Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen
Grote glaspartijen vragen om doelmatige zonwering. (Beeld: Harol.)

Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen

De Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken Verozo heeft een BIM-tool (ontwerptool) ontwikkeld waarmee architecten al in de ontwerpfase zonwering in een woning kunnen inplannen. Dat is een doorbraak omdat er tot op heden te weinig hittebestendige woningen worden gebouwd om de opwarming van de aarde en klimaatverandering tegen te gaan. 

In onze streken worden huizen nog steeds vooral ontworpen om warmte in de winter vast te houden, maar niet om ze in de zomer buiten te houden. Daarnaast zijn ook moderne bouwstijlen met veel glas populair, waardoor weliswaar van zon en licht in huis kan worden geprofiteerd, maar ook het gevaar van snelle opwarming bestaat. 

“Dat probleem wordt dan veelal opgelost met technieken die veel energie kosten”, constateert secretaris-generaal Ann Van Eycken van Verozo. “Juist het tegenovergestelde van wat we nodig hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Woningen met functionele zonwering zijn hittebestendig. De zonwering wordt op een juiste, efficiënte manier gebruikt om voor verkoeling te zorgen, zonder daarvoor extra energie te gebruiken.” 

Om het efficiënte en doelmatige gebruik van zonwering te faciliteren heeft Verozo een BIM-tool ontwikkeld. Die maakt het architecten gemakkelijker om zonwering in een bouw- of verbouwproject te integreren. Tot op heden worstelen architecten nog vaak om in bepaalde situaties de juiste zonweringoplossing te kiezen. De BIM-tool van Verozo biedt hier met generieke Revit-modellen voor elf verschillende soorten zonweringen een antwoord op. Daarmee kunnen in Revit gevels worden gecreëerd en wordt duidelijk hoe bepaalde soorten zonwering kunnen worden geïntegreerd. 

De showroom van markilux in West-Hollywood. De Duitse zonweringspecialist heeft in april in het indrukwekkende Pacific Design Center in West Hollywood een tweede showroom in Amerika geopend.

“Hiermee bieden we een oplossing waar veel behoefte aan was”, verduidelijkt Ann Van Eycken. “Met een overzicht van de beschikbare zonweringdata voor een specifiek project en allerlei videohandleidingen over welk type zonwering in de gevel kan worden geïntegreerd, kan de architect zonwering vanaf nu al in een vroeg stadium van het ontwerpproces meenemen.” 

De materialenbibliotheek van de BIM-tool bevat verschillende kleuropties voor efficiënte zonweringtoepassingen, zoals lamellen of transparante doeken, met bijbehorende zontoetredingsfactor (gtot), gebaseerd op de combinatie van zonwering en dubbele beglazing met een U-waarde van 1,1. Ook vindt de gebruiker de weblinks naar specifieke BIM-objecten van VEROZO-leden, om zelf meteen te gebruiken in het eigen BIM-project. Meer informatie is te vinden op verozo.be/bim. 

Na een eerdere showroom in New York heeft markilux in de buurt van Los Angeles een volgende flagshipstore in de VS geopend. In het Pacific Design Center (PDC) in West Hollywood presenteert de zonweringproducent sinds eind april op ongeveer 110 vierkante meter veel van zijn producten in een hippe designwijk, die veel welgestelde Californiërs uit de streek rond Los Angeles trekt. Voor markilux dus een ideale locatie. 

Diversiteit aan internationale merken

“We zijn op de begane grond van de Blue Whale te vinden, een van de drie indrukwekkende architectonische complexen van het PDC en een bezienswaardigheid in West Hollywood”, aldus Peer Cornelßen, hoofd van de afdeling International Sales bij markilux. In het blauwe gebouw van het complex zijn op ongeveer 70.000 vierkante meter meer dan 70 internationale showrooms en winkels te vinden. Ze tonen een zorgvuldige selectie van modern woon- en projectmeubilair, stoffen, vloerbedekkingen, designlampen en zonweringproducten. In dit gebouw zijn meer dan 2000 toonaangevende producenten met hun productlijnen voor woningen en bedrijfsruimten vertegenwoordigd.

Grote schermen

Peer Cornelßen is enthousiast over de sfeer van de locatie. “In de showroom heeft hoge plafonds en er valt veel natuurlijk licht binnen. Hier kunnen we ook onze grote schermsystemen zoals de pergola stretch, markilux markant of de syncra tonen.” Eerst zullen we er twaalf modellen van het markilux-productportfolio te zien zijn, waarna andere modellen na de opening volgen. In de showroom zullen op aanvraag ook trainingen voor erkende dealers worden aangeboden.

Locatie die bezoekers trekt

De nieuwe locatie aan de westkust profiteert volgens Cornelßen van een rijke kunst- en entertainmentscene en maakt deel uit van een internationale designcommunity. “In de regio wonen daarom veel mensen met een hoog inkomen, onder andere uit de film- en televisie-industrie. Het PDC trekt daarmee veel mensen die belangstelling hebben voor design. Vooral omdat in een ander gebouw een filmtheater, conferentiezalen, een fitnesscentrum en het Museum voor hedendaagse kunst zijn gevestigd. Ook exposities, vergaderingen, modeshows of ontvangsten trekken regelmatig bezoekers aan. Dát en het weer in Californië biedt goede kansen om ons hoogwaardige productassortiment bij veel mensen onder de aandacht te brengen.” 

De BERNER Group is een leverancier van innovatieve chemische producten. Met de nieuwe X-treme Parts Cleaner heeft het bedrijf een nieuwe onderdelenreiniger ontwikkeld. Dit nieuwe product werkt volgens opgave van BERNER zonder organische en vluchtige oplosmiddelen. De X-treme Parts Cleaner is uitsluitend verkrijgbaar bij BERNER. 

Tot nu toe waren duurzame reinigers meestal aanzienlijk minder effectief dan vergelijkbare conventionele chemische producten, aldus BERNER. De nieuwe X-treme Parts Cleaner combineert volgens het bedrijf het beste van twee werelden: het is makkelijk biologisch afbreekbaar volgens OECD 301A en heeft daarnaast een grote reinigingskracht. 

Veelzijdig en geurloos

Naast het residuvrij verwijderen van hardnekkige vervuilingen, zoals ingebrand vet of aangekoekte olieresten, scoort de duurzame reiniger volgens BERNER ook door zijn veelzijdigheid. Het product kan klassiek worden gebruikt in een reinigingsbad of verdund in een ultrasoon bad. Maar de onderdelen reiniger kan ook eenvoudig in een pompsproeier gebruikt worden. 

Omdat de X-treme Parts Cleaner geen vluchtige oplos- of geurstoffen bevat, is het product geurloos. Door zijn speciale samenstelling veroorzaakt het product volgens BERNER geen uitstoot (dampen) die tot hoofdpijn of andere negatieve bijwerkingen kunnen leiden. Daarmee beschermt de reiniger dus zowel het milieu als de gezondheid van de gebruiker. De reiniger is verkrijgbaar in kannen van 5 en 20 liter.

BERNER noemt de volgende eigenschappen van het product: 

  • Snelwerkende, krachtige reiniger voor het verwijderen van ingebrande en aangekoekte vervuiling
  • De reiniger kan worden gebruikt door aanbrenging met een pompsproeier of als vloeistof in een ultrasoon- of dompelbad
  • Geproduceerd met natuurlijke grondstoffen
  • Snel biologisch afbreekbaar
  • VOC-vrij

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details