Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De eerste Global Shading Day heeft plaatsgevonden!
Jos Stoit q.q. Voorzitter Vereniging Romazo Fabrikanten & Leveranciers

De eerste Global Shading Day heeft plaatsgevonden!

‘Geautomatiseerde zonwering vermindert de behoefte aan actieve koeling in de zomer en zorgt voor een optimaal gebruik van de zon in de winter’

Als u deze Z&R leest, is de lente volop begonnen en hebben we de eerste Global Shading Day achter de rug. Een geweldig mooi nieuw initiatief om in het begin van de lente de aandacht te vestigen op het nut en de noodzaak van zonwering als eerste oplossing in de strijd tegen oververhitting van gebouwen. 

Dit nieuwe initiatief is geïnitieerd door ES-SO, de European Solar Shading Organisation, zijnde de overkoepelende Europese brancheorganisatie van alle fabrikanten en leveranciers in zonweringland. Als Vereniging Romazo Fabrikanten & Leveranciers zijn wij aangesloten bij ES-SO en ondersteunen we dit initiatief van harte, zoals u zult begrijpen. 

Het is een feit dat de wereld en dus ook Europa warmer wordt. Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal tussen nu en 2050 het gemiddelde aantal dagen per jaar dat ons continent airconditioning nodig heeft, met ongeveer 30% toenemen. Hierdoor zal de vraag naar energie en de daarmee gepaard gaande uitstoot van broeikasgassen voor de koeling van binnenruimtes in gebouwen de komende decennia aanzienlijk toenemen. 

Een recente studie van Guidehouse, een toonaangevende wereldwijd opererende leverancier van adviesdiensten aan openbare en commerciële markten, heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Ze toont aan dat geautomatiseerde zonwering het energieverbruik in gebouwen tot een minimum kan beperken, de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen en tegelijkertijd het Europese gebouwenbestand kan aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering, zoals het groeiende probleem van oververhitting. 

Geautomatiseerde zonwering vermindert de behoefte aan actieve koeling in de zomer en in het tussenseizoen – waarop deze studie is toegespitst – en zorgt voor een optimaal gebruik van de zon in de winter om de behoefte aan verwarming te beperken. Momenteel is echter minder dan 50% van de gebouwen in de EU uitgerust met zonwering, waarvan ook nog eens een groot deel niet optimaal presteert omdat ze handmatig moet worden bediend. 

Nu verwacht ik niet dat dit voor de lezers van Z&R nieuwe informatie is. Sterker nog, u bent waarschijnlijk ieder dag bezig om deze boodschap over te brengen aan uw klanten en relaties. Geautomatiseerde zonwering is nodig om het energieverbruik van gebouwen tot een minimum te beperken. Deze boodschap van de zonweringsector aan de markt wordt nu ondersteund met een landelijk en Europees initiatief: Global Shading Day! 

Via vele sociale mediakanalen en nieuwsbrieven heeft de zonweringwereld kennis kunnen nemen van de eerste Global Shading Day. Zonweringbedrijven hebben deze dag kunnen gebruiken om hun boodschap naar hun klanten en relaties te ondersteunen. In het bijzonder om architecten, aannemers, adviseurs en beleidsmakers erop te attenderen dat de gebouwde omgeving niet langer om geautomatiseerde zonwering heen kan! 

Ik spreek dan ook de wens uit dat we met elkaar Global Shading Day omarmen en tot een jaarlijks succes weten te maken!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details