Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Zonweringproject Münchener Stadtbibliothek

Zonweringproject Münchener Stadtbibliothek

Warmte- en lichtregulering

In het Thema Knikarm- en Uitvalschermen in Z&R 1 ligt de focus begrijpelijkerwijze vooral op de knikarm- en uitvalschermen. Aandrijvingen en besturingen komen prominent aan de orde in het Thema Aandrijvingen en Besturingen in Z&R 7. Maar beide thema’s staan natuurlijk niet los van elkaar. Integendeel, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat te illustreren een zonweringproject dat Nice in de Beierse hoofdstad München in opdracht van de Münchner Stadtbibliothek heeft gerealiseerd. 

De Münchner Stadtbibliothek is de openbare biblio-theekorganisatie van de stad München. Ze omvat meer dan dertig bibliotheken en is daarmee de grootste openbare bibliotheekorganisatie van Duitsland. Behalve ongeveer drie miljoen boeken, periodieken en nieuwe media beheert ze ook het literatuur- en handschriftenarchief Monacensia, een muziekbibliotheek een kinder- en jeugdbibliotheek een specialistische filateliebibliotheek en een juridische bibliotheek. 

De hoofdvestiging van de Münchner Stadtbibliothek is sinds 1984 gevestigd in cultureel centrum Gasteig in München. Daarnaast zijn er onder andere 22 stadsdeelbibliotheken, 7 ziekenhuisbibliotheken en een aantal bibliobussen. 

Münchener Stadtbibliothek

Laim
Een van de stadsdeelbibliotheken is gevestigd in het Münchense stadsdeel Laim, aan de Fürstenrieder Straße, een vijf kilometer lange, belangrijke binnenstedelijke verbindingsroute in München. De straat is genoemd naar het slot Fürstenried dat aan het zuidelijke uiteinde van de Fürstenrieder Straße ligt. Laim heeft al sinds 1937 zijn eigen stadsdeelbibliotheek. Aan het dertigjarig jubileum in 2017 is door de historische vereniging van Laim aandacht besteed middels een onderzoek naar het bibliotheekwezen in Laim en een tentoonstelling. 

In 1930 was er al een bibliotheek, waarvan het beheer in 1937 door de gemeente München werd overgenomen. Het jaar 1937 is daarmee in zekere zin het stichtingsjaar van de Laimer stadsdeelbibliotheek. Die is sinds 1987 gevestigd in een in dat jaar gebouwd stadsdeelcentrum aan de Fürstenrieder Straße 53. Het resultaat was een moderne, ruim bemeten bibliotheek met een vloeroppervlak van ruim 700 vierkante meter. De aantallen leden en uitleningen gingen met sprongen omhoog. Later ontwikkelingen zijn een leestuin (1998), kinderbibliotheek (2014) en 24/7-terugbrengmogelijkheid (2014). 

Münchener Stadtbibliothek

Zonwering en lichtregulering
Het vier verdiepingen tellende gebouw waarin naast de stadsdeelbibliotheek van Laim ook kantoren zijn gevestigd, is een markant herkenningspunt in het stadsdeel. Het vele glas dat het gebouw kenmerkt geeft het een open karakter en zorgt voor veel natuurlijk licht binnen. Maar de door het glas binnenvallende zonlicht zorgt mogelijk ook voor oververhitting en opwarming of voor lichthinder. 

Om de lange glaswanden over de volle lengte van de gevels tegen direct invallend zonlicht en oververhitting te beschermen en onder alle weersomstandigheden de beste lichtcondities binnen in de bibliotheek te garanderen, zijn de gevels van het gebouw voorzien van een geautomatiseerd zonweringsysteem. Dankzij de nauwe samenwerking met een Duitse zonweringfabrikant zijn drie verschillende vormen van maatwerkzonwering geproduceerd en geïnstalleerd, te weten uitvalschermen, screens en markisolettes. 

Münchener Stadtbibliothek
Wat voorafging aan de huidige stadsdeelbibliotheek van Laim.

Meer dan honderd Nice buismotoren met elektronische eindschakelaars zorgen voor een automatische bediening van de zonweringinstallatie. Daardoor kan de zonwering met één simpele handeling worden bediend, waardoor het hele gebouw op slag van vorm en kleur verandert. 

De door Nice geleverde besturing van de zonwering van de stadsdeelbibliotheek van Laim is in nauw overleg met de opdrachtgever tot stand gekomen. Ze maakt het mogelijk om de zonwering centraal voor het hele gebouw, per verdieping of voor een bepaalde sectie van het gebouw te bedienen. Daardoor kan in het gebouw gemakkelijk een hoog comfortniveau voor gebruikers worden gerealiseerd, waarbij opwarming wordt voorkomen en de lichtomstandigheden voor de mensen binnen worden geoptimaliseerd.   

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Nice
Uitgelichte afbeelding: 
Markisolettes maken deel uit van het zonweringsysteem van de bibliotheek. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details