Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
100 JAAR PARÀ ‘Tessuto per tende da sole con cuore e anima’
Tempotest Starlight blue werd ontwikkeld in samenwerking met weinor.

100 JAAR PARÀ ‘Tessuto per tende da sole con cuore e anima’

Als familiebedrijf profileert PARÀ zich al een eeuw lang als een rots in de branding voor zijn klanten én voor de wereld: ‘Tessuto per tende da sole con cuore e anima!’ ‘Zonweringdoek met hart en ziel!’  

Voortdurende innovaties zorgen ervoor dat de kwaliteit van de stoffen die in het mooie Sovico geweven worden steeds beter wordt. Daarnaast staat duurzaamheid al langere tijd hoog in het vaandel bij het bedrijf, nog voordat het woord uitgevonden was. Voor PARÀ als familiebedrijf draait het niet alleen om winst, maar vooral ook om normen, waarden en generaties. 

Nikolaus Kratz is ambassadeur voor TEMPOTEST – ook voor de Benelux – en staat Z&R te woord. “Inmiddels staat de derde generatie Parravicini aan het roer in Sovico. Michele voor de Italiaanse markt, Marco voor export en Matteo, die de productie en de Duitse markt doet, leiden PARÀ met dezelfde hartstocht als hun voorgangers dat deden. Vandaag is het bedrijf koploper op het gebied van high end zonweringdoek, dat met Italiaanse trots op de markt wordt gebracht.” 

TEMPOTEST Starlight blue

Volgens Kratz is het onlangs gelanceerde zonweringdoek TEMPOTEST Starlight blue, dat in samenwerking met de langjarige partner weinor werd ontwikkeld, een mooi voorbeeld van de betrokkenheid van PARÀ bij milieu en duurzaamheid. “Met trots kondigen wij de lancering van de revolutionaire Tempotest Starlight blue collectie aan, de eerste collectie gemaakt van gerecycleerde pet-flessen. Ze is gecertificeerd door GRS – Global Recycled Standard – vanwege een verminderde milieu-impact in termen van water-, energie- en CO2-besparing.” 

“Het gaat om een collectie van zestien zonweringdoeken met een modern design en een unieke kwaliteit, vervaardigd in een duurzaam proces dat 60% energie bespaart, 45% minder CO2 uitstoot en 90% minder waterverbruik kent. Er wordt een gerecycled, GRS-gecertificeerd pet-garen voor gebruikt. Het resultaat is een weefsel dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk elastisch herstel en een betere trek- en belastingweerstand, waardoor het bijzonder geschikt is voor grote afmetingen. De beschermingsfactor UPF 50+ garandeert een maximale bescherming tegen uv-straling en een langere levensduur, terwijl de ‘Teflon Extreme by PARÀ’ afwerking de stoffen water- en olieafstotend, rot- en schimmelvrij en vlekbestendig maakt.” Tempotest Starlight blue markeert volgens Kratz het begin van het tijdperk van nog duurzamere zonweringdoeken. “Doeken met een modern design, een unieke kwaliteit en een lage milieu-impact. Het recyclen van 328 plastic flessen levert ongeveer 21 m² doek op.” 

De Tempotest Starlight blue collectie is als wereldpremière samen met weinor gepresenteerd op de digitale editie van R+T 2021 en heeft de Innovation Special Award voor duurzaamheid en de tweede plaats in de Innovation Award in de categorie Technisch Textiel behaald. 

De aarde beter doorgeven

PARÀ ziet zichzelf als een bedrijf door generaties, voor generaties. Voor de Parravicini’s is familie belangrijk en niet alleen die van henzelf. Dat motiveert PARÀ om te investeren en onderzoek te doen naar alles wat meehelpt om nog duurzamer te zijn. “Wij zijn ons bewust van de impact van onze activiteiten op het milieu”, aldus Kratz. “Ook in de sector technisch textiel is de zoektocht naar duurzame producten een hoog goed. De markt heeft steeds meer aandacht voor milieukwesties en beloont bedrijven die op dit gebied actief zijn. PARÀ heeft altijd een beleid gevoerd ter bescherming van het milieu, bijvoorbeeld door het gebruik van een installatie voor warmteterugwinning uit productieprocessen terug te winnen. Daarnaast beschikt PARÀ over maar liefst 20.000 vierkante meter aan zonnepanelen, goed voor 1.000 kWh schone energie, en gaat er dagelijks 3.000 kubieke meter water door onze waterzuiveringsinstallatie.” 

Lid van REACT

PARÀ maakt al meer dan anderhalf jaar deel uit van REACT, een project dat gefinancierd wordt door het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie en dat zich toespitst op de behandeling van reststoffen die ontstaan bij de productie van acryldoek voor zonwering en buitenmeubilair. Het is een traject dat leidt tot een gerecyclede stof, waarbij alle eerder afgezette ingrediënten, zoals afwerkingen of vuil op een volledig duurzame manier worden verwijderd. 

Altijd genoeg voorraad

“Wat Corona ons bij PARÀ TEMPOTEST heeft geleerd, is hoe belangrijk het is om lokaal in Europa te produceren”, concludeert Kratz. “Onze zonweringdoeken zijn 100% Made in Italy en ook onze grondstoffenleveranciers komen uitsluitend uit Europese landen. Door de korte lijnen die daar het gevolg van zijn, is er geen risico op logistieke problemen en bevat ons volautomatische opslagsysteem rond de 100.000 items.” 

Op naar de volgende 100 jaar!

“Wij investeren voortdurend in nieuwe machines en productieprocessen om efficiënter en duurzamer te kunnen produceren”, zegt Kratz tot besluit. “Alle strategieën die door PARÀ worden ingezet om de volgende generaties een schonere planeet te kunnen bieden, worden gedaan onder de vlag van het ambitieuze project ‘Fabrics for Future’ van de onderneming. Een weg die de komende jaren zal leiden tot de ontwikkeling van nog duurzamere collecties. We bestaan nu 100 jaar, maar raken nooit uitgeleerd. Op naar de volgende 100 jaar!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details