- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Om alles volgens de theorie te laten werken, werden die huizen potdicht gebouwd: er kon nog geen raam open. In diezelfde tijd rapporteerde Z&R over de in het kader van Home for Life gebouwde proefwoning van VELUX in Aarhus: ventileren, ventileren, ventileren.
Het coronavirus heeft aan die discussie weer een nieuwe dimensie gegeven. Ventileren blijkt een belangrijk instrument om het virus de wind uit de zeilen te nemen, omdat het aantal aerosolen – kleine druppeltjes die in de lucht zweven – erdoor wordt verminderd. Het zou de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes moeten verminderen, al is volgens het RIVM nog niet bewezen dat daardoor ook het aantal besmettingen vermindert.
Daar komt bij dat er vanwege corona nog steeds veel thuis wordt gewerkt en verbleven, al wordt dat nu de zomer komt en de maatregelen worden verlicht iets minder. Ook als mensen veel thuis zijn, is ventileren belangrijk om de leefomstandigheden in huis optimaal te houden. Schone, frisse lucht, met minder fijnstof bevordert de gezondheid en vermindert gezondheidsrisico’s, verhoogt het concentratievermogen en vermindert allergische reacties. Eigenlijk een wonder dat nog niet iedereen alles opengooit!
Hoewel. Het energievraagstuk hangt natuurlijk ook als een zwaard van Damocles boven onze hoofden. Het energieverbruik en daarmee de CO2-productie moet naar beneden om de opwarming van de aarde te stoppen. Potdicht bouwen en tot in de puntjes isoleren zijn daar gevolgen van. Maar dat hoeft een goede ventilatie niet in de weg te staan. Als de ramen maar open kunnen, want dat maakt natuurlijk ventileren mogelijk: vervuilde lucht af- en schone lucht toevoeren.
Bij Unilux is men zich bewust van deze problematiek en staat ventileren hoog op de agenda, evenals de risico’s, zoals pollen die binnendringen, het risico van inbraak of hinderlijke insecten in huis. “De dreiging dat insecten binnendringen, hoeft nooit een reden te zijn om niet te ventileren”, benadrukt marketing- en communicatiemanager Hanneke Harmeling-Ketelaars van Unilux. “Goede, kwalitatief hoogwaardige insectenwering zorgt ervoor dat ventileren volledig beschermd kan gebeuren. Zo wordt de mens beschermd tegen de insecten. En het omgekeerde is ook het geval. Omdat de insecten niet worden bestreden, maar slechts geweerd, worden zij ook beschermd. Heel belangrijk omdat insecten heel belangrijk zijn in ons ecosysteem.”
Uitbundig ventileren voor een beter binnenklimaat en tegen corona kan dus zonder overlast van insecten. Maar kan het ook zonder overlast van inbrekers? Want ongenode gasten die zoemen zijn vervelend, ongenode gasten die je huis binnendringen en je spullen meenemen zijn nog veel vervelender. “Bij Unilux hebben we daar natuurlijk over nagedacht”, reageert Hanneke Harmeling-Ketelaars. “Insectenwering is niet inbraakwerend. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met Axa, specialist in Home en Bike Security. Hun producten zijn verkrijgbaar bij de Unilux horrenspecialisten en kunnen prima worden gecombineerd Unilux raamhorren om veilig te kunnen ventileren.”
Ventileren kan dus veilig, zonder overlast van insecten óf inbrekers. Alle reden om er vol voor te gaan om bewoners van huizen of gebruikers van gebouwen vol van frisse lucht te laten profiteren. Dat betekent zo lang en zo veel mogelijk ventileren, dagelijks en liefst gedurende langere periodes per dag: ramen en eventueel deuren open, ventilatieroosters schoon en open, enzovoorts. Alleen luchten helpt niet: na een half uurtje is de frisse lucht weer verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op. Zorgen dat er doorstroming in huis is, helpt ook. Dat kan door ramen tegen elkaar open te zetten, door een schoorsteeneffect te creëren (ramen en/of deuren beneden én boven open), via roosters in binnenmuren of deuren enzovoorts.
Ventilatie is dus goed en belangrijk omdat het voor schone lucht in huis zorgt. Minder ongezonde lucht in huis of kantoor produceren, helpt natuurlijk ook! Goed ventileren tijdens het koken, tijdens het douchen, tijdens het klussen (schilderen, lijmen, zagen en boren) of als er veel mensen in huis zijn, minder kaarsen branden (die zorgen voor veel fijnstof) en niet binnen roken (nog beter: helemaal niet roken) zijn enkele van de maatregelen die kunnen worden genomen.
In de kantooromgeving is ventileren ook van belang. Printer en copier zijn vaak heel goed te ruiken. Dat is niet voor niets! Het beste staan ze daarom in een aparte, goed geventileerde ruimte. Als er een ventilatiesysteem aanwezig is, reinig of vervang dan tijdig de (stof)filters. Een opgeruimd bureau werkt ook: minder stof en gemakkelijker schoon te houden.
De vraag voor de 25 marsrepen? Huis of kantoor potdicht om energie te sparen of volop ventileren voor frisse en gezonde lucht? Het blijken twee uitersten van een continuüm. De kunst is om het juiste evenwicht te vinden. In de regel leidt slim ventileren tot minder last van kou en tocht in huis én tot minder warmteverlies. Dat zijn twee vliegen in één klap.
Meer over de ins and outs van ventileren is op internet te vinden. Bijvoorbeeld op: