Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Meer dan twee derde van de Nederlanders behoefte aan energie-efficiëntere woning

Meer dan twee derde van de Nederlanders behoefte aan energie-efficiëntere woning

In huis volledig comfortabel voelen is voor 84% van de Nederlanders één van de beste gevoelens die bestaan. Maar extremere temperaturen tijdens de winter- en zomermaanden kunnen dat gevoel wegnemen. Woningen in Nederland zijn namelijk niet gebouwd voor hoge of juist lage temperaturen, vinden twee op de vijf Nederlanders (41%). 

De bevindingen van het onderzoek, gepubliceerd door VELUX, laten zien hoeveel invloed temperatuur kan hebben op het woningcomfort van mensen. De stijgende woon- en energiekosten spelen hierbij een grote rol: Nederlanders vinden het lastig om hun woning tegelijkertijd comfortabel en energie-efficiënt te maken. Twee derde van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan een energie-efficiëntere woning.

Hoewel Nederlandse woningen nog niet altijd ontworpen zijn om extreme temperaturen of ongewone weerspatronen aan te kunnen, gelooft VELUX dat iedere woning comfortabel moet aanvoelen; een woning is een thuisbasis waar mensen het liefst zijn. Een favoriete plek.

Marcel Vreeken, Public Affairs Manager bij VELUX Nederland, zegt: “Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst ‘s winters en ‘s zomers te maken krijgen met steeds meer uitschieters in temperaturen. Daarom is het belangrijk om bewoners te helpen hun woningen hiertegen te beschermen. Huiseigenaren hebben verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen en zowel het milieu als eigen portemonnee te beschermen. 

Daarom wil VELUX handelingsperspectief en oplossingen bieden waarmee woningbezitters op een kosteneffectieve en energie-efficiënte manier een comfortabel binnenklimaat kunnen realiseren tijdens warme en koude periodes. Dit doen wij ook via het Gezond Binnen platform waar veel informatie en praktische tips terug te vinden zijn.”

Energie-efficiënte manieren om de binnentemperatuur comfortabel te houden:

  • Controleer de bestaande ramen: zonder energie-efficiënte maatregelen kan veel warmte en energie verloren gaan via naden en kieren van slecht sluitende ramen en deuren. Een kosteneffectieve en gemakkelijke oplossing om op korte termijn warmteverlies te beperken, is bijvoorbeeld het afdichten van ramen en deuren met tochtstrips of borstelafdichtingen.
  • Gebruik raambekleding: met de juiste raambekleding kun je de temperatuur in de woning in balans brengen. Verduisterende plisségordijnen, in het bijzonder gemetalliseerde honinggraadstructuur plissés, kunnen als extra isolerende laag voor het isolatieglas worden geplaatst. Hiermee wordt energieverlies voorkomen. Een geschikte bescherming aan de buitenzijde, zoals een zonwering of rolluiken, kunnen warmteverlies in de winter beperken en overmatige hitte in de zomer significant verminderen. 
  • Ventileer: een goede kamertemperatuur gaat hand in hand met goede ventilatie. Maar laat ramen of deuren tijdens het stookseizoen niet langer dan tien minuten openstaan.
  • Plan in de winter korte, gecontroleerde ventilatiemomenten in op vaste tijden.

Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar het echt nodig is en houd in deze ruimtes de deuren gesloten om geen warmte te verliezen en zo verwarmingskosten te besparen.

  • Sluit tijdens warme zomerdagen de ramen en laat de zonwering neer.

Warmte kan door ramen naar binnen komen en zich ophopen binnenshuis. Voorkom daarom in de warme zomerperiode oververhitting door overdag de gordijnen, rolgordijnen of zonwering gesloten te houden. Koel de woning met de koelere avondlucht door de (dak)ramen voor het slapengaan routinematig open te zetten. De warmte zal dan uit de woning worden verdreven, die daardoor behaaglijker en koeler aanvoelt.

  • Creëer thermische trek: door ramen of zogenaamde zomernachtluiken in de gevel op de begane grond te combineren met geopende dakramen, ontstaat er thermische trek: koelere lucht komt via de gevel binnen en de warme lucht wordt via de dakramen uit de woning verdreven. Deze natuurlijke vorm van koelen is veel duurzamer dan het plaatsen van bijvoorbeeld een airco – de momenteel meest gebruikte investering om een comfortabele temperatuur in huis te realiseren volgens de ondervraagde woningbezitters in het onderzoek. 
  • Benut de kracht van de zon: wie het dak energiebesparend renoveert, kan er ook aan denken het dakoppervlak te gebruiken voor fotovoltaïsche (PV) of thermische zonne-energie. Zo ben je minder afhankelijk van energieprijzen of beschikbaarheid van energie. Door bij het installeren van de PV-panelen ook daglichtopeningen in het dak aan te brengen, wordt de gecreëerde ruimte onder het (schuine) dak door de zon opgewarmd.
  • Maak gebruik van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): met de ISDE stelt de overheid diverse subsidies beschikbaar voor isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie of glasisolatie. Deze zijn al van toepassing voor één isolatiemaatregel waarbij soms wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie kan worden uitgekeerd. Bij een tweede isolatiemaatregel kan dit subsidiebedrag voor de eerste maatregel oplopen tot 30%. 
Creëer thermische trek om de woning duurzaam en natuurlijk te koelen

Een favoriete plek

Als specialist in daglicht en frisse lucht, biedt VELUX naast advies ook duurzame productoplossingen om ook met extreme temperaturen thuis een comfortabele plek te creëren. Onlangs lanceerde VELUX bijvoorbeeld een nieuwe collectie rolgordijnen, de Nature Collectie, die voornamelijk uit gerecyclede materialen bestaat. Met deze rolgordijnen breng je de rust en kalmte van de natuur in huis, terwijl je ook het licht, de temperatuur en privacy in huis reguleert. 

Of het nu gaat om een kleine accessoire of een renovatie, VELUX kan helpen de binnentemperatuur te reguleren en je huis in iedere temperatuur tot favoriete plek te maken. Deze favoriete plek, je thuis, wordt erop ingericht om lang mee te gaan. Een VELUX dakraam heeft namelijk een lange levensduur van meer dan 30 jaar bij normaal gebruik.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details