. Er komt ook een SIZ-com die helemaal is afgestemd op zipscreens. 

Volledig zelfvoorzienend met de SE Solar-com

SELVE zal op de R+T ook een solar oplossing tonen. “Met name vanwege de groeiende vraag uit het buitenland”, vertelt Dirk Wrobel: “Dankzij onze nieuwe solar oplossing met commeo kunnen rolluiken volledig onafhankelijk en zelfvoorzienend worden gemotoriseerd.” 

De solar set bestaat uit de bidirectionele radiobestuurde motor SE Solar-com met accu en zonnepaneel dat op de rolluikkast of de gevel wordt gemonteerd. “Het bijzondere van de SELVE-oplossing is dat we ook een externe laadaansluiting als extra optie aanbieden, bijvoorbeeld als er tijdens de wintermaanden gedurende een langere periode onvoldoende zonlicht is. Via de laadaansluiting die in de geleidingsrail is aangebracht, kan de accu probleemloos worden opgeladen.” 

Ook de officiële productlancering van de SE Solar-com vindt op de beurs in Stuttgart plaats. Dirk Wrobel ziet er een groot marktpotentieel voor, met name omdat het kan worden gebruikt als een snelle en rendabele oplossing voor inbouw achteraf. “Een rolluik wordt er zelfvoorzienend door en dus onafhankelijk van het lichtnet. Handig voor plekken waar een stroomaansluiting moeilijk of zelfs onmogelijk is.” 

Productmanager Dirk Wrobel presenteert de nieuwe solar oplossing van SELVE met commeo radiobesturing

SEZ-NHK met vrijloop

Dankzij de SEZ-NHK van SELVE kunnen voor het eerst gemotoriseerde zipscreens worden gebruikt in tweede vlucht- en ontsnappingsroutes. Bij stroomstoring of -uitval kunnen de screens namelijk handmatig met een draaistang worden bediend. “Een geïnstalleerde vrijloop zorgt voor een betrouwbare bediening in geval van nood”, benadrukt Wrobel. “Want doordoor kan de zipscreen met de handslinger namelijk alleen in de correcte omhoogrichting worden bewogen!”

SELVE profileert zich als specialist voor de tweede vlucht- en ontsnappingsroute en heeft deze oplossing voor de R+T in het portfolio opgenomen. “In het dagelijks leven garandeert de SEZ-NHK gebruiksgemak, maar in noodgevallen functioneert ze mechanisch”, aldus Wrobel. “De installatie gaat gemakkelijk en de bediening is intuïtief. De SEZ-NHK is niet alleen een absolute primeur als noodbediening voor zipscreens, maar de nieuw ontwikkelde vrijloop is ook een belangrijk verkoopargument. Die SEZ-NHK wordt na de R+T op de markt gebracht. De vrijloop is overigens genomineerd voor de innovatieprijs van de R+T 2024 en kan voor alle aandrijvingen met een noodslinger worden gebruikt. Deze voorziening kan ook eenvoudig achteraf worden ingebouwd, dus ook bij de rolluikaandrijving SEE-NHK.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details