Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Actiestrategie van Aluprof
Aluprof ontwikkelt zijn assortiment energiezuinige en passieve producten steeds verder.

Actiestrategie van Aluprof

KLIMAATNEUTRALITEIT IS ONS DOEL

Aluprof, het belangrijkste bedrijf van Kapitaalgroep Grupa Kęty, dat zich profileert als een van de toonaangevende leveranciers van architectonische oplossingen in aluminium rolt zijn strategie voor de jaren 2021-2025 uit. Het bedrijf wil verder gestalte geven aan de huidige activiteiten en tegelijkertijd sterk inzetten op het vlak van milieu en samenleving. Dat vertaalt zich in duurzame doelstellingen. 

In het belang van toekomstige generaties en de natuur moet de industrie – in het bijzonder de bouwsector – meer betrokken worden bij ‘de strijd voor een betere toekomst’. Volgens onderzoeken van het World Economic Forum en de Boston Consulting Group (2021) is de bouwsector verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde emissie van broeikasgassen. In het kader van de aangekondigde strategie gaat Aluprof zich sterker inzetten op de promotie van duurzame ontwikkeling. Daarvoor zijn milieu- en sociale doelstellingen geformuleerd, zoals Cradle to Cradle-certificering en verdere verbetering van de productieprocessen, als onderdeel van het milieumanagementsysteem ISO 14001. 

“Aluprof implementeert tal van initiatieven om de negatieve impact van de bedrijfsactiviteiten op het milieu te reduceren”, zegt CEO Tomasz Grela van Aluprof S.A. “Zo hebben we de CO2-footprint van onze producten in kaart gebracht en enkele duurzaamheidsverplichtingen geformuleerd, waaronder het streven om klimaatneutraal te worden.” 

Oog voor het milieu

De landen van EU hebben hun ambities vertaald in de Europese Green Deal. Een van die ambities is klimaatneutraliteit, die onder andere kan worden bereikt door koolstofarme producten voort te brengen en aandacht te geven aan circulariteit. 

“Aluprof maakt al tientallen jaren innovatieve oplossingen die zijn gericht op duurzame bouw”, licht Emmanuel Gregoire, Managing Director van Aluprof Belgium NV toe. “Onze aluminium systemen worden gebruikt in de meest prestigieuze projecten over de hele wereld. Hoe duurzaam ze zijn, is terug te zien in de behaalde certificaten: BREEAM, LEED, DGNB en Well.” Voorbeelden hiervan zijn de Mennica Legacy Tower in Warschau, Concordia Design in Wrocław en het onlangs geopende Hard Rock-hotel in Boedapest. 

Aluprof ontwikkelt zijn assortiment energiezuinige en passieve producten steeds verder. Om ze verder te stimuleren, heeft Aluprof zich tot doel gesteld het aandeel oplossingen in projecten met BREEAM- of LEED-certificaten tot 2025 te vergroten met 20%. 

Duurzame bedrijfsontwikkeling omvat tevens activiteiten op het gebied van milieubescherming, veiligheid en de ontplooiing van werknemers, verantwoordelijkheid voor de toeleveringsketen en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. “Die initiatieven voeren we uit via de stichting van Grupa Kęty”, aldus Tomasz Grela. “Dat is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Het is onze ambitie om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn en onze koolstofvoetafdruk tot 2025 met 15% te verminderen.” 

Bewuste keuze = lagere emissie

Het verminderen van de koolstofvoetafdruk, zelfs op kleine schaal in het eigen huishouden, is van groot belang. “We mogen niet vergeten dat we door het maken van bewuste keuzes en het kopen van koolstofarme producten een bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu en het koolstofvrij maken van de wereld”, meent Gregoire. “Ieder van ons kan proberen zijn persoonlijke koolstofvoetafdruk te verkleinen. Alleen al door het aanpassen van een paar gewoontes kan onze invloed op het milieu een stuk positiever worden. Het loont bijvoorbeeld de moeite om ecologische producten te kiezen en aandacht te besteden aan de certificaten van de producten die u koopt.” 

In het geval van Aluprof is de berekende koolstofdioxide-emissie per ton producten bijzonder laag: 2,79 tCO2e voor emissiearme aluminium staven die worden geproduceerd in de fabrieken van Kęty op de productielijnen LOW CARBON KęTY. Ter vergelijking: de productie van 1 ton primair aluminium in de wereld gaat gepaard met een gemiddelde uitstoot van 16,7 tCO2e: bijna zes keer zo hoog. Deze lage emissie wordt bereikt door het gebruik van moderne machines in het fabricageproces en een hoog gehalte aan secundaire grondstoffen – gerecycleerd aluminiumschroot – op een niveau van gemiddeld 65%. 

Aluprof heeft zijn producten bovendien onderworpen aan een onafhankelijke milieuverificatie door het Instituut voor Bouwtechnieken dat een milieuverklaring heeft ontwikkeld, de zogenaamde EPD of Environmental Product Declaration. 

“We strijden samen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de energie-efficiëntie in de bouw te vergroten”, benadrukt Gregoire. “We weten ook hoe belangrijk het is om te recycleren en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Al onze activiteiten zijn in lijn met de uitgangspunten van de Europese Green Deal en de visie op Duurzame Ontwikkeling van de Wereld.” 

Nieuw logo

De uitvoering van de nieuwe langetermijnstrategie van Aluprof SA gaat ook gepaard met een rebranding. Het nieuwe logo is volgens Grela hedendaagser en aangepast aan huidige en toekomstige trends. “Het drukt onze kracht voor innovatie, decennialange ervaring en uiterste zorg voor het milieu uit.” 

Het nieuwe logo van Aluprof.

”Ik ben ervan overtuigd dat, als we allemaal samenwerken, we erin zullen slagen een betere toekomst op te bouwen voor onze planeet, onze sector en voor de toekomstige generaties”, vervolgt Grela. “Het vernieuwde logo wordt aangevuld met de slogan ‘Laten we bouwen aan een betere toekomst’, waarin onze belangrijkste ambities zijn samengevat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details