Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Verosol: ‘Bereken eenvoudig het energiebesparings­potentieel van zonwering’
Op de geïsoleerde daken van Verosol in Eibergen liggen meer dan 2200 zonnepanelen.

Verosol: ‘Bereken eenvoudig het energiebesparings­potentieel van zonwering’

Ook in de wereld van de bouw speelt de factor duurzaamheid een steeds belangrijkere rol, zowel bij consumenten als bedrijven en overheden. Wat veel mensen niet beseffen, is dat binnenzonwering een belangrijke rol kan spelen bij het verduurzamen van een gebouw, zowel in de zomer als in de winter. Om eenvoudig het energiebesparingspotentieel van binnenzonwering te kunnen berekenen, heeft de nieuwe Savings Indicator ontwikkeld. 

Verosol, gespecialiseerd in binnenzonwering en een van de toonaangevende aanbieders van gemetalliseerd textiel, heeft een groot aanbod screens en plissés die warmtewerend, isolerend en sfeer creërend werken. “Behalve dat we een uitgebreide assortiment kwalitatief hoogwaardige producten in eigen huis ontwikkelen en produceren, zijn we ook een betrouwbare partner en adviseur voor onze klanten”, zegt productmanager Evert Bos van Verosol. “Om ervoor te zorgen dat wij en onze dealers de eindklant zo goed mogelijk kunnen informeren, we onlangs een unieke Savings Indicator ontwikkeld, waarmee op basis van duurzaamheid een voorselectie kan worden gemaakt. Het klimaat én de regelgeving veranderen en daarmee veranderen ook de eisen en wensen ten aanzien van binnenzonwering. Wij anticiperen daarop door te innoveren.” 

Verosol metalliseert doeken tot 3.25 meter en voldoet daarmee aan de marktvraag voor steeds groter wordende ramen.

Savings Indicator

“In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het handig als je in de ontwerpfase al inzicht krijgt in de energiebesparing die gerealiseerd kan worden door het toepassen van bepaalde zonwering”, licht Bos toe. “Zeker omdat gemetalliseerde binnenzonwering meegenomen mag worden in de BENG-berekening! Onze nieuwe Savings Indicator is ontwikkeld voor architecten, projectontwikkelaars en adviseurs, zodat zij in een vroeg stadium al een indicatie krijgen van het energiebesparingspotentieel van de Verosol zonwering waaruit ze willen gaan kiezen. Overigens is de Savings Indicator niet alleen voor architecten een handige tool. Ook bij andere partijen die graag willen verduurzamen, komt hij goed van pas!” 

In één keer het hele project berekenen

“De tool geeft niet alleen de CO2-besparing van een product aan, maar ook de besparing in euro’s”, vult Lindsay Hovenier, manager R&D en Expert Centre bij Verosol aan. “De Savings Indicator – die binnenkort live gaat – is echt uniek in de Nederlandse markt. De Europese norm EN 14501:2021 vormt de leidraad voor de referentiebeglazingen in de tool.” 

In de tool kan het aantal vierkante meters glas per gevel plus de oriëntatie van de gevel worden ingevoerd. Vervolgens kan direct worden afgelezen wat een gekozen Verosol zonweringdoek indicatief aan energiebesparing oplevert. Naast het selecteren van één textiel, kun je er ook twee selecteren en een vergelijking maken. Zo wordt direct inzichtelijk wat bijvoorbeeld een gemetalliseerd ten opzichte van een niet gemetalliseerd rolgordijn doet. Ook kan deze keuze tegelijkertijd voor meerdere gevels worden opgegeven, waarna de berekeningen per gevel worden gemaakt. “Met de Savings Indicator kan dus in feite het hele gebouw in één keer worden berekend”, aldus Lindsay Hovenier. 

Dankzij de Verosol Savings Indicator kan een voorselectie worden gemaakt, die inzicht geeft in de besparingen die gemetalliseerde rolgordijnen opleveren. (Alle beelden: Verosol).

Vroeg stadium

Met name het feit dat in zo’n vroeg stadium al een voorselectie kan worden gemaakt, is volgens Evert Bos enorm waardevol. “Als er definitieve keuzes zijn gemaakt, moet er uiteindelijk natuurlijk een prestatieberekening volgen, maar de Savings Indicator geeft de mogelijkheid om in de ontwerpfase al verder te kijken dan uitsluitend esthetische uitstraling en aanschafkosten. Dankzij deze tool is het mogelijk om te selecteren op zaken als warmte, koeling, lichtschittering – glare control, comfort én energiebesparing. Verosol speelt met deze Savings Indicator dus mooi in op het verduurzamingsvraagstuk vanuit de markt.” 

Proces en producten verduurzamen

“Binnen Verosol zijn wij op allerlei manieren bezig met verduurzaming”, vervolgt Bos. “Maar niet alleen in het verduurzamen van de productieketen en de producten zelf maken we enorme stappen. Daarnaast hebben we het dak van onze fabriek geïsoleerd en er liggen nu meer dan 2200 zonnepanelen op. Genoeg om zelfvoorzienend te zijn.” Lindsay Hovenier vult aan dat Verosol zijn machinepark maximaal benut en bredere rollen levert. “Niet alleen spelen we daarmee in op de steeds breder wordende ramen en glasgevels, het zorgt ook voor aanzienlijk minder snijverlies. En we gaan nóg een stap verder…” 

Van recyclebaar naar gerecycled

Lindsay Hovenier vertelt dat Verosol in samenwerking met diverse projectpartners binnen het project Suremade onderzoekt hoe gemetalliseerd textiel verder verduurzaamd kan worden. “Onze Polyester doeken zijn aan het einde van hun levensduur nu al recyclebaar, maar met dit project kijken we of we gerecycled materiaal ook bij het produceren van onze gemetalliseerd textiel kunnen toepassen. Gerecyclede garens blijven tot nu toe in performance achter. Omdat wij bekend staan om onze hoog presterende, gemetalliseerde screens willen wij geen concessies doen aan de performance. Daarom zijn we volop aan het onderzoeken hoe we met gerecyclede garens de superieure Verosol kwaliteit en performance kunnen blijven garanderen en tegelijkertijd nóg duurzamere doeken kunnen leveren.”  

Meer informatie over de Savings Indicator op de website van Verosol.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details