Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Franse Stella definitief nieuwe eigenaar AVZ

Franse Stella definitief nieuwe eigenaar AVZ

Katalysator voor verdere ontwikkeling

In april is bekend geworden dat het Franse StellaGroup CRH Shutters & Awnings (CRH S&A) heeft overgenomen. Z&R heeft er in het Journaal van Z&R 3 over bericht. Nadat eerder in mei en juni de noodzakelijke goedkeuringen werden verleend, is de deal op donderdag 20 juni afgerond. StellaGroup is hierdoor een van de belangrijkste Europese spelers op de markt voor zonwering, gevelafsluiting, garagedeuren en producten voor het buitenleven geworden. 

StellaGroup was tot nu toe een leidende speler op de Franse markt op het gebied van rolluiken en rolpoorten en -hekken en hekken. De vijf merken die al tot de groep behoorden, zijn La Toulousaine (poorten), Profalux (rolluiken, buitenjaloezieën, garagedeuren), Eveno (rolluiken, buitenjaloezieën, poorten), Sofermi (rolluiken, jaloezieën) en Flip (rolluiken, buitenjaloezieën, poorten). Het bedrijf is binnen Frankrijk vooral gegroeid door acquisities en wordt door de overname van CRH S&A nu ook op de Europese markt buiten Frankrijk actief, waar straks 45% van de omzet zal worden gegenereerd. 

CRH S&A was met een omzet van meer dan 200 miljoen euro in 2018 al een van de grootste fabrikanten van rolluiken, zonwering, terrasoverkappingen, garagedeuren en buitenlevenproducten in West-Europa. Bedrijven die tot de groep behoorden, waren Alulux (rolluiken, buitenjaloezieën, screens, garagedeuren), Erhardt Markisen (zonwering, terrasoverkappingen, buitenleven producten), SWS UK (rolluiken, garagedeuren, veiligheidsroosters) en AVZ-Group (zonwering, componenten, buitenleven producten). Ze zijn allemaal actief op belangrijke Europese markten, zoals Duitsland, Nederland, België en Groot-Brittannië. Deze bedrijven gaan na de overname verder als StellaGroup Northern Europe. 

AVZ

Terrasoverkapping Piazza met Summerlight verandazonwering.

AVZ-Group is dus een van de bedrijven die nu in Franse handen overgaan. Managing Director Niels Beerens en Chief Financial Officer Bernard Klootsema reageren namens AVZ-Group op de overname. Er lijkt weinig reden voor grote opwinding, want de verwachting is niet dat er op korte of lange termijn heel veel verandert. “StellaGroup is federaal opgezet, wat betekent dat de directie van de groep de eigen verantwoordelijkheid en identiteit van de bedrijven die deel uitmaken van de groep benadrukt”, aldus Beerens. “Wij juichen dat toe. Het betekent dat de zelfstandige positie die AVZ-Group ook al binnen CRH S&A had, onder regie van StellaGroup gewoon blijft bestaan.” Terwijl Beerens die woorden spreekt, draait net een vrachtwagen van AVZ de Kanaalweg op. “Kijk”, zegt hij. “Eén van onze nieuwe trucks. Bewust uitgevoerd in onze huisstijl omdat we onze identiteit als AVZ-Group nadrukkelijk 

willen – blijven – uitdragen” Ofschoon alle bedrijven binnen de groep hun zelfstandigheid zullen houden, is het is natuurlijk wel de bedoeling om te zoeken naar synergie tussen enerzijds StellaGroup en de uit CRH S&A afkomstige bedrijven, benadrukken Beerens en Klootsema. “De CRH-bedrijven zochten onderling al naar mogelijkheden om samen te werken”, aldus Beerens. “Dat proces was al bezig, maar komt door de overname in een stroomversnelling. Samenwerking met de Franse bedrijven die al tot StellaGroup behoorden, komt daar nu bij. Die samenwerking moet wel meerwaarde hebben en erop gericht zijn om elkaar te versterken. In die zin is de overname door StellaGroup een katalysator voor verdere ontwikkeling.” Overigens ook voor StellaGroup zelf dat door de samenwerking met de voormalige CRH-bedrijven in principe nu de mogelijkheid krijgt om het productaanbod met zonwering (anders dan buitenjaloezieën, want die voeren ze al) en producten voor het buitenleven uit te breiden.

AVZ-Group waardeert de nadruk die StellaGroup legt op innovatie. “Dat past bij AVZ”, stelt Beerens vast. “Deel uitmaken van Stella- Group biedt ons de mogelijkheid om een volgende stap te zetten in het tegemoetkomen aan de behoeften en wensen van onze klanten door innovatie te versnellen, maar ook door onze prestaties en de efficiëntie van onze activiteiten verder te verbeteren.” 

AVZ

Cubola Solidare.

“Belangrijk is het dan om te bedenken dat dit geen overname uit noodzaak is, maar vanuit kracht”, constateert Bernard Klootsema. “StellaGroup staat er erg goed voor, net als de bedrijven die uit CRH S&A voortkomen. Voor AVZ-Group is 2019 opnieuw een heel succesvol jaar. Onze medewerkers zullen van de overname daarom niet veel merken en onze klanten trouwens ook niet.” 

Bedrijfsorganisatorisch gaat er overigens wel het nodige veranderen binnen AVZ-Group, vervolgt Klootsema. “Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken die voorheen via CRH Group werden geregeld. Maar het is meer een taak voor het management om dat allemaal op te lossen. Ons dagelijks functioneren zal daar niet door worden beïnvloed.” 

Niels Beerens besluit met de constatering dat er ook na de overname volop kansen liggen voor AVZ-Group. Het gaat natuurlijk goed met de economie, waardoor mensen meer te besteden hebben. Natuurlijk profiteert ook de zonweringbranche daarvan. Maar er zijn nog enkele ontwikkelingen die in ons voordeel zijn. De woningmarkt is gespannen, waardoor verhuizen niet altijd een optie is. Men kiest er dan eerder voor om te investeren in de eigen woning. Daarnaast realiseren mensen zich in toenemende mate dat de warme periodes die we de laatste jaren meemaken geen uitzondering maar eerder regel zijn, en dat maatregelen nodig zijn om opwarming van hun woning te voorkomen. Daar liggen kansen voor onze branche. Het is aan ons – producenten en leveranciers, maar ook zonweringspecialisten – om die te grijpen. Samen sterk binnen StellaGroup zal dan zeker voordelen opleveren!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details