Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Een kwestie van doorkijk

Een kwestie van doorkijk

Warema Screen-doek in nieuwe dessins en met verschillende openingsfactoren voor gebruikersgerichte inkijk- en verblindingsbescherming

Wie zijn ruimtes met Warema kozijn-screens beschaduwt, kan zelf beslissen hoeveel doorkijk bij het raam bewaard blijft. Want met de nieuw ontworpen Screen-doeken zijn verschillende openingsfactoren mogelijk – van compleet ondoorzichtig tot perfecte doorkijk. Zo blijft de slaapkamer indien gewenst donker, terwijl de bescherming tegen verblinding in het kantoor of in de woonkamer het zichtcontact naar buiten ook bij gesloten screen toestaat.

Met de zicht- en verblindingsbescherming bij ramen is dat altijd één van die dingen – enerzijds moet een screen-doek je beschermen tegen nieuwsgierige blikken en zelfs tegen opdringerige zonnestralen, maar anderzijds wil je het visuele contact met de buitenwereld daarvoor niet opofferen. De oplossing zijn screens, waarvan de verduisteringsgraad (openingsfactor) zowel het ene als het andere mogelijk maken. Met andere woorden, ze beschermen de privacy en dempen de zonnestralen, maar staan tegelijkertijd visueel contact met buiten toe omdat het weefsel niet volledig ondoorzichtig is dankzij de overeenkomstige maaswijdte – ideaal voor de woonruimte. In slaapkamers of in de kinderkamer is echter bij voorkeur een optimale verduistering met een openingsfactor van nul procent gevraagd. Duidelijk een geval voor Warema, waarvan de Screen-doek collectie niet alleen met nieuwe dessins wordt gepresenteerd, maar ook verkrijgbaar is met verschillende openingsfactoren tussen 0 en 5%.

0 % Openingsfactor – een screen dat bijna als een rolluik werkt
Als je geen compromissen wilt sluiten als het gaat om het optimaal verduisteren van je kamer of het behoud van privacy, maar de voorkeur geeft aan een screen in plaats van een rolluik, zit je aan de veilige kant met Warema kozijn-screens met easyZIP-geleiding en een screen met 0% openingsfactor – de verduisterde kamer blijft zo donker mogelijk als de screen gesloten is. Dat wil zeggen:

  • praktisch geen energietoevoer door de zon,
  • geen verblinding (met alle doeken beschermingsklasse 4 tegen verblinding),
  • geen binnendringen van daglicht en
  • geen zichtverbinding naar buiten.

Dat betekent aan de andere kant ook: Um je in de kamer te oriënteren heb je kunstlicht nodig, of je laat de screen een stukje open staan. Dienovereenkomstig beperkt is dan ook het zonweringseffect, zodat in bepaalde gevallen een hogere openingsfactor eventueel de betere optie is. Vooral ook omdat er bij compleet gesloten screen geen visueel contact naar buiten meer is. Net zoals dat het geval is bij een neergelaten rolluik.

1 % Openingsfactor – Bescherming tegen verblinding met doorkijk
Als daarentegen een diffuse verduistering voldoende is, verbonden met het voordeel dat het visuele contact met buiten daarvoor niet opgeofferd hoeft te worden, is een screen met 1% openingsfactor aan te bevelen. Ideaal bijvoorbeeld voor badkamer, kantoorruimtes of studeerkamers, wanneer bescherming tegen inkijk en verblinding gewenst is, maar je niet geïsoleerd van de buitenwereld wilt zijn. De voordelen:

  • goede bescherming tegen verblinding, maar tevens doorkijk naar buiten,
  • geringere energietoevoer dan bij openingsfactor 4 tot 5 %,
  • de doeken voldoen aan beschermingsklasse 3 tegen verblinding
  • goede doorkijk bij tegelijkertijd verblindings- en inkijkbeveiliging.

Bij screens met 1% openingsfactor kan alleen bij een gevel met een zeer ongunstige richting een zekere verblinding optreden. De lichttransmissie is dan weliswaar gering, maar toch wel aanwezig.

4 of 5 % Openingsfactor – inkijkbeveiliging met optimale daglichtopbrengst
Een optimale screen voor de woonruimte, waar je het uitzicht op de natuur niet wilt missen, maar toch waarde hecht aan een zekere privacy. Bovendien moet ook bij gesloten screen nog voldoende daglicht de kamer binnenkomen om het kunstlicht niet nodig te hebben. Screens met openingsfactor 4 of 5 % zijn verbonden met:

  • hoge energietoevoer, waarbij donkere textielkleuren toch nog goede Fc-waarden leveren,
  • duidelijk gereduceerde bescherming tegen verblinding (klasse 0 of 1 volgens DIN EN 14501:2021-09),
  • goede doorkijk bij nog aanwezige inkijkbeveiliging (afhankelijk van screendoek en kleur),
  • grotere kleurenkeuze dan bij screens met openingsfactor 0 % of 1 %.

Deze screens zijn dus theoretisch niet geschikt voor bescherming tegen verblinding, waarbij ook hier de richting, resp. blikrichting van het raam een zekere rol speelt. Screens met een openingsfactor van 4% of 5% zijn echter geschikt voor gebruik in alle kamers die niet verduisterd (slaapkamers) of tegen verblinding beschermd (kantoren) hoeven te worden.

Hoe hoger de openingsfactor, hoe hoger de energietoevoer
Bij een buitenliggende zonwering van textiel hangt de energietoevoer hoofdzakelijk af van de stralingstransmissie die dan weer bestaat uit directe en diffuse transmissie. De directe transmissie hangt af van de openingsfactor van de screen: hoe hoger de openingsfactor, hoe hoger de directe energietoevoer en dientengevolge hoe geringer het zonweringseffect. De kleur van het doek heeft daarentegen invloed op de diffuse transmissie. Hoe lichter de kleur, hoe meer straling het weefsel reflecteert en de warmte-energie komt als diffuse straling in de kamer. Dienovereenkomstig slechter is het zonweringseffect. Zo ontstaan bijvoorbeeld bij een beglazing met g = 0,53 en Ug = 0,6 met een witgrijze screen, afhankelijk van de openingsfactor, de volgende zonwerings-verminderingsfactoren (Fc):

  • Openingsfactor 5%, dessin 3503 –> Fc = 0,15;
  • Openingsfactor 1%, dessin 3103 –> Fc = 0,11;
  • peningsfactor 0%, dessin 3003 –> Fc = 0,06.

Bij Blackout-screens (0%) ontstaat er geen stralingstransmissie, daarom is hier de reflectie de doorslaggevende factor. Hoe hoger de reflectie, hoe minder het systeem zonwering / beglazing wordt opgewarmd en hoe geringer de energietoevoer is. Daarom moeten wat betreft zonweringseffect lichte kleuren de voorkeur vóór donkere krijgen.

Hoe hoger de directe transmissiegraad, hoe beter de doorkijk
Eigenlijk logisch: Met toenemende maaswijdte van het weefsel, en daarmee een hogere openingsfactor, wordt de doorkijk van een screen verbeterd. Tevens betekent dat: Hoe diffuser de transmissie, hoe zwakker het contrast naar buiten, en daarmee ook de doorkijk. Bij lichte, reflecterende kleuren is de doorkijk geringer dan bij donkere kleuren.

Hoe geringer de transmissie, hoe beter de bescherming tegen verblinding
Het beschermende effect tegen verblinding van een screen hangt af van zowel de directe als de diffuse transmissie – hoe lager deze waarden, hoe minder storend licht er door de screen binnendringt en hoe kleiner de kans op verblinding, of hoe hoger de verblindingsbeschermingsklasse van het scherm. Hoe hoger de beschermingsklasse tegen verblinding, hoe beter het zichtcomfort. Daarom bevorderen geringe openingsfactoren en donkere screenkleuren de bescherming tegen verblinding. De norm DIN EN 14501:2021-09 richt zich naar de Daylight Glare Probability (kans op verblinding door daglicht, DGP) voor de bepaling van de beschermingsklasse. Sinds deze wijziging mag de directe transmissie (ongeveer gelijk aan de openingsfactor) niet meer dan 3% bedragen om te voldoen aan klasse 3 of beter.

Het doek waar droomscreens van gemaakt zijn
Screendoeken bestaan uit met PVC-gecoate glasvezelgarens waaruit een textieldoek worden geweven, dat dan wordt gefixeerd door middel van een thermische behandeling. De speciale PVC-coating zorgt voor een hoge vormstabiliteit, wat zich loont gezien de zonnewarmte die optreedt en het daarmee gepaard gaande risico op vervorming van de stof in de raamopening. Een verder voordeel van het open Screen-doek is de hoge lichtdoorlaatbaarheid met gelijktijdige bescherming tegen zonlicht en verblinding. De hoge UV-bestendigheid zorgt voor blijvend briljante kleuren. De collectie kozijn-screens van Warema biedt een ruime keuze aan passende dessins voor alle vereisten en persoonlijke voorkeuren.

De Warema collectie kozijn-screens
Bij de planning van hoogwaardige kozijn-screens verkrijgt u bij Warema niet alleen een grote keuze aan elegante dessins, ze voldoen ook aan de hoogste functionele eisen. Dankzij hun goed doordachte techniek beschermen de kozijn-screens effectief tegen zoninstraling, verminderen ze het energieverbruik en leveren ze ook een doorslaggevende bijdrage aan de vormgeving van de gevel. De collectie kozijn-screens van Warema inspireert met een grote keuze aan dessins, kleuren en stofkwaliteiten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details