Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Heimtextil stabiel met mager aanbod binnenzonwering

Heimtextil stabiel met mager aanbod binnenzonwering

Het meest in het oog sprong ClimatScreen

Heimtextil  blijft een belangrijke beurs om trends en technische ontwikkelingen op het gebied van interieurtextiel te ontdekken. Bij het segment binnenzonwering viel daar weinig van te merken, want het aanbod was enigszins mager. 

De cijfers beloofden veel. Maar liefst 3.025 exposanten waren aanwezig op de van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 januari gehouden beurs Heimtextil in Frankfurt en zij trokken in totaal 67.500 bezoekers. Het aanbod varieerde van gordijn- en meubelstoffen, bed- en badtextiel tot machines voor het vullen van kussens en van dekbedovertrekken tot grote digitale printers die op de beursvloer stoffen en behang stonden te printen. 

Binnen het enorme aanbod van Heimtextil was er ook nog het een en ander te bespeuren dat onder het segment binnenzonwering kan worden geschaard (op Heimtextil overigens meestal raamdecoratie genoemd). Dit segment was dit keer voor het eerst geïntegreerd met aanbieders van (met name) gordijnstoffen en dat bleek een goede greep, zo viel bij diverse exposanten op te tekenen. De integratie van binnenzonwering binnen een groter geheel was noodzakelijk geworden, omdat dit segment in de loop der jaren binnen Heimtextil fors is teruggelopen tot hooguit dertig deelnemers. 

ClimatScreen
Het nieuwe rolgordijn Solix van MHZ. 

Verbreding assortiment
Deze hele ontwikkeling wil overigens niet zeggen dat het product binnenzonwering mager vertegenwoordigd was. Meerdere exposanten die groot zijn geworden met de verkoop van gordijnen en vitrage hebben al jaren geleden hun assortiment verbreed met rol- en vouwgordijnen, jaloezieën en vooral plissés, een in Duitsland belangrijk product. Zo toonde JAB, een stoffenmerk uit het hogere segment, plissés die tussen de strakke vouwen in zijn voorzien van extra golvende plooien. Ook plissés waarvan delen transparant zijn gemaakt, waren hier te zien. 

Solix rolgordijn
MHZ is wel een specialist in zonwering. Het bedrijf toonde onder meer een uitbreiding van de Design collectie, rolgordijnen met twintig verschillende dessins, acht verschillende stofkwaliteiten en 213 uni-kleuren. Nieuw is Solix, een rolgordijn dat als een soort screen aan de buitenzijde wordt toegepast. Het kan ook worden uitgevoerd in combinatie met een hor. Verder is de collectie horizontale jaloezieën van MHZ vernieuwd en is de plissécollectie verder uitgebreid. Nieuw bij MHZ is de PowerView, een bediening om de producten aan te sturen. Het is een product van Luxaflex®®. 

Stof van gerecyclede petflessen
Luxaflex®® was wel aanwezig op de beurs, maar toonde alleen producten voor de Duitse markt. De nadruk lag daarbij op motorische bediening en manieren om de producten in de winkel mooi te presenteren. Aan de ene kant lag de focus hierbij op automatische aansturing door middel van de PowerView, anderzijds op spraakbesturing van slimme speakers van Amazon (Alexa) of Google (Google Home). Ook besteedde Luxaflex®® speciale aandacht aan duurzaamheid, waarbij onder meer werd gerefereerd aan stoffen gemaakt van gerecyclede petflessen. 

ClimatScreen
Luxaflex®. 

Aandacht voor duurzaamheid
Duurzaamheid was een van de thema’s op Heimtextil en steeds meer fabrikanten profileren zich hiermee. Dat kan slaan op de productie, bijvoorbeeld door een lager gebruik van energie of grondstoffen of door het gebruik van (deels) gerecyclede materialen. Andere exposanten profileren zich juist met producten van natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, hout, linnen en jute, of leggen de nadruk op het feit dat hun producten op ‘verantwoorde’ wijze zijn gemaakt, bijvoorbeeld door te garanderen dat er geen sprake is van kinderarbeid en/of dat arbeiders (meestal in Derde Wereldlanden) niet worden uitgebuit, maar een ‘eerlijk’ loon krijgen. Bij producenten van binnenzonwering speelt dit laatste minder sterk, omdat de productie van dit soort producten in redelijk mate fabrieksmatig plaatsvindt. 

Plastic uit de zee
MHZ gebruikt voor sommige rolgordijnen Greenscreen Sea-TexTM, een stof waarvan de helft bestaat uit gerecycled plastic uit de zee. Ook Erfal heeft stoffen van gerecyclede petflessen. Erfal gebruikte de beurs om een nieuwe catalogus met ‘gewone’ plissés te introduceren en een nieuwe catalogus met honingraat plissés. De afstandsbediening eACCU is vanaf heden ook verkrijgbaar voor plissés en jaloezieën. Eerder was ze al voor rolgordijnen en duo-rolgordijnen leverbaar. 

ClimatScreen
Plisséstoffen van Erfal. 

ClimatScreen
Greenscreen Sea-TexTM.

Motorbediening
Ook Brel Motors was weer van de partij op Heimtextil. Hoewel Brel op de beurzen waaraan ze deelnemen bepaald niet opvalt door de grootte van hun stand, weet het bedrijf uit Doetinchem altijd nieuwe klanten te vinden, vertelt mede-eigenaar Erik Budding. Op de stand op Heimtextil trok een op- en neergaande plissé de aandacht. Bijzonderheid: de plissé gaat tegelijkertijd omhoog en naar beneden met slechts één motor. Dat is op afstand niet te zien, maar zoiets kunnen nog niet veel bedrijven leveren. 

Ook Kadeco had aandacht voor motorisering op Heimtextil. Met het eigen Motion systeem kunnen de diverse producten die het bedrijf aanbiedt worden aangestuurd. Kadeco levert hiervoor diverse systemen met verschillende toepassingen en verwacht deze in het derde kwartaal van dit jaar op de markt te kunnen brengen. Andere nieuwtjes bij Kadeco: strakke metalen onderlatten voor rolgordijnen en een vernieuwde collectie plissés. 

Inspirerende samenwerking: Honneycell collectie
Vanuit een gezamenlijke passie voor design, kleur en stoffen hebben Coulisse en Lienesch de nieuwe, inspirerende Honeycell collectie samengesteld, die tijdens Heimtextil 2019 op een eigen stand van Honeycell is gepresenteerd. “Het betreft een unieke collectie honingraatstoffen die zich onderscheidt door een uitgebreide keuze aan toe te passen stoffen, variërend van functionele uni’s tot exclusieve weefstoffen en stijlvolle prints”, vertelt Eline Verveld namens Honeycell. “De collectie biedt verschillende transparantieniveaus, verschillende celgroottes en zowel full- als duo-tone stoffen.” 

ClimatScreen

“Vanwege de unieke celstructuur hebben Honeycell stoffen uitstekende isolerende en geluiddempende eigenschappen”, vervolgt Eline Verveld. “In de zomer houden ze de warmte en in de winter de koude buiten. Hierdoor is de behoefte aan verwarming in de winter en airconditioning in de zomer lager. Die eigenschap van de Honneycell honingraatstoffen draagt het hele jaar door bij aan een gezonder binnenklimaat en lagere energiekosten.” 

ClimatScreen
Het misschien wel belangrijkste nieuws kwam van Forest, dat wereldwijd gordijnrailsystemen en bijpassende motoren levert voor met name de zakelijke markt, zoals hotels en kantoren. Het bedrijf uit Deventer werkt hard aan de promotie van de ClimatScreen, een product van SunFolie Techniek, een al langer bestaand bedrijf dat in 2018 werd overgenomen. ClimatScreen is een folie die technisch werkt als een screen, aan de binnenkant van het raam wordt aangebracht en een hoge reflectie- en isolatiewaarde heeft. Indien neergelaten lijkt de ClimatScreen op een plissé, maar het rolt op als een screen. De vouwen zijn aangebracht voor de stabiliteit, net als de ‘hamering’ van de folie. De ClimatScreen wordt gepresenteerd als daglicht-filtersysteem met een hoge isolatiewaarde, waardoor hij niet alleen inzetbaar is als zonwering, maar ook kan bijdragen aan een prettig binnenklimaat. 

ClimatScreen
ClimatScreen.

Nieuw bedrijf
Hoewel het aandeel binnenzonwering op de beurs zeer klein was, greep Talent 4 Blinds (T4B) de beurs aan om zichzelf voor het eerst aan een groot publiek te presenteren. Talent 4 Blinds komt uit Servië en stond op de beurs met horizontale jaloezieën in hout en aluminium. Volgens de site behoren ook rol- en vouwgordijnen, verticale jaloezieën, paneelgordijnen en shutters tot het assortiment. Het bedrijf boogt op een ervaring van 35 jaar en is overgenomen door Patrick Vervisch, eigenaar van het in België gevestigde Copa Home, gespecialiseerd in maatwerk raamdecoratie. Copa Home is met name sterk in vouw- en (XXL)rolgordijnen.  

ClimatScreen
Rolgordijn van Talent 4 Blinds.

Tekst: Aribert Guiking

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details