Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Dieter Maes nieuwe General Manager van Renson Outdoor
CEO Paul Renson (rechts) met de nieuwe General Manager van Renson Outdoor Dieter Maes.

Dieter Maes nieuwe General Manager van Renson Outdoor

Internationale groei blijft belangrijkste ambitie

Eind juni heeft Dieter Maes (44) bij Renson de functie van General Manager van Renson Outdoor overgenomen van Dieter Heyman, die tien jaar leiding heeft gegeven aan de jongste van de Renson-business units. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we met Dieter iemand hebben gevonden die niet alleen de continuïteit van onze outdoor-afdeling kan waarborgen, maar ook de internationale ambities een nieuwe boost kan geven”, is Dieter Heyman overtuigd. 

Dieter Maes heeft meer dan 20 jaar ervaring in internationale marketing, sales en business development bij bedrijven als Verstraete IML en Multi-Color Corporation. “Ik geloof absoluut in de meerwaarde van een sterk team, met de juiste combinatie van mensen én hun talenten. Door krachten te bundelen en ieders expertise optimaal te benutten, kom je tot het beste resultaat. Bij Renson loopt veel talent rond. Ik kijk ernaar uit om samen met hen de wereld ervan te overtuigen dat Renson hét merk bij uitstek is op het vlak van high-end buitenleven op maat, onderscheidend in kwaliteit, design én duurzaamheid. Door continue dialoog en innovatie willen we één van de marktleiders in outdoor living blijven.” 

CEO Paul Renson is overtuigd van de aanpak en capaciteiten van Dieter Maes en vertrouwt erop dat hij Renson Outdoor internationaal verder kan laten groeien in een voortdurend veranderende en complexere markt. “Met Dieter Maes halen we een ervaren man in huis die het innovatieve Renson DNA internationaal verder kan uitdragen. De interesse in buitenleven is sinds de oprichting van onze outdoor living-afdeling in 2009 alleen maar gegroeid. Projecten, gebouwen en openbare ruimtes focussen steeds meer op welzijn en gezondheid, met de natuur in een prominente rol. Als fabrikant spelen we daarop in. En dat opent wereldwijd telkens weer nieuwe perspectieven en opportuniteiten. Aan Dieter om die nieuwste trends te blijven spotten en er met het voltallige outdoor team mee aan de slag te gaan.”

“Tegelijk wil ik Dieter Heyman te bedanken voor het geleverde werk en wens ik hem alle succes in zijn verdere carrière”, gaat Paul Renson verder. “Mede dankzij zijn inspanningen en passie is Renson uitgegroeid tot dé referentie voor kwaliteit en design. De groei die we tot dusver hebben doorgemaakt, is mede aan hem te danken.”

Renson (1600 medewerkers, 300 miljoen euro omzet) wil de trend voortzetten door te blijven inzetten op innovatie, communicatie en internationalisatie (Renson is behalve in Europa actief in de VS, het Midden-Oosten, Azië en Australië). Daarbij ligt de focus op een gezond en comfortabel binnenklimaat (ventilatie en zonwering) én een aangenaam buitenleven. De nadruk ligt op duurzame en esthetisch geïntegreerde totaalconcepten die voldoen aan hoge eisen voor wat betreft energiezuinigheid, akoestiek en design. 

SELVE-legende Udo Pingel (rechts) en zijn opvolger Rene Matuschewski.

Een SELVE-legende neemt afscheid

Udo Pingel is de specialist voor rolluikonderdelen en productoplossingen, heeft enorm veel kennis van het SELVE-assortiment en is een kenner van de zonwering- en rolluikenbranche. Maar liefste 47 jaar heeft hij met veel plezier voor familiebedrijf SELVE gewerkt, maar nu gaat hij dan toch met pensioen. Als productmanager voor rolluiktechnologie heeft hij zijn taken begin juni overgedragen aan zijn opvolger Rene Matuschewski. 

Jarenlang waren achthoekige assen, rolcapsules, riemgeleiders, tandwielkasten, afrolbare motorlagers of de SecuFix starre asverbinding het metier van Udo Pingel. Begonnen als gereedschapsmaker, focuste hij vanaf 1971 op zijn eigen ontwikkeling, onder ander door fototechniek te studeren. Na negen jaar keerde hij terug naar het bedrijf in Lüdenscheid, waar hij verschillende functies bekleedde, waaronder verkoopleider Zuid. Vanaf 2010 heeft hij met veel inzet de divisie rolluiktechnologie verder ontwikkeld door als productmanager te werken aan vervolmaking van het productassortiment en de optimalisatie van producten en als contactpersoon voor gespecialiseerde klanten. Voor hen heeft hij ook individuele componentontwikkelingen geïnitieerd en is hij betrokken geweest bij de implementatie van diverse nieuwe producten. 

Udo Pingel heeft aangetoond voor elk vraagstuk aangaande rolluiken het juiste artikel te kennen. SELVE heeft hiervoor ongeveer 2.500 producten in het assortiment, een belangrijke bron van omzet voor het bedrijf. Daarom was het bittere noodzaak voor SELVE om een opvolger voor Udo Pingel te vinden. Dat is Rene Matuschewski geworden. 

Udo Pingel (70) heeft zijn werk altijd zeer gewaardeerd en is langer dan gebruikelijk bij SELVE blijven werken, uiteindelijk parttime. Nu verlaat “deze legende zijn SELVE”, aldus het bedrijf in een verklaring. Pingel heeft naar eigen zeggen de “positieve interactie met het management en zijn collega’s altijd zeer gewaardeerd”. 

Momenteel draagt Pingel zijn werkzaamheden over aan zijn opvolger Rene Matuschewski (26), een werktuigbouwkundig ingenieur die sinds begin juni deel uitmaakt van het SELVE-team. Hij gaat als product­manager rolluiktechnologie samenwerken met de productmanagers voor aandrijvingen, besturingen en textiele zonwering. “Ik vind het brede productassortiment van SELVE, het meest uitgebreide in de rolluik­industrie, heel interessant”, aldus Matuschewski. “Verder spreekt ‘Made in Germany’ mij aan, maar ook de ‘familieachtige’ structuur van SELVE.” 

Terwijl Rene Matuschewski steeds beter ingewerkt raakt, een beter beeld krijgt van alle SELVE-afdelingen en verschillende stages bij SELVE-klanten doorloopt trekt Udo Pingel zich meer en meer terug om te genieten van het buitenleven: wandelen, tennissen, fietsen, de tuin… “Na 47 jaar bij SELVE worden vrije tijd, vakantie en vooral mijn gezin en familie nu mijn topprioriteiten!”

Screens en uitvalschermen zijn beter voor het milieu dan airco’s. (Beeld: BC Sunprotection.)

Steeds meer mensen kiezen airco, maar experts prefereren zonwering

Recente gegevens van voorlichtingsbureau Milieu Centraal laten zien dat op warme dagen de vraag naar mobiele airco’s in winkels sterk toeneemt, maar ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een vaste airco te laten installeren. Inmiddels heeft al ongeveer 30% van de huishoudens een vaste of mobiele airco. Daarnaast overweegt nog eens 30% procent om er een aan te schaffen.  

Ofschoon de vraag naar airco’s dus toeneemt, is Milieu Centraal geen voorstander van het gebruik van deze apparaten en geven zij de voorkeur aan zonwering om te voorkomen dat de temperatuur in woningen of gebouwen te ver oploopt. De organisatie wijst op de aanzienlijke kosten en de klimaatschade die het gevolg is van het hoge energieverbruik van airco’s. Zo verbruikt een mobiele airco volgens de organisatie ongeveer twintig keer meer stroom dan bijvoorbeeld een eenvoudige ventilator. 

Ondanks de hoge kosten en de milieuschade groeit het aantal vaste airco-installaties dus gestaag. Volgens gegevens van het CBS lieten in 2015 ongeveer 16.000 mensen een airco installeren, terwijl in 2022 meer dan 285.000 mensen dit deden! 

Bron: Wonen360, juli 2023

Een machine voor de productie van knikarmen bij Luxaflex® Outdoor in Eindhoven.

Luxaflex® Outdoor verplaatst de productie van Eindhoven naar Oost-Europa

Industriehoofdstad van Nederland Eindhoven is niet alleen bekend van DAF, Philips, VDL en meer recent ASML, maar ook van Luxaflex® Outdoor (voorheen Mado). Dat laatste industriebedrijf gaat zijn deuren in Eindhoven echter binnenkort sluiten. De productie van zonwering van het befaamde merk wordt verplaatst naar Polen en Tsjechië. Daarmee gaat na ruim zestig jaar een einde komen aan de productie van zonwering in Eindhoven. 

In het AD/Eindhovens Dagblad reageerde Aad Kuiper, CEO van Hunter Douglas op dit besluit: “Om een bedrijf succesvol te houden, zijn continu aanpassingen nodig, waarbij reorganisaties soms onvermijdelijk zijn. Luxaflex® Outdoor is een gezond bedrijf, maar onvoldoende winstgevend. Door deze productie naar onze fabriek in het buitenland te verplaatsen, kunnen we krachten bundelen binnen Hunter Douglas en hiermee productievolumes realiseren die uiteindelijk zorgen voor een bepaalde continuïteit. Deze stap stelt ons in staat onze hoge kwaliteitsnormen te blijven hanteren, in combinatie met een diep en breed assortiment. Natuurlijk nemen wij de verantwoordelijkheid voor onze mensen in Eindhoven. Wij zullen goed voor hen zorgen.” 

Een jaar geleden is de productie van binnenzonwering van Luxaflex® ook al naar Polen en Tsjechië verplaatst. Daardoor zijn enkele tientallen arbeidsplaatsen in Hardinxveld-Giessendam komen te vervallen. Van de mensen die bij Luxaflex® in Eindhoven werkten, heeft in afwachting van de verplaatsing het merendeel inmiddels emplooi elders gevonden. 

In 2022 heeft de Amerikaans-Braziliaanse investeringsmaat­schappij 3G Capital voor 4,7 miljard euro 75% van de aandelen van Hunter Douglas, de moedermaatschappij van Luxaflex®, overgenomen van eigenaar Ralph Sonnenberg. Investeerder 3G Capital, ook eigenaar van onder andere Burger King en Kraft Heinz, staat bekend als een partij die sterk inzet op efficiency. 

Bron: Eindhovens Dagblad, 30 juni 2023.

SolidSky is een oplossing voor lichtstraten van AVZ-Group. (Beeld: AVZ-Group.)

Lichtstraten worden populairder, maar wel graag mét zonwering!

Lichtstraten worden steeds populairder in moderne woningen. Ze zorgen voor natuurlijk licht, wat bijdraagt aan een gezondere en prettigere woonomgeving. Afhankelijk van het effect dat men ermee wil bereiken, kan een lichtstraat verschillende vormen en maten hebben, van traditioneel tot modern en van bescheiden tot omvangrijk. 

Een van de grootste voordelen van een lichtstraat is dat natuurlijk licht in het interieur kan binnendringen. Dat kan leiden tot energiebesparing omdat er minder kunstlicht nodig is. Bovendien heeft natuurlijk licht een positief effect op het welzijn van de mens. Daarnaast geven lichtstraten een ruimtelijker gevoel: het natuurlijke licht dat van boven binnenvalt, laat ruimtes groter lijken. 

Binnenklimaat

Lichtstraten waarvan vensters kunnen worden geopend, maken ventileren mogelijk, waardoor een woning of gebouw op natuurlijke wijze kan worden gekoeld en geventileerd. Daartegenover is isolatie ook belangrijk om tijdens de koudere maanden de warmte binnen te houden en in de warmere seizoenen de hitte buiten. Dat draagt bij aan het woon- en verblijfscomfort en bespaart verwarmings- en koelkosten. 

Zonwering voor de lichtstraat

Natuurlijk licht in een woning of ruimte brengen, is natuurlijk prachtig, maar er kunnen momenten zijn waarop de toetreding van de zonnewarmte beperkt moet worden. Daarom zijn er speciale zonweringoplossingen voor lichtstraten, waarmee de invallende zonnestraling kan worden gereguleerd om oververhitting en/of lichthinder te voorkomen. 

Het meest effectief is buitenliggende zonwering omdat daarmee wordt voorkomen dat de warmte binnenkomt. Een buitenzonwering kan eventueel ook achteraf worden geplaatst. Als daar bij de aanleg van de lichtstraat al rekening wordt gehouden, is het verstandig om bij de bouw al elektra te laten aanbrengen, al wordt dat door de snelle opmars van solar oplossingen steeds minder belangrijk. 

Zonwering aan de binnenzijde van de lichtstraat is natuurlijk ook mogelijk. Een binnenzonwering met spandraden (dunne kabeltjes die het doek strak houden) en handbediening is vaak de goedkoopste uitvoering. Alternatieven hebben zijgeleiders en kunnen hand- of elektrisch bediend zijn. Sommige moderne lichtstraten kunnen worden geïntegreerd in slimme huisautomatiseringssystemen, waardoor ze op afstand of middels weersensoren kunnen worden bediend, bijvoorbeeld om automatisch of weersafhankelijk te ventileren en de zon te weren. Een eventuele zonwering kan natuurlijk ook in zo’n smart home-systeem worden meegenomen. 

De woningwaarde verhogen

Het toevoegen van een lichtstraat aan een woning of gebouw – zeker als ze van hoogwaardige kwaliteit is en voorzien van zonwering – kan de waarde ervan aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers zien de esthetische en functionele voordelen van een lichtstraat (met zonwering), waardoor woningen die ermee zijn uitgerust meer in trek zijn. Bovendien draagt het energiebesparende aspect van lichtstraten met zonwering ook bij aan een hogere waardering, waardoor het een slimme langetermijninvestering is.

Bron: Bouw en Wonen.

Beeld van OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING. in 2018.

OUTDOOR.
AMBIENTE. LIVING.
ook tijdens de R+T te zien

Als onderdeel van de horecabeurs INTERGASTRA presenteert Messe Stuttgart van 3 tot en met 7 februari van het volgend jaar de speciale tentoonstelling OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING. Fabrikanten van zonwering en weerbescherming presenteren er op het binnenterrein van het beurscomplex – het Rothaus Park – hun oplossingen voor buiten. Het motto van deze show is ‘Buiten genieten – 365 dagen per jaar’. Deze presentatie zal na de horecabeurs blijven staan en ook tijdens de R+T van 19 tot en met 23 kunnen worden bezocht. Producenten met een reputatie in de horeca als Bahama, Caravita, Corradi, Erhardt Markisen, Euromarkisen, Leiner, Lucas Outdoor, markilux, ParaPro, Reflexa, Shadesign en Warema hebben inmiddels hun deelname aan deze speciale tentoonstelling toegezegd en bevestigd. Ze tonen er hun oplossingen om horecaterrassen onder uiteenlopende weersomstandig­heden optimaal te kunnen gebruiken, variërend van zonneschermen en -zeilen tot alle mogelijke terrasoverkappingen en accessoires. 

“Zonweringproducten voor de commerciële sector – met name de horeca – moeten in de meeste gevallen aan speciale eisen voldoen”, weet Christiane Berning, hoofd Marketing & Business Development bij markilux. “Vaak moeten grotere oppervlakken tegen weersomstandig­heden worden beschermd. Bovendien zijn er vaak extra apparatuur en individuele technische oplossingen nodig. Het gaat erom buitenruimtes te ontwerpen voor de meest uiteenlopende doelgroepen.” 

Het evenement OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING. biedt de mogelijkheid om deze producten in hun toepassing buiten te tonen, wat vooral voor de doelgroep een belangrijk punt is. “De combinatie van INTERGASTRA en R+T is hiervoor een goed platform en spreekt een brede doelgroep aan, die zich kan laten informeren over de vele mogelijke oplossingen”, aldus Christiane Berning. “Voor onze producten, zoals onze markilux markant, markilux syncra of markilux format is dat een uitstekende presentatiemogelijkheid in een spannende omgeving.” 

Over OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING.
De speciale show OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING. toont alles wat de horeca buiten nodig heeft om het verblijf van gasten onder alle weersomstandigheden zo comfortabel mogelijk te maken. OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING is voor het eerst georganiseerd in 2018. Na een succesvolle editie in februari 2020 gaat deze speciale show in februari 2024 zijn volgende editie tegemoet, van 3 tot en met 7 februari tijdens INTERGASTRA en van 19 tot en met 23 februari 2024 tijdens de R+T. Meer informatie op www.messe-stuttgart.de/outdoor.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details