Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Aandrijvingen, besturingen en huisautomatisering: Ook Polyclose en de R+T gaan ervoor!
(Collectie AVZ-Group.)

Aandrijvingen, besturingen en huisautomatisering: Ook Polyclose en de R+T gaan ervoor!

Zelfs – of moeten we zeggen ook – op Polyclose en de R+T 2024 zijn aandrijvingen en besturingen als een hoofdthema bestempeld. Dat zal ongetwijfeld worden uitgebreid naar huisautomatisering, want smart home-oplossingen worden bijna met de dag belangrijker. En wat ligt er in het verschiet als bijvoorbeeld AI verder doorzet?

Het heeft natuurlijk iets tegenstrijdigs. We moeten meer bewegen, omdat we structureel te veel stil zitten in de auto en achter het bureau, maar we gaan steeds meer automatiseren. En we moeten minder energie gebruiken, maar we gaan steeds meer motoriseren. In Nederland – in België ook? – is bijvoorbeeld al meer dan de helft van de fietsen die jaarlijks worden verkocht elektrisch. En het zijn niet alleen ‘de oudjes’ die erop rijden. Ook de schooljeugd fietst steeds vaker met elektrische ondersteuning. 

De automatische besturing en motorisering van zonwering en rolluiken biedt natuurlijk veel mogelijkheden om juist energie te besparen. Een beetje energie investeren om meer energie te besparen! Een goede bescherming van ramen en eventueel deuren met zonwering helpt in zowel zomer als winter. In de zomer hoeft er immers minder te worden gekoeld – koelen kost heel veel energie – en in de winter minder te worden gestookt. Allemaal algemeen bekend. 

Nu is het nog zaak om die boodschap ook aan de eindgebruikers over te brengen. Een belangrijke taak voor iedereen in de branche: producenten en leveranciers, zonweringspecialisten én brancheorganisaties. Maar ook de bouwwereld is belangrijk. Er zijn nog steeds architecten die geen rekening houden met zonwering, soms omdat ze zonwering maar verstorend vinden voor het gevelbeeld… En de overheid heeft ook een taak. Wet- en regelgeving moet worden aangepast, zodat de volwaardige rol van zonwering voor energiebesparing ten volle kan worden benut. Aan Polyclose en de R+T zal het in ieder geval niet liggen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details