Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuw profielbewerkings­centrum met cabine
Dankzij het dynamische pendelbedrijf kan deze machine aan de ene zijde stukken bewerken, terwijl de operator aan de andere kant nieuwe profielen invoert.

Nieuw profielbewerkings­centrum met cabine

‘Tijd, ruimte en kosten besparen’

Heel wat fabrikanten van zonweringsystemen bieden tegenwoordig ook terrasoverkappingen aan. Dat vraagt om complexere bewerkingen op de werkvloer, waardoor die bedrijven steeds vaker investeren in meerassige machines.

Dat constateert managing director Bas Ladestein van machinebouwer elumatec Benelux BV. “Als toonaangevende fabrikant van profielbewerkingsmachines biedt elumatec een gepaste oplossing voor alle toepassingen aan”, zegt hij. “Met de SBZ 125/85 introduceren wij een gesloten cabinesysteem met een ruim werkbereik en vijf CNC-assen, dat dankzij het dynamische pendelbedrijf twee kleine machines kan vervangen. De flexibel programmeerbare laser voor bewaking van de veiligheidszone, de technologie voor snellere gereedschapswissels en de roterende bedieningsconsole zijn bijkomende elementen, waarmee deze innovatieve machine het verschil maakt.” 

Het SBZ 125/85 profielbewerkingscentrum is een gesloten cabinemachine met een werkbereik van 8245 mm op de X-as en vijf CNC-assen.

Innovaties die niemand nodig heeft, bieden geen vooruitgang. Daarom luistert de R&D-afdeling van elumatec voor de ontwikkeling en optimalisatie van machines steeds goed naar de feedback van klanten. Dat kunnen industriële profielbewerkers zijn, maar ook kleine constructeurs. “Daardoor wordt de bewerking van profielen in aluminium, kunststof en dunwandig staal nog rendabeler en rationeler, want gebruikers besparen tijd, ruimte en kosten”, aldus Ladestein. 

De materiaalklem bij SBZ 125/85 schakelt automatisch tussen de laad- en de bewerkingspositie.

Gesloten cabinemodel

Het profielbewerkingscentrum SBZ 125/85 – een opvolger voor het succesvolle model SBZ 122/75 – is een van de meest recente voorbeelden van de goede interactie tussen elumatec en zijn klanten, meent de directeur. “Deze gesloten cabine­machine heeft een bewerkingsbereik van 8245 mm op de X-as, 300 mm op de Y-as en 230 mm op de Z-as. Dit systeem omvat vijf CNC-assen, een watergekoelde 7 kW freesspindel met een toerental tot 20.000 toeren/minuut en een automatisch magazijn met twaalf posities. Om beschadigingen te voorkomen, worden alle bewerkingen, zoals frezen, boren en tappen, op een stationair opgespannen profiel uitgevoerd. Dit soort machines die zijn uitgerust met een cabine zijn populair omdat ze spanen tegenhouden en lawaai reduceren. Dankzij de cabine is het ook niet nodig om andere veiligheidssystemen, zoals hekken rond de machine te installeren. Daardoor blijft de footprint beperkt. Een flexibel programmeerbare laser met driezone-indeling zorgt voor de toegangsbeveiliging.” 

Innovatieve technologie verkort de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit.

Snel, efficiënt en nauwkeurig werken

Het team van elumatec heeft ook veel aandacht besteed aan de optimalisatie van de efficiëntie, ergonomie en snelheid. Dankzij het dynamische pendelbedrijf kan deze machine aan de ene zijde stukken bewerken, terwijl de operator aan de andere kant nieuwe profielen invoert. Dat verhoogt de bewerkingssnelheid aanzienlijk. Bovendien kunnen lange werkstukken, die verder reiken dan het midden van de SBZ 125/85, toch worden bewerkt. 

“De nieuwe roteerbare bedieningsconsole vereenvoudigt de taak van de operator”, aldus Ladestein. “Die is ontworpen als een draaibare kolom met een in de hoogte verstelbaar scherm en zorgt voor een vrij zicht, wat de veiligheid ten goede komt. Verder verkort een innovatieve technologie de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit.” 

Optioneel kan een spanentransportband in de machine worden geïntegreerd.

Ook de afstelling van de klemmen voor de opspanning van de profielen is vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Verschuifbare materiaalklemmen op de Y-as verbeteren de ergonomie bij het inleggen van profielen. De klem schakelt automatisch tussen laad- en bewerkingspositie. Het werkstuk beweegt dus vóór de bewerking naar het midden van de machine. In deze positie kan het vervolgens optimaal door de gereedschappen worden bewerkt. De machine kan bovendien snel en zonder tools naar andere profielbreedtes en -vormen worden omgesteld. Optioneel kan een spanentransportband worden geïntegreerd. Grove spanen en profieldelen vallen zo onmiddellijk in een bak, waardoor het interieur van de machine schoon wordt gehouden. “Al deze kenmerken maken van het profielbewerkingscentrum SBZ 125/85 opnieuw een belangrijke uitbreiding van ons portfolio, eluCloud Ready voor de eisen van Industrie 4.0”, besluit Ladestein. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details