Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
R+T: ‘Grotere effectiviteit zonwering door integratie in smart home-systemen’
Buitenzonwering draagt bij aan de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen. (Beeld: ROMA.)

R+T: ‘Grotere effectiviteit zonwering door integratie in smart home-systemen’

Elders in deze Z&R staat te lezen dat de R+T in de editie van 2024 sterk inzet op duurzaamheid. Energiebesparing – en een hoger leef- en wooncomfort – door zonwering en rolluiken is dan natuurlijk een belangrijk thema; maar niet nieuw. “We weten immers al lang dat screens, buitenjaloezieën en rolluiken helpen om in de zomer de warmte van de zon te weren en in de winter juist isoleren en helpen om de warmte binnen te houden”, weet marketingmanager Tobias Löhner van ROMA. “En we weten ook dat bij geautomatiseerde systemen die effecten sterker zijn.” 

Doordachte concepten

Ook bij Warema zijn ze hiervan overtuigd. “Energie-efficiëntie is ook stevig in ons DNA verankerd, vertelt Marion Fische, die bij Warema marketingmanager is. “Moderne zonwering helpt energie besparen, maar beschermt ook tegen nieuwsgierige blikken. Met intelligente besturingssystemen kunnen daarnaast ook comfort en veiligheid worden gediend of in bijvoorbeeld kantoor- of schoolgebouwen ook het daglichtmanagement. 

De kracht van de zon

Energiebesparing is ook voor R+T-exposant Alulux een belangrijk thema. Ook dit bedrijf heeft daarom een rolluiksysteem op zonne-energie op de markt gebracht. Dit soort systemen zijn natuurlijk niet alleen energie-efficiënt, maar ook relevant omdat voor de aanleg geen elektrisch installatiewerk nodig is. Ze functioneren onafhankelijk van de weersomstandigheden omdat ze van een accu zijn voorzien. Het zonnepaneel op de kast heeft aan weinig zonlicht al genoeg om de accu op te laden. Als de zon toch een keer niet genoeg heeft geschenen om de accu voldoende te laden, kan het Alulux-systeem ook eenvoudig met een stekkerkabel worden geladen. 

Weersensoren kunnen helpen om het energieverbruik extra te reduceren. (Beeld: HELLA Gruppe.)

Effectieve besturingen

In het algemeen is het natuurlijk zo dat buitenzonweringen het meest effectief zijn als ze automatisch worden bestuurd. Door integratie in een smart home-systeem ontstaan nog eens extra mogelijkheden voor een positieve energiebalans voor woningen en gebouwen. Uitgerust met weersensoren kunnen zonweringsystemen het energieverbruik nog verder reduceren omdat ze dan direct op de (weers)omstandigheden reageren. 

Sommige zonweringproducenten bieden zelf dit soort besturingssystemen aan. De in het Oostenrijkse Abfaltersbach gevestigde zonweringspecialist HELLA bijvoorbeeld, heeft naast kwalitatief hoogwaardige buitenzonwering ook het eigenontwikkeld besturingssysteem ONYX in het leveringsprogramma. “Buitenzonweringen maar ook terrasoverkappingen kunnen daarmee gemakkelijk met de smartphone, tablet of via de app, spraakbesturing of volautomatisch worden bestuurd”, zegt directeur Andreas Kraler van HELLA-Gruppe. Met ONYX.HOME voor particulieren en ONYX.PRO voor grotere woon- of kantoorgebouwen heeft HELLA besturingsoplossingen op maat ter beschikking. “Duurzaamheid wordt ook in de bouwbranche steeds belangrijker en zonwering levert daaraan een onmisbare bijdrage”, constateert Kraler. 

“Voor HELLA zijn duurzaamheid en digitalisering nauw met elkaar verbonden”, gaat de directeur verder. “Hoogwaardig geautomatiseerde zonwering werkt als een passief airconditioningsysteem, maar is veel milieuvriendelijker. Met ONYX hebben we een systeem dat kan worden aangesloten op alle gangbare smart home-systemen: Het laat de zon alleen binnen waar dat gewenst is. Dus of het nu gaat om een kamer vol licht in de winter of een koele slaapkamer tijdens warme zomernachten. Bovendien helpen zonweringsystemen in combinatie met weersensoren om het energieverbruik verder te verlagen. Dan vraagt de app de gebruiker automatisch om actie te ondernemen afhankelijk van het weer, ongeacht waar hij op dat moment is, thuis of elders.” 

“Wie op de hoogte wil blijven van de nieuwste technologie op het gebied van buitenzonwering en automatische besturing ervan, moet genoeg tijd uittrekken voor de R+T 2024 in Stuttgart”, concludeert Sebastian Schmid van Messe Stuttgart. “Want één ding is zeker: alle bekende hoofdrolspelers zullen er zijn om het vakpubliek te inspireren met hun innovatieve producten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details