Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Hoe gaat de zonweringvakhandel om met AI? Omarmen of negeren?
Deze foto is in samenwerking met een consument ontwikkeld met behulp van AI. De vraag was helder: “Ik heb een wit tuinhuisje en ik wil daar passende zonwering bij. Beste vakhandel, regel het alstublieft, want zó wil ik het graag hebben!”

Hoe gaat de zonweringvakhandel om met AI? Omarmen of negeren?

De zonweringindustrie in Nederland (en overigens ook in de rest van de wereld) staat voor een spannende nieuwe fase: de snelle opkomst van Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie. Voor alle professionals in het vakgebied is het daarom essentieel om te begrijpen hoe deze technologische revolutie de branche zal beïnvloeden én hoe erop in te spelen.

Een van de meest opwindende aspecten van AI in de zonweringindustrie is de mogelijkheid om maatwerk op een ongekend niveau te bieden. AI kan klantvoorkeuren analyseren en op basis daarvan zonweringsystemen aanbevelen die perfect bij de behoeften van de klant passen. De klanttevredenheid gaat erdoor omhoog, want, de door AI gestuurde analyses leiden tot een beter inzicht in wat klanten (mogelijk) willen. 

Daarnaast zal AI met zekerheid de efficiëntie van productieprocessen verbeteren. Fabrikanten kunnen AI inzetten om hun voorraadbeheer te optimaliseren, de productieplanning te stroomlijnen en de kwaliteitscontrole te verbeteren. Dit zal leiden tot kostenbesparingen en een hogere winstgevendheid. Mooie uitdagingen dus! 

Veranderend klantgedrag

De manier waarop consumenten op zoek gaan naar zonweringsystemen zal ook op een revolutionaire wijze evolueren. Het is dan ook niet uit te sluiten dat particulieren uiteindelijk de showroom binnenstappen met een door henzelf gegenereerd AI-plaatje, waarna ze simpelweg de verkopers meedelen: ‘Zo wil ik het thuis hebben. Kunt u dat regelen?’ Voor de vakhandel in de zonweringindustrie verandert er dus nogal wat. De vraag is of de vakhandel bang moet zijn voor deze ontwikkelingen of biedt het omarmen van deze technologische revolutie ook kansen? 

Een paar tips voor de vakhandel: 

  1. Investeer in de kennis van medewerkers. Zorg dat ze op de hoogte zijn van wat AI is en hoe ze die zelf kunnen gebruiken om klanten nog beter van dienst te zijn. Speel eens met wat ‘eenvoudige’ tools zoals ChatGPT of Midjourney.
  2. Werk samen met AI-experts. Het is voor de hardwerkende vakhandel praktisch onmogelijk om zelf alle relevante kennis bij te houden en te vergaren. De AI-expert (op dit moment het snelst groeiende beroep van Nederland) wordt de belangrijkste bondgenoot van de commercieel georiënteerde vakhandel/ondernemer. Huur diens expertise in! 
  3. Volg meer dan ooit de trends! Natuurlijk is dat al een belangrijke taak van zonweringspecialisten en fabrikanten en leveranciers. Gebruik AI-programma’s nu echter ook om geadviseerd te worden over wat te doen met al die kennis over actuele trends!

Stilstaan is dus geen optie. Ook de zonweringindustrie – van vakhandel tot fabrikant en leverancier – zal vooruit moeten kijken om te kunnen profiteren van de (commerciële) kansen die Artificial Intelligence biedt. 2024 wordt (is!) daarom een ongelooflijk opwindend jaar!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details