Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Product of the Year Award 2022 voor BREL HOME
Reinoud Arts met de Z&R Product of the Year Award en Erik Budding (rechts) met het team van BREL HOME.

Product of the Year Award 2022 voor BREL HOME

En weer wint Willie Wortel!

De Z&R Product of the Year Award 2022 is een prooi geworden voor de Triangle motor van BREL HOME die special is ontwikkeld voor driehoekige plissés. Daarmee heeft opnieuw een Willie Wortelachtige inzending de trofee gewonnen. De Triangle motor heeft de slimme raambekledingmotor Eve MotionBlinds van Coulisse en het waterdichte, lichtgewicht en lichtdoorlatende doek Soltis Proof W88 van Serge Ferrari nipt achter zich gelaten. 

Ronald Klein reikte de Z&R Product of the Year Award 2022 uit aan Reinoud Arts. Verscholen achter een fors boeket geniet Erik Budding mee.

‘Het komt niet zo vaak voor dat een motor heel hoog eindigt in de verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award’, heette het op deze plaats een jaar geleden nog. Een jaar later eindigen twee motoren op 1 en 2. Niemand kan nu nog beweren dat een motor niet ‘sexy’ genoeg is om de Z&R Product of the Year Award te winnen! 

De winnaar van de Z&R Product of the Year Award kan een baanbrekend product zijn, of een concept, waarmee Rainbowsol al tot twee keer toe succesvol is geweest, of een Willie Wortelachtige uitvinding, waar Coulisse een tijdlang patent op leek te hebben. Overigens valt de winnaar van het vorig jaar – de Child Safety tassel van Copahome – ook in die categorie. 

Natuurlijk kan een product nog steeds de Z&R Product of the Year Award winnen, maar dat lijkt toch wat moeilijker geworden. Veel van de nieuwe producten die we heden ten dage op de markt zien, zijn doorontwikkelingen, verbeteringen of verfijningen van bestaande producten. Zeker belangrijk, maar vaak minder baanbrekend. 

De BOOM van Huits die in 2007 de Z&R Product of the Year Award heeft gewonnen, is een treffend voorbeeld van een baanbrekend product. Destijds een volledig nieuw concept en prachtig mooi, maar met als nadeel dat het een nicheproduct in optima forma was, wat werd weerspiegeld in de prijs. Deze BOOM bestaat overigens nog steeds en was de afgelopen edities van de R+T steeds prominent aanwezig op de stand van HELLA Sonnen- und Wetterschutztechnik GmbH. 

Erik Budding is in zijn professionele loopbaan in de zonweringbranche bij een aantal bedrijven actief geweest en een daarvan is Huits. Toen de BOOM de Z&R Product of the Year Award won, werkt Erik Budding bij Huits. Nu wint hij de award zelf, samen met mededirecteur Reinoud Arts en het team van BREL HOME, met een eigen ontwikkeld product en met zijn eigen bedrijf. De cirkel is rond! 

Een schot in de roos

BREL Nederland is twaalf jaar geleden gestart. Reinoud Arts had bij een vorige werkgever al iets in motoren gedaan, waarbij hij de naam BREL gebruikte, een samentrekking van de namen van zijn kinderen Bram en Eline. Die naam ging mee naar het nieuwe bedrijf. Een schot in de roos, want de naam klinkt uiterst professioneel en internationaal en ligt in de meeste talen gemakkelijk in de mond. 

BREL HOME heeft in korte tijd al een stevige positie veroverd in de wereld van de motorisatie en automatisering van buitenzonwering, binnenzonwering en raamdecoratie. Erik Budding en Reinoud Arts doen daar hun stinkende best voor, bijvoorbeeld door altijd aanwezig te zijn op beurzen, zoals Polyclose en Incoda, maar ook op Heimtextil en de R+T.  

Tweetrapsraket

Vanwege de manier waarop de Triangle-motor werkt, sprak bladmanager Ronald Klein van Z&R bij de uitreiking van de Z&R Product of the Year Award 2022 van een soort tweetrapsraket. Bij het neerlaten van de plissé roteert eerst het schuine gedeelte tot de onderlat horizontaal is gekomen, waarna het rechthoekige tweede deel van de plissé verder wordt neergelaten. Bij het openen wordt de omgekeerde weg gevolgd. 

Dit product is een verlengstuk van het patent dat BREL HOME heeft op de hun top-down-bottom-up-motor, legde Erik Budding daarop uit. “Daardoor kan niet iedereen dit product zomaar namaken.” Reinoud Arts blijkt deze oplossing te hebben bedacht, in nauwe samenwerking met een grote Duitse producent van geplisseerde stoffen. Een bijzonder oplossing, waardoor nu ook schuine ramen van geplisseerde raamdecoratie kunnen worden voorzien, vond Klein. Extra belangrijk in deze tijd waarin binnenzonwering en raamdecoratie niet alleen een functie hebben ter verhoging van het comfort, maar ook voor energiebesparing. De terechte winnaar van de Z&R Product of the Year Award 2022 dus, aldus de bladmanager. 

Bij BREL HOME verwachten ze niet dat er meteen een enorme vraag naar de Triangle-motor zal ontstaan. Het is sowieso een product voor een heel speciale toepassing. Daarnaast kost de introductie van een nieuw product tijd, realiseren Budding en Arts zich maar al te goed. “Producenten en leveranciers van plissés moeten het zien zitten en opnemen in hun collecties en vervolgens moet het ook onder de aandacht van eindgebruikers worden gebracht. Dat kost tijd; daar gaat soms wel een of twee jaar overheen.” 

Maar bij BREL HOME hebben ze de tijd. Het bedrijf heeft in de relatief korte tijd van zijn bestaan een breed productassortiment opgebouwd, voor binnen en voor buiten. “We besteden daarbij veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid, zowel voor de zonweringspecialist als de eindgebruiker”, zegt Arts. “en we proberen innovatief te zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld heel actief op het gebied van solar.” De prijswinnende Triangle-motor is een bouwsteen in dat geheel. Wie Erik Budding en Reinoud Arts hoort praten, realiseert zich dat ze bij BREL HOME nog lang niet klaar zijn. 

Runners up

Op enkele punten van de winnaar is de slimme raambekledingmotor Eve MotionBlinds van Coulisse als tweede geëindigd. Ook in dit geval gaat het om een bijzonder product, dat grenzen verlegt op het gebied van de smart home-bediening van aandrijvingen en besturingen. Gemotoriseerde raambekleding is bij het grote publiek nog niet zo populair. Coulisse verwacht dat Eve Motion­Blinds dat zal veranderen, omdat motorisatie nu minder complex en goedkoper wordt en gemakkelijker te integreren in smart home-systemen. 

Op de derde plaats is het waterdichte, lichtgewicht en lichtdoorlatende doek Soltis Proof W88 van Serge Ferrari geëindigd. Zoals kleren de man maken, zo maakt het doek de pergola. Soltis Proof W88 is daarvoor een innoverende oplossing. Dit doek combineert een hoge lichtdoorlatendheid met ondoordringbaarheid voor de gevolgen van slecht weer. Het maakt dit doek heel geschikt voor buitenconstructies, zoals pergola’s, oprolbare overkappingen met rits of zonnezeilen. 

Uitreiking

De Z&R Product of the Year Award 2022 is woensdag 18 mei in Doetinchem uitgereikt aan Erik Budding en Reinoud Arts van BREL HOME. Het was een beetje behelpen, want het bedrijf is enorm uit zijn jas aan het groeien. Maar er gloort hoop! “In september krijgen we de andere helft van het gebouw erbij en krijgen we meer ruimte voor werkplekken, onze trainingsruimte – heel belangrijk – en onze 3D-printers en dan kunnen we ook een fatsoenlijke showroom inrichten”, vertelt Reinoud Arts. “Dan hopen we weer even vooruit te kunnen.” 

Vooruitkijken naar 2023

De verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award 2022 is hiermee afgerond. Het jaar 2023 wordt de aanloop naar 2024 als er na zes jaar(!) weer een fysieke R+T wordt georganiseerd. Mo­ge­lijk is dat een inspiratie voor productontwikkeling. De verwachtingen voor het volgend jaar zijn dus positief. De hoop is dat het aantal van zestien inzendingen van dit jaar overschreden zal worden. Innovatie blijft immers belangrijk voor de branche om zich te blijven ontwikkelen. Wie weet wint Willie Wortel weer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details