Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sattler, Dickson en Parà
Sattler noemt zijn collectie 2023 een ontdekkingsreis langs kleuren en dessins.

Sattler, Dickson en Parà

Met doekennieuws voorsorteren op de R+T 2024

Zonneschermen in alle soorten en maten blijven bij de eindgebruikers in trek. Doordat doekfabrikanten hun collecties periodiek aanpassen en opfrissen, krijgen de schermen bovendien steeds opnieuw een visuele update. Maar niet alleen de vormgeving van de doeken verandert, ook de kwaliteit, waardoor moderne hightech doeken tevens verbeterde doektechnische eigenschappen laten zien. 

Tijdens de komende R+T, van 19 tot en met 23 februari 2024 in Stuttgart, geven uiteraard ook de grote doekfabrikanten acte de présence. Zonwering­specialisten uit de hele wereld kunnen de nieuwe collecties dan live bekijken en met elkaar vergelijken. Daaronder de collecties van Sattler, Dickson en Parà. 

De doeken van Sattler combineren design met functionaliteit.

Sattler: nieuwe collectie

De Oostenrijkse doekfabrikant Sattler presenteert zijn nieuwe collectie The World of Sattler. Sattler heeft eerdere populaire designs aangevuld met de nieuwe innovatieve designlijn Lumera Leaf. Andere designlijnen hebben een update ondergaan, zoals Lumera Landscape, Lumera 3D Surface en Elements Urban Design. 

“Met de collectie 2023 presenteert Sattler doeken met de mooiste kleuren en ontwerpen”, aldus Sabine Katzer, hoofd productmanagement bij Sattler Sun-Tex. “Onze Lumera Leaf bijvoorbeeld onderscheidt zich door zijn natuurlijke kleuren, waarvoor bossen en bladerdekken de inspiratie vormen. De combinatie van hoogwaardige stapelvezelgarens en de speciale CBA-garens van Sattler geeft de kleuren een heel bijzondere helderheid die vooral bij doorvallend licht volledig tot haar recht komt.” 

“Designlijnen die al jaren populair zijn, zijn ook terug te vinden in de 2023-collectie”, vervolgt Katzer. “Zoals Elements Urban Design, dat de gelaagde indrukken van stedelijke ruimtes weerspiegelt. De kwaliteit Lumera is ook sterk vertegenwoordigd met Lumera Landscape en Lumera 3D Surface. Met Lumera 3D Surface illustreert Sattler hoe textielstoffen driedimensionaal kunnen worden vormgegeven.” 

“Overigens is niet alleen het design van onze doeken onderscheidend, maar daarnaast ook de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en prestaties ervan”, vult salesmanager Nederland Nico van Hattum aan. “De speciaal door Sattler ontwikkelde TEXgard-impregnering maakt doeken multifunctioneel. Vocht wordt in kleine druppeltjes afgevoerd en tegelijkertijd worden vuildeeltjes geabsorbeerd en weggespoeld. Zo reinigt het zonweringdoek zichzelf en ziet het er ook na jaren nog als nieuw uit!” 

Ook over de eeuwige favoriet Lumera is er nieuws, gaat Van Hattum verder. “De nieuwe Lumera All Weather biedt een heel bijzonder kenmerk. Dankzij de speciale IPC-coating is het ook bestand tegen voortdurende regen, want naast de beproefde TEXgard-impregnering wordt deze innovatieve en even dunne als soepele coating over de stof gelegd. Deze coating werkt als een beschermend schild dat het binnendringen van water in het doek onmogelijk maakt.”

“Verder is Lumera All Weather ook een pionier als het gaat om kleurvariatie”, besluit Katzer. “Geselecteerde designs uit de Lumera-lijnen vormen samen het uitgebreide Lumera All Weather-assortiment. Met deze innovatie bewijst Sattler dat design en functionaliteit elkaar niet uitsluiten. Een Lumera All Weather-doek heeft dus dezelfde rijke kleuren en textuur als alle Lumera stoffen, maar biedt met een waterkolom van meer dan 1000 millimeter ook bescherming tegen regen.” 

Dickson Duitsland is zo ver gegaan dat per regio de bouwstijlen zijn onderscheiden. Daarop afgestemd zijn de doekkleuren in groepen samengebracht.

Dickson: Trendsetting

Dickson heeft tijdens de voorbereiding van de doekcollectie voor 2023 heel nauwkeurige alle mogelijke relevante trends bestudeerd om de collectie zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van de moderne consument. “Het resultaat is een heel actuele en compacte collectie zonweringdoeken met zeer veelzijdige gebruiksmogelijkheden”, aldus salesmanager Benelux Lars Huizenga van Dickson-constant. “We hebben de collectie op Polyclose einde zomer 2022 aan de Nederlandse en Belgische zonweringwereld voorgesteld en daar is ze goed ontvangen. We zijn overtuigd dat ze ook tijdens de R+T weer indruk zal maken.” 

Dickson heeft de collectie onderverdeeld in vier kleurenfamilies, te weten Stone met grijstinten, Natural met natuurlijke tinten, Solar met warme tinten (met kleuren als geel, oranje en rood), en Polar met koude tinten (met kleuren als groen en blauw). Naast uni’s zijn er dessins met onregelmatige, dunnere strepen een belangrijk thema, net als plantmotieven. 

De collectie Link is de nieuwkomer bij de uni’s. Het palet bestaat uit 17 kleuren: een melange van grijs met natuurlijke, klassieke en tijdloze tinten, en rode en diepe natuurtinten. Onder de overige 16 unikleuren zijn twee nieuwe uni’s, zes piqués, vijf tweeds en drie chinés. Sommige tinten noemt Dickson diep en intens, andere weer licht en subtiel. 

Dickson heeft met de nieuwe collectie ook zijn streepdesigns vernieuwd. De 25 nieuwe streepdessins variëren van sober en breed, met een zacht contrast, naar fijn, met asymmetrische en ministrepen.

Dickson profileert zich niet alleen met de kleuren- en designrijkdom van zijn doeken, maar benadrukt ook hun technische kwaliteiten en multifunctionaliteit. “Onze doeken zijn onder andere kleurvast, uv-bestendig en onderhoudsvriendelijk”, aldus Huizenga. “Ze zijn geschikt voor alle soorten zonwering, van knikarm- en uitvalschermen tot pergola’s en verticale doekzonweringen.” 

(Een uitgebreide bijdrage over de nieuwe doekcollectie is verschenen in het thema Doek in Z&R 6 van 2022.)

Parà: jubileumcollectie Centenario

Met zijn Collezione Centenario neemt Parà de zonweringwereld mee door de ruim 100-jarige geschiedenis van het bedrijf. Parà – dat in 2024 terugkeert op de R+T in Stuttgart – lanceert naast de jubileumcollectie met Tempotest Materia een naar eigen zeggen nieuwe en innovatieve acrylstof. “De stof is een logische doorontwikkeling van Tempotest Seta Cruda – met wildzijde-effect – die sinds de lancering in 2018 goed is ontvangen in de markt”, aldus Nikolaus Kratz die optreedt als merkambassadeur voor Tempotest. “Een compleet nieuwe, door de natuur geïnspireerde generatie effectgarens vormt de basis van de Tempotest Materia stoffenlijn. Wilde zijde-effecten en de schoonheid van de imperfectie van ruwe stoffen zijn karakteristieken van deze designlijn. De speciale optische effecten bepalen zowel het doorzicht als het aanzicht van deze doeken en zorgen ervoor dat klassieke vervuiling door weersinvloeden veel minder opvalt. Wij bieden het innovatieve Materia-doek aan in een selectie van 26 dessins – 14 moderne effen dessins en 12 minimalistische streepdessins – zoals altijd allemaal 100% spindopgeverfd.” 

In de jubileumcollectie van Parà zorgen innovatieve materialen voor verrassende optische effecten.

Een andere absolute noviteit in de Collezione Centenario is de Tempotest® Micro to Macro-lijn. “Een micro-designstructuur in een macro-context vormt de basis van deze designreeks”, zegt Matteo Parravicini, mede-eigenaar van Parà, ietwat cryptisch. “Door te spelen met de oneindige complexiteit van het menselijke oog worden optische illusies en ongebruikelijke effecten gecreëerd, waardoor de microstructuren van deze doeken worden geïnterpreteerd als effen, blokstrepen of multistrepen”, licht hij toe. “Dat resulteert in een volledig nieuw samenspel van kleuren en structuren die de stoffen elegantie, kleurfrisheid en moderniteit verlenen. De Micro to Macro-designlijn bestaat uit 26 dessins, 12 effen kleuren en 14 gestreepte dessins.” 

In de Collezione Centenario presenteert Parà verder ook nog een assortimentsuitbreiding van Tempotest Starlight blue. “Het is ‘s werelds eerste GRS-gecertificeerde outdoor stoffencollectie die is gemaakt van 85% gerecycled pet”, aldus Nikolaus Kratz. “De collectie van oorspronkelijk 16 dessins, die samen met Weinor is ontwikkeld en die twee jaar geleden al is gepresenteerd, is door de toenemende vraag in de markt naar echt duurzame stoffen uitgebreid tot 32 modieuze dessins. Deze collectie heeft al de nodige prijzen gewonnen, waaronder de Special Sustainability Award bij de laatste R+T Innovation Awards, en heeft zich ook verzekerd van een plaats bij de finalisten voor de German Sustainability Award Design. Deze duurzame kwaliteit is onder de naam Tempotest Starlight blue XL in negen effen kleuren verkrijgbaar in een breedte van 325 cm, ideaal voor zonweringstoepassingen.” 

Vanzelfsprekend heeft Parà ook de succesvolle evergreens in de nieuwe collectie opgenomen, benadrukt Matteo Parravicini. “Gestructureerde effen stoffen, Seta Cruda met zijn unieke wildzijde-effect of klassieke Tempotest-fantasiestreepdessins die het in de loop van de jaren goed hebben gedaan, zijn natuurlijk allemaal onverminderd verkrijgbaar in ons programma!”

(Dit artikel is geschreven aan de hand van een persbericht van Messe Stuttgart.)  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details