Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sattler SUN-TEX: ‘Al bijna 150 jaar een succesverhaal!’ 
Zonweringdoek Lumera LEAF van Sattler SUN-TEX ligt PFAS-vrij op voorraad.

Sattler SUN-TEX: ‘Al bijna 150 jaar een succesverhaal!’ 

Al sinds 1875 is Sattler SUN-TEX GmbH – inmiddels met drie dochterondernemingen – toonaangevend op het gebied van technisch textiel voor onder andere zonwering, dekzeilen en textielarchitectuur. Verspreid over drie locaties werken er bijna 800 mensen bij het bedrijf. Het hoofdkantoor van Sattler SUN-TEX, alsook de productie en veredeling van de weefsels is gevestigd in het zuiden van Oostenrijk. 

Manfred Heissenberger, CEO.

De divisie SUN-TEX en het Amerikaanse merk OUTDURA richten zich op de zakelijke markt van zonwering, dekzeilen en hoezen voor boten, stoffen voor camping- en caravantoepassingen en op outdoor tuinmeubelstoffen. Daarvoor worden de hoogste kwaliteit, in de massa geverfde acrylvezels gebruikt. PRO-TEX is de perfecte partner voor industriële toepassingen, zoals de productie van dekzeilen voor vrachtwagens, die worden blootgesteld aan extreme belastingen, evenals alle andere soorten met pvc gecoate weefsels voor textiele architectuur en een breed scala aan speciale toepassingen. 

Sattler SUN-TEX is gecertificeerd volgens ÖNORM EN ISO 9001:2008 en ÖNORM EN ISO 14001:2004. “Wij combineren traditionele eigenschappen als kwaliteit, kennis, flexibiliteit en betrouwbaarheid met een innovatieve aanpak”, legt Manfred Heissenberger, CEO van Sattler SUN-TEX uit. “Deze combinatie vormt de basis waar ons bedrijf voor staat: Thinking HighTex.”

Maximilian Keiper, Senior Product Manager.

Sattler stoffen zijn PFAS-vrij

“Als een van de grootste fabrikanten van zonwerend textiel in de wereld is Sattler SUN-TEX een van de eerste leveranciers die niet alleen PFAS uit zijn belangrijkste producten heeft verbannen, maar ook toonaangevende en hoogwaardige certificaten heeft behaald op het gebied van duurzaamheid”, aldus Maximilian Keiper, Project Leading Senior Product Manager voor duurzaamheid bij Sattler SUN-TEX. 

PFAS, ook bekend als perfluoreerde en polyfluoreerde alkylstoffen, zijn een groep niet-afbreekbare chemische stoffen die zich kunnen ophopen in het milieu en in het menselijk lichaam. Deze stoffen zijn al jaren onderwerp van discussie en kritiek omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Daarom hebben verschillende organisaties en overheden over de hele wereld maatregelen genomen om het gebruik van PFAS te beperken of te verbieden. PFAS spelen ook een rol in de textielindustrie. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de veredeling van technisch textiel om de functionele eigenschappen ervan, waaronder olieafstotendheid, te verbeteren. 

“Daarom hebben we bij Sattler SUN-TEX een aantal jaren intensief gewerkt aan de ontwikkeling van PFAS-vrije afwerking van onze doeken, met behoud van dezelfde technische eigenschappen als voorheen, zegt Stephan Ully, hoofd R&D bij Sattler SUN-TEX. “Inmiddels hebben we het onderzoek, de controles en de uitgebreide reeks tests met – ook geconfectioneerde – doeken afgerond  en daaruit is gebleken dat alle relevante specificaties van onze TEXgard-finish ongewijzigd blijven. Alleen de olieafstotendheid is verminderd.”

“Vanwege de uitstekende resultaten hebben we onze ELEMENTS en LUMERA producten per september 2023 omgezet naar PFAS-vrij, dat nog voordat de nieuwe OEKO-TEX® certificeringsrichtlijnen van kracht worden. Daarom lopen we ook proactief vooruit op een EU-verordening die momenteel wordt ontwikkeld. Alle andere Sattler SUN-TEX-kwaliteiten zullen medio 2024 stap voor stap volgen.”

Stephan Ully, hoofd R&D.

Duurzaamheid ‘Made in Green’

“Het is al lang bekend dat Sattler SUN-TEX polyacryl, gebruikt voor zijn producten, de meest bestendige outdoor-vezel op de markt”, vertelt Maximilian Keiper. “De daardoor lange levensduur van onze stoffen is waarschijnlijk het sterkste argument voor duurzaamheid. Bewust kiezen voor een hoogwaardig product waar ik over 20 of 30 jaar met zorg nog steeds van kan genieten, is een van de eerste stappen naar bewuster consumeren.”

“Daarnaast worden al onze processen op het gebied van inkoop, planning en productie ook onderworpen aan uitgebreide kwalificatie en beoordeling,” vervolgt hij. “Dit jaar hebben we verdere mijlpalen gezet op het gebied van duurzaamheid. Dankzij de nieuwe OEKO-TEX® SteP-certificering, die de duurzaamheid van onze processen en toeleveringsketens verifieert, zijn onze producten nu ook OEKO TEX® Made in Green. Met de OEKO-TEX® STeP-certificering en het  MADE IN GREEN-label laten we duidelijk de duurzaamheid van onze producten zien, alsmede onze pioniersrol binnen deze branche.” 

“Dit zijn slechts enkele van de stappen die Sattler SUN-TEX neemt als onderdeel van zijn toekomstgerichte product- en bedrijfsbeleid, waardoor we stap voor stap dichter bij ons doel komen om een echt groen en duurzaam bedrijf te zijn.” 

Ibrahim Türköz, Managing Director of Development & Production.

Elements OEKO WEAVE, de nieuwe, duurzame stof van Sattler SUN-TEX

Sattler SUN-TEX brengt begin 2024 met Elements OEKO-WEAVE een nieuwe, duurzame zonweringkwaliteit op de markt. Dit doek heeft een aandeel van 30% ReUse-vezels en dezelfde hoge technische waarden als alle andere Elements-producten vertelt Ibrahim Türköz, Managing Director of Development & Production bij Sattler SUN-TEX. “We gebruiken acrylvezels van hoge kwaliteit voor dit nieuwe product, die in het ‘normale’ productieproces weggegooid zouden worden vanwege het gebrek aan kleurzuiverheid. Dankzij het Cross Fibre Process blazen we deze vezels nieuw leven in. Als het op één na hoogste niveau in de afvalpiramide van de Europese Unie is hergebruik zelfs te verkiezen boven recycling. Dit product is ontwikkeld als onderdeel van ons algemene duurzaamheidsproject, Sattler Green Chain.” 

CEO Manfred Heissenberger van Sattler SUN-TEX becommentarieert de huidige en toekomstige activiteiten. “Voor Sattler SUN-TEX als bedrijf dat al vijf generaties in familiehanden is, is de toekomst van volgende generaties bijzonder belangrijk. Als schakels in een ketting zijn onze inspanningen ten behoeve van duurzame producten, processen en ontwikkelingen verbonden met al onze verbeteringsmaatregelen op het gebied van energie-, afval- en watermanagement. Dit alles met de steun van onze medewerkers, voor wie we verantwoordelijkheid dragen en wiens innovatieve geest ons stimuleert en voortstuwt. We zijn ervan overtuigd dat het niet voldoende is om na te denken over recycling, maar dat het nodig is om elk detail in de productieketen, tot aan onze klanten, aan te pakken om duurzaamheid niet alleen een modewoord te laten zijn, maar een realiteit.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details