Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Schlappi en het plezier aan het ondernemen
Dennis Schoormans.

Schlappi en het plezier aan het ondernemen

Markiezen en meer!

“Wat mij elke keer weer opvalt, is de goede naam die Schlappi in de zonweringwereld heeft”, zegt Dennis Schoormans, die sinds 2018 samen met zijn vrouw leiding geeft aan het bedrijf. “Ans en Peter Schlappi hebben daar in dertig jaar het fundament voor gelegd, wij bouwen daar elke dag op voort. Als het over markiezen gaat, is en blijft Schlappi de norm. Het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om dat zo te houden!” 

Er zijn steeds meer grote – ook buiten­landse – spelers actief binnen de Nederlandse zonweringwereld. “Dan wordt het toch allemaal wat anoniemer”, meent Schoormans. Maar wij zijn een relatief klein, ambachtelijk bedrijf, waardoor we nog intensieve persoonlijke contacten onderhouden met onze dealers. Dat maakt ons werk extra leuk. Laatst had ik een klant van vroeger aan de telefoon, inmiddels in de tachtig. Hij was ergens aan het uithelpen en had wat onderdelen nodig. Dat soort persoonlijke contacten zijn de krenten in de pap.” 

De markies is een traditioneel product, dat nog relatief kleinschalig wordt geproduceerd, bijna volledig met de hand. Daarom is ‘produceren’ eigenlijk niet het goede woord: een markies wordt ‘gebouwd’! Vroeger waren er veel plaatselijke markiezenbouwers, maar tegenwoordig zijn er nog maar een stuk of drie spelers in Nederland die markiezen bouwen. Grote zonweringproducenten met een breed productaanbod wagen zich er niet of nauwelijks nog aan. Voor hen is het een bijproduct, voor een markiezenbouwer als Schlappi een specialisme. Om dat te illustreren toont Schoormans in de werkplaats een markies in aanbouw met een ‘hap’ uit het frame. “Die markies komt aan een gevel waar een vlaggenmast voor een raam hangt. De markies moet om de mast heen vallen, vandaar die ‘hap’. 

De foto van een markiezenfabriek in vroeger tijden in de bespreekhoek in de showroom van Schlappi in Tilburg. Die foto wordt ook wel in showrooms van dealers gebruikt om het nostalgische karakter van de markies te benadrukken.

Schlappi Select Dealer

In grote lijn zijn er twee trends in de zonweringwereld: het gaat om prijs óf het gaat om kwaliteit. “Het zal duidelijk zijn dat wij die tweede koers varen, al blijft prijs natuurlijk altijd belangrijk”, zegt Schoormans. “Iets wat ons onderscheidt, is dat we een heel concept voor dealers hebben ontwikkeld: Schlappi Select Dealer. Uiteraard dragen we al onze dealers een warm hart toe en werken we met allemaal goed samen, maar met de Select Dealers krijgt die samenwerking een extra dimensie.” 

Voor de Select Dealers zijn er kennisdagen en indien nodig kunnen ze ondersteuning krijgen bij het opmeten van grote of gecompliceerde projecten en ze krijgen leads doorgestuurd die via de Schlappi-site binnenkomen enzovoort. Schlappi helpt ook bij het inrichten van de showroom. Bij veel zonweringspecialisten heeft de markies geen prominente plaats in de showroom, maar dat is anders in het Schlappi Select showroomconcept. “We proberen beleving in de showroom te brengen. Soms doen we dat door het nostalgische gevoel dat bij een markies hoort op te wekken. Dat kan met een visual van een markiezenfabriek uit vervlogen tijden, zoals we in onze eigen showroom gebruiken. Er zijn dealers die daar verrassende resultaten mee hebben bereikt!” 

Doek Omruil Garantie

Een andere extra service voor Select Dealers is de Doek Omruil Garantie. Onder voorwaarden is het mogelijk dat Schlappi gratis het doek van markiezen vervangt als het de klant niet bevalt. Schoormans vertelt van een ondernemer die zijn villa van markiezen wilde voorzien. “Hij twijfelde, maar toen hij van deze service van ons hoorde, was hij overtuigd. Misschien was het nog meer het innovatieve idee van dit concept dan de service zelf die hem over de streep trok”, lacht hij. Of de man van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om de doeken te vervangen? “Nee hoor, hij was meteen helemaal tevreden!”     

Visualiseren

Steeds meer zonwering- en doekfabrikanten werken met tools om te visualiseren hoe een zonwering er aan een gevel uitziet. “Om dat voor markiezen volledig te automatiseren is haast niet mogelijk”, meent Schoormans. “Desondanks kunnen wij er toch voor zorgen. Onze Select Dealers kunnen een foto aanleveren van het huis of gebouw waar de markiezen moeten komen. Wij zorgen dan voor een beeld van het gebouw mét fotorealistisch weergave van de markiezen, inclusief hoe naar verwachting de schaduwwerking ervan op de gevel zal zijn. Het is natuurlijk een grote hulp bij de verkoop, als potentiële klanten een duidelijk beeld krijgen hoe hun gevel er met markiezen uit gaat zien.” 

Ook heeft Schlappi een uitgebreide beeldbank opgebouwd met foto’s en filmpjes van projecten die met markiezen van Schlappi zijn gerealiseerd. Dealers kunnen er gebruik van maken om hun website of reclamemateriaal te illustreren of om de eindklant te inspireren. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een ander thema dat Schlappi heeft opgepakt. Allereerst met de verlichtingsconcepten met energiezuinige ledverlichting die zijn ontwikkeld en met solar aandrijving, maar ook door de klant de mogelijkheid te bieden te kiezen voor een doek uit gerecycled pet. Een ander aspect daarvan is het herbekleden van markiezen: het oude doek eraf, een nieuw erop. Het frame van een markies is immers vaak nog goed. Samen met zijn dealers zet Schlappi hier krachtig op in. Verder kijken ze bij Schlappi naar verpakkingsmateriaal. In de zonweringsector wordt nog steeds héél véél verpakkingsmateriaal gebruikt. Daarom zoekt Schlappi naar concepten om dat te verminderen. 

BORT-prijs

Waar ze bij Schlappi bijzonder trots op zijn, is dat ze in 2023 zijn genomineerd voor de BORT-prijs – “helaas niet gewonnen” – die jaarlijks wordt uitgereikt aan een ondernemer die zich op een bijzondere manier binnen Tilburg profileert. “Vooral de reden waarom we waren genomineerd, doet deugd”, zegt Schoormans. “Dat is namelijk omdat wij veel oudere werknemers aan het werk hebben, iets waar we bijzonder positief over zijn!” Vanwege zijn ervaring is Dennis Schoormans vanuit het OndernemersAkkoord Midden-Brabant gevraagd om ambassadeur te worden van het project ‘Meedoen tot aan je pensioen’ van de gemeente Tilburg. 

“Als ambassadeur word ik vaker gevraagd om te vertellen over mijn ervaringen. Bij ons is de verhouding ‘jong-oud’ ongeveer fiftyfifty en dat werkt prima. De oudere werknemers hebben een positieve inbreng. Ze brengen ervaring en vakmanschap en ze zijn gedisciplineerd en gemotiveerd. Voor ons werkt de mix van ‘jong’ en ‘oud’ alleen maar positief, zowel op als naast de werkvloer.” 

“We zitten dus zeker niet op hun handen om te genieten van het feit dat het goed gaat met Schlappi”, constateert een bevlogen Schoormans. “Markiezen bouwen is een prachtig, ambachtelijk vak. Wat het voor ons extra mooi maakt, is dat we de ruimte hebben om écht te ondernemen. Om nieuwe concepten te bedenken en initiatieven te nemen en nauw samen te werken met onze dealers.”    ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details