Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
AVZ-Group kijkt vooruit: ‘Van producten op maat, naar service op maat’
Assemblagestations bij Smits Rolluiken en Zonwering.

AVZ-Group kijkt vooruit: ‘Van producten op maat, naar service op maat’

De bedrijven binnen AVZ-Group – AVZ, SunStock, Hylas, Smits Rolluiken en Zonwering en Sunpoint – zijn al lang geen onbekenden meer binnen de zonweringbranche. De samenwerking tussen de bedrijven heeft de afgelopen jaren meer gestalte gekregen en nu staan ze samen voor een nieuwe stap. “Nu de wegen bijna geplaveid zijn, kunnen we naar de toekomst kijken en de deuren openen om ook organisatorisch écht als één groep te gaan functioneren”, aldus Martijn van Dijk, directeur van Smits Rolluiken en Zonwering. Samen met CEO van AVZ-Group Niels Beerens praat hij over de overgang waarin AVZ-Group zich bevindt, waar de groep naartoe wil en wat de zonweringwereld in de nabije toekomst mag verwachten.

Martijn van Dijk (links) en Niels Beerens in de showroom van Pratic in Italië.

“Wellicht is het een open deur, maar de afgelopen jaren zijn voor onze branche en eigenlijk voor iedereen ontzettend bijzonder geweest. Veelal om redenen, die we liever niet iedere keer herhalen. Tel daarbij op onze eigen interne ontwikkelingen, met name het besluit om verouderde systemen en werkwijzen te vernieuwen en samen te voegen. Op voorhand een flinke onderneming en met de kennis van nu kunnen we zeggen dat dat het geval is geweest”, aldus Niels. “Inmiddels zijn we als branche, maar ook zeker als groep in wat rustiger vaarwater belandt, wat ons de mogelijkheid geeft om weer meer vooruit te kijken”, vervolgt hij. “Het maakt ons trots dat we ondanks alle uitdagingen nog steeds dezelfde bedrijven én gezamenlijke groep zijn die we graag willen zijn. Alleen in een verbeterde, nieuwe en frisse versie. De overgang is nog niet helemaal voltooid, maar we zijn al druk bezig met de volgende fase.”

Investeren in bedrijfsprocessen

“De meest ingrijpende en in het oog springende investering die we gedaan hebben, is het implementeren van één ERP-systeem, een Enterprise Resource Planning-systeem, voor alle entiteiten, of beter gezegd, voor onze hele groep. Voor de mensen die minder bekend zijn met wat zo’n systeem voor een organisatie doet: het regelt alle digitale processen. Alle processen zijn in één, integraal systeem verwerkt, van inkooporder tot voorraad in het magazijn en van logistieke pakbonnen tot verwerking van facturen. In de oude situatie werkten we binnen AVZ-Group met verschillende systemen, in de nieuwe situatie is het dus nog maar één, integraal systeem”, legt Niels uit. “We kunnen er wel omheen draaien, maar feit is dat we de afgelopen jaren veel achterstallig onderhoud hebben moeten wegwerken. Het investeren in data was in eerste instantie noodzaak, maar inmiddels zijn we op het punt dat we deze data ook voor ons – en voor u, onze klanten – kunnen laten werken. De verleiding om hierin te snel stappen te maken is groot, maar dat hebben we toch niet gedaan. We willen namelijk graag gezond én verantwoord groeien. Alleen dan kunnen we de kwaliteit richting onze klanten blijven waarborgen.”

AVZ-Group omvat de bedrijven AVZ, SunStock, Hylas, Smits Rolluiken en Zonwering en Sunpoint.

Zichtbare wijzigingen voor de klant

“Ongeveer een half jaar geleden hebben we onze wens om de klant beter te kunnen bedienen vanuit de groep kracht bijgezet door te kiezen voor één aanspreekpunt en/of vertegenwoordiger per klant, afhankelijk van waar deze het meest actief is”, legt Martijn uit. “We merken dat hier door de klanten positief op wordt gereageerd en ook intern merken we dat dit een goede stap is geweest.”

“Naast de interne organisatorische wijzigingen zijn we ook bezig met de verandering in benadering van onze klanten. Men is van ons gewend dat we producten op maat leveren en dat blijven we zeker ook doen, maar we gaan hier nog wat verder in, namelijk dat we vanuit de filosofie ‘service op maat’ willen leveren. We denken dan aan een zogenoemde hybride constructie, waarin we klanten meer mogelijkheden bieden om te werken zoals bij hen of hun bedrijfsvoering past. Bijvoorbeeld door de zelfassembleur in de drukke zomermaanden te helpen met assembleren door – eventueel een gedeelte van – het assemblagewerk aan Smits over te dragen, zodat alle producten tijdig klaar zijn voor montage en men zich daarop kan richten. Maar ook door de mogelijkheid te bieden om het ene product zelf te assembleren en een ander product kant-en-klaar te kopen.”

Assemblagewerk bij AVZ.

Samen sterk, met respect voor de oorsprong

“Het feit dat we als één groep opereren, wil niet zeggen dat de individuele bedrijven hun eigen identiteit of specialismen verliezen”, licht Niels toe. “AVZ en SunStock blijven de componentenspecialisten die ze altijd zijn geweest, Hylas is de doekconfectioneur en Smits de kant-en-klaar-specialist. Investeringen die we doen bij de individuele bedrijven versterken de groep, en zijn uiteraard goed op elkaar afgestemd.”   

“Deze verschillende expertisen zijn altijd onze levensader geweest en hebben het mogelijk gemaakt om in de afgelopen jaren te investeren op de plekken waar dit nodig was. Ook geloven wij dat de zonweringondernemers nog steeds de spil van de markt zijn. Zonwering, hoe modern ook, is en blijft een ambachtelijk product dat ook zo gemonteerd dient te worden. En misschien nog wel belangrijker: mensen kopen bij mensen. De persoonlijke relatie die de zonweringspecialist opbouwt met de eindgebruiker is essentieel. Wij geloven nog steeds in lokale bedrijven die dicht bij de consument staan. Daarbij hechten we veel waarde aan kwaliteit en zijn trots op onze Nederlandse afkomst. We vinden het belangrijk dat onze producten van Nederlandse makelij zijn, en dat ook blijven.”

Vertrouwen

“We merken dat vanuit Frankrijk, vanuit ons moederbedrijf StellaGroup, de wil en de bereidheid om te investeren er ook is”, haakt Martijn in. “Zij staan volledig achter de weg die wij zijn ingeslagen en hebben hun visie op zonweringgebied zelfs extra kracht bijgezet met de recente overnames van het Franse Biossun en het Italiaanse Pratic. Biossun is specialist op het gebied van bioklimatische pergola’s, bij ons beter bekend als lamellendaken. Pratic focust zich meer op alles wat met zonwering en buitenleven te maken heeft. We worden enthousiast van de producten die zij toevoegen aan de groep en die we op korte termijn ook aan onze dealers gaan presenteren. Zo bieden onze internationale banden ons extra mogelijkheden. Uiteindelijk betekent dat meer keuze voor de consument in Nederland!”

Waarborgen van data, kennis en kunde

“Al met al vallen alle puzzelstukjes op hun plaats”, meent Niels. “We zijn onze medewerkers, die hun kennis en kunde ingezet hebben om deze stappen mogelijk te maken, heel dankbaar! Daarnaast hebben we nieuwe medewerkers aangetrokken met aanvullende kwaliteiten en competenties om de organisatie naar een nog hoger niveau te tillen.”

“Een bijkomend voordeel van digitalisering is, is dat onze medewerkers steeds meer ontlast worden in hun administratieve taken”, vult Martijn aan. “Dat biedt de mogelijkheid om onze klanten meer aandacht te geven en meer service te verlenen. Service, innovatie en ook kennisdeling zijn daar belangrijke aspecten van. AVZ-Group staat voor een duurzame relatie, waarin we elkaar als klant en leverancier versterken, zodat ook de eindgebruiker en/of de consument daar de vruchten van kan plukken.”

De multi-inzetbare trainingsruimte in Best in aanbouw.

Innovatie

“Een belangrijke pijler voor AVZ-Group is innovatie”, gaat Niels verder. “Om dit te stimuleren, zijn we begin dit jaar gestart om een drietal innovatiegroepen samen te stellen. Daarin zitten niet alleen maar technici, maar ook mensen vanuit andere afdelingen, zoals marketing, logistiek, inkoop en verkoop, met vertegenwoordiging vanuit alle bedrijven binnen de groep. De eerste vruchten van deze innovatiegroepen staan op het punt om op de markt te worden gebracht, of zijn wellicht al voorbijgekomen. Het is een strategie die we de komende jaren alleen maar verder willen gaan uitbouwen.”

Doekconfectie bij Hylas.

Kennisdeling

“Voor AVZ-Group is kennisdeling één van de speerpunten in de relatie met de klanten”, vult Martijn aan. “Daarom is de AVZ-Group Academy opgericht. Menig medewerker heeft hier intern al opleidingen gevolgd, onder andere om onze nieuwe producten beter te leren kennen en dus het beste advies te kunnen geven. Binnenkort gaan we hier nog een stapje verder in door u, onze klanten, ook uit te nodigen voor trainingen, gericht op onze producten, het installeren en afstellen ervan, hulp bij het verkopen enzovoorts. Hiervoor wordt momenteel bij onze grote showroom bij AVZ in Best een mooie, multi-inzetbare trainingsruimte gebouwd, die bestemd is voor alle klanten van AVZ-Group.”

“Al met al geven de veranderingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden ons de mogelijkheid om nog klantgerichter te gaan werken. En door als één groep te gaan functioneren, ontstaan synergie-effecten die ons in staat stellen om onze klanten nog beter te bedienen. Gedreven door data, maar wel altijd met inachtneming van de menselijke maat”, sluit Niels Beerens af. “Of u nu zelfassembleur, zonweringdealer, projectontwikkelaar of ‘van alles een beetje’ bent, u kunt bij AVZ-Group terecht voor uw al zonweringwensen. Wij hebben producten op maat, maar zetten vooral in op service op maat!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details