Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ROMA: ‘Nieuw zipSCREEN systeem voor vliesgevels’
ROMA zipSCREEN systeem F50.

ROMA: ‘Nieuw zipSCREEN systeem voor vliesgevels’

Een vliesgevel is een niet-dragende gevel en kan daarom worden opgebouwd uit (relatief) lichtere materialen, zoals glas. Bij glasvliesgevels wordt er vaak gebruik gemaakt van smallere profielen, wat weer bijzonder eisen stelt aan een (screen)zonwering. ROMA speelt daar met het nieuwe zip­SCREEN systeem F50 op in. 

“De bijzonder smalle enkele of middengeleiders van het F50 systeem zijn maar 50 mm breed en maar 81 mm diep”, aldus directeur Toon van Osta van ROMA Benelux. “Bijzonder is dat ze zijn uitgerust met een uniek veersysteem. Het zorgt ervoor dat het doek altijd strak staat. Bij de meeste ritsgeleiders wordt het doek op spanning gehouden door schuimpuffers. Die verliezen na verloop van tijd hun veerkracht en ook raken ze vaak los bij de montage. ROMA gebruikt een uniek trekveertje, waardoor de smalle geleider mogelijk is. Bovendien is de geleider met inlet volautomatisch produceerbaar: smal en hoog, weinig veertjes per meter, laag en breed, veel veertjes per meter. De spankracht naar de zijkanten mag het gewicht naar beneden benaderen.” 

De zipSCREEN systeem F50 is leverbaar met een maximum breedte van 3500 mm en een maximum hoogte van 6000 mm, voldoende om ook grotere glasoppervlakken te beschaduwen. De geleiders van de F50 kunnen op verschillende manieren met draadeinden op de gevel worden bevestigd. Ook de onderlijst met valbeveiliging kan bij deze screen worden toegepast. 

Glazen borstwering

De glazen borstwering (doorvalbeveiliging) voor Franse balkons (de ROMA afkorting is ABS) is in combinatie met alle ROMA producten verkrijgbaar, en nu ook voor zipSCREEN.2 en PURO 2.XR-zip. Met de PURO 2.XR-zip is het bovendien mogelijk om een screen met een rolhor te combineren om insecten te weren als de screen geopend is. 

De glazen borstwering is in combinatie met alle ROMA producten verkrijgbaar.

Nieuwe doekwaaier

ROMA is druk bezig om een nieuwe doek­waaier voor screendoeken te maken met in totaal 81 doeken. Daarbij ook het nieuwe Veozip screendoek van Serge Ferrari. “ROMA is al in 2018 betrokken bij de ontwikkeling dit nieuwe Sergé doek op basis van polyestervezel in plaats van glasvezel”, aldus Van Osta. “ROMA zal dan ook de eerste zijn die dit nieuwe doek op de markt gaat brengen.” 

Diverse onderlatten.

ROMA gaat de 81 screendoeken uit de nieuwe doekwaaier in grote hoeveelheden op voorraad houden om nog snellere lever­tijden te kunnen garanderen, ook bij grote projecten. “De ROMA levertijd voor zipSCREEN.2 staat thans op ongeveer drie weken”, geeft Toon van Osta aan. “ROMA levert normaal altijd binnen tien werkdagen, met de mogelijkheid van levering binnen vijf werkdagen bij spoed. Dat laatste geldt overigens alleen voor producten die in Burgau worden geproduceerd. We streven ernaar om deze levertijden in de toekomst ook voor de zipSCREEN.2 te garanderen.” 

Uitbreiding

Om de sterk groeiende vraag naar screens op te vangen, maar ook om de kortere levertijden te realiseren wil algemeen directeur Roland Thoma van ROMA de screenproductie enorm uitbreiden en er de meest moderne productielijn voor screens in Europa van maken. Om dat waar te maken, bouwt ROMA een nieuwe hal van 8.000 m² voor de confectie van screendoeken. Nu is de doekconfectie nog gevestigd in Jettingen naast het expeditiecentrum van ROMA en de productie van de zipSCREEN in Burgau, tien autominuten van elkaar gelegen, maar op de locatie in Burgau heeft ROMA geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Daarom verhuist de hele screenproductie twee afritten of tien autominuten van Jettingen. Behalve de doekconfectie wordt daar ook een vierde lakstraat gerealiseerd. “Doekconfectie, opslag, lakstraat en productie worden samen 24.000 m² groot”, aldus Van Osta. Dit mega project moet voor het seizoen 2022 klaar zijn. “Een uitdaging, maar Roland Thoma is niet voor niets fan van Elon Musk!”, aldus Toon van Osta. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details