Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sattler, OEKO-TEX® en het instituut OETI hebben een succesvolle ‘groene’ samenwerking
Sattler Lumera Leaf heeft het MADE IN GREEN-label.

Sattler, OEKO-TEX® en het instituut OETI hebben een succesvolle ‘groene’ samenwerking

Het Oostenrijkse Sattler heeft bekendgemaakt dat het er als een van de eerste fabrikanten van zonweringdoek niet alleen in is geslaagd om PFAS uit zijn belangrijkste producten te bannen, maar ook om belangrijke certificaten op het gebied van duurzaamheid te behalen. 

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen met in beginsel nuttige eigenschappen, die echter niet-afbreekbaar zijn en zich kunnen ophopen in het milieu en in levende organismen en dus ook in het menselijk lichaam. Deze stoffen zijn al jaren onderwerp van discussie en kritiek omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Daarom hebben verschillende organisaties en overheden wereldwijd maatregelen genomen om het gebruik van PFAS te beperken of zelfs te verbieden.

Stephan Ully.

In de textielindustrie worden PFAS gebruikt om de functionele eigenschappen van technisch textiel te verbeteren, waaronder de olieaf­stotend­heid. “We werken bij Sattler al enkele jaren intensief aan de ontwikkeling van een PFAS-vrije afwerkingen van onze doeken, met behoud van dezelfde technische eigenschappen als voorheen”, zegt Stephan Ully, hoofd R&D bij Sattler SUN-TEX. “Inmiddels hebben we het onderzoek, de controles en de uitgebreide reeks tests met doeken afgerond en daaruit is gebleken dat alle relevante specificaties van onze TEXgard-finish ongewijzigd blijven. Alleen de olieafstotendheid is verminderd.” 

“Vanwege de uitstekende resultaten zullen we de productie van ELEMENTS en LUMERA in september 2023 omzetten naar PFAS-vrij, nog voordat de nieuwe OEKO-TEX®-certificeringsrichtlijnen van kracht worden. Op die manier anticiperen we op een EU-verordening die momenteel wordt ontwikkeld”, kondigt Senior Product Manager Duurzaamheid Maximilian Keiper van Sattler SUN-TEX aan. 

Maximilian Keiper.

OEKO-TEX® is een onafhankelijke organisatie, gespecialiseerd in het testen en certificeren van textiel en leer. Ze is enkele jaren geleden begonnen met het aanscherpen van de eisen voor het testen op PFAS. Zo moeten sinds april 2020 alle producten die het OEKO-TEX® STANDARD 100 certificaat willen ontvangen, getest zijn op PFAS en hun afbraakproducten en metabolieten. Daarnaast heeft OEKO-TEX® ook een nieuwe testnorm voor het testen van PFAS-vrije afwerkingen geïntroduceerd. De volgende stap zal zijn om het gebruik van PFAS in de OEKO-TEX® STANDARD 100, in de OEKO-TEX® LEATHER STANDARD en het OEKO-TEX® ECO PASSPORT te verbieden.

Secretaris-generaal Georg Dieners van OEKO-TEX® is duidelijk over de beslissing voor volledig PFAS-vrij textiel. “Al sinds de oprichting in 1992 volgt OEKO-TEX® internationale en nationale richtlijnen en wetenschappelijke bevindingen. Ze worden regelmatig besproken, wat leidt tot de voortdurende verdere aanscherping van onze eisen. Van PFAS is de schadelijkheid onderzocht in wetenschappelijke studies. De eerste internationale richtlijnen in de VS en Europa gaan momenteel over een mogelijk verbod. Daarom hebben we besloten om de analysemethoden en initiële grenswaarden te ontwikkelen om een PFAS-verbod te ondersteunen. Deze methoden en grenswaarden hebben we opgenomen in onze productcertificering OEKO-TEX® STANDARD 100, OEKO-TEX® LEATHER STANDARD en OEKO-TEX® ECO PASSPORT.” 

Vanaf 1 april 2024 gelden de nieuwe PFAS-vrije richtlijnen voor certificering volgens OEKO-TEX® STANDARD 100. Dat is een van de belangrijkste labels en het meest bekend bij consumenten. Aan de introductie van de nieuwe richtlijnen is een overgangsperiode van twaalf maanden voorafgegaan. 

“In het algemeen is de ontwikkeling van PFAS-vrije afwerkingen een belangrijke stap op weg naar een duurzamere textielindustrie”, meent Dieners. “Door het gebruik van risicovolle chemische stoffen te vermijden, kunnen bedrijven bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid PFAS in het milieu en in het menselijk lichaam. Consumenten kunnen ook hun steentje bijdragen door bij hun aankopen bewust te zoeken naar de juiste certificeringen.” 

Volgens Maximilian Keiper is het algemeen bekend dat Sattler voor zijn textielproducten de meest resistente outdoorvezel polyacryl gebruikt. “De lange levensduur van onze stoffen is waarschijnlijk het sterkste argument op het gebied van duurzaamheid”, meent hij. “De bewuste keuze om een hoogwaardig product te kopen waar de eindgebruiker over twintig of dertig jaar nog steeds van kan genieten, is een van de eerste stappen in de richting van bewuster consumeren”, legt hij uit. “Daarnaast worden al onze processen op het gebied van inkoop, planning en productie onderworpen aan een uitgebreide kwalificatie en beoordeling. Dit jaar hebben we verdere stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Door de nieuwe OEKO-TEX® SteP certificering, die de duurzaamheid van onze processen en toeleveringsketens verifieert, zijn onze producten nu ook OEKO TEX® Made in Green. Met de OEKO-TEX® SteP certificering en het OEKO-TEX® MADE IN GREEN-label laten we duidelijk de duurzaamheid van onze producten zien en benadrukken we onze voortrekkersrol in de industrie.” 

Helene Melnitzky, hoofd van de afdeling Ecologie bij het OETI-instituut, constateert dat Sattler al meer dan 25 jaar met het OETI samenwerkt. “Hun stoffen voor zonwering en tuinmeubelen zijn al 20 jaar gecertificeerd volgens OEKO-TEX® STANDARD 100. Daarom waren we erg blij met het besluit van Sattler om ook zijn beide productiefaciliteiten in Oostenrijk OEKO-TEX® STeP te laten certificeren. Daarmee is Sattler het eerste bedrijf in Oostenrijk dat deze certificering voor het weven en afwerken van technisch textiel ontvangt. In Europa zijn er nauwelijks bedrijven in deze sector die volgens STeP zijn gecertificeerd. We zien Sattler daarom als een rolmodel voor milieuvriendelijk en sociaal verantwoord produceren. Met de beslissing om de producten OEKO-TEX® MADE IN GREEN te labelen, kan Sattler nu transparant aan derden communiceren dat de producten duurzaam zijn geproduceerd en getest op schadelijke stoffen. Door de unieke product ID- of QR-code kan de consument zien waar het product is geproduceerd en dat een groot deel van de waardecreatie in Oostenrijk heeft plaatsgevonden.” 

“Dit zijn slechts enkele van de stappen die Sattler neemt als onderdeel van een toekomstgerichte product- en bedrijfsbeleid, waardoor we stap voor stap dichter bij ons doel komen om een echt groen en duurzaam bedrijf te zijn”, concludeert CEO Manfred Heissenberger van Sattler SUN-TEX. “Veel maatregelen op uiteenlopende bedrijfsgebieden die in elkaar grijpen, dat is de weg die we bij Sattler bewandelen ten behoeve van een beter milieu. Dit is waar we voor staan met onze naam en de slogan ‘thinking highTEX’.” 

Manfred Heissenberger

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details