Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Professionaliseringsslag bij brancheorganisatie Romazo zet door
“Wij hebben met enkele andere partijen een notitie geschreven, waarin wordt gepleit voor subsidie.”

Professionaliseringsslag bij brancheorganisatie Romazo zet door

Inzet op opleidingen

Net zoals ieder ander bedrijf in Nederland, kampen ook zonweringbedrijven met een tekort aan gekwalificeerd personeel. De leden van brancheorganisatie Romazo proberen dit gezamenlijk op te lossen door stevig in te zetten op opleiden. Jeroen de Roos, branchemanager van Romazo, spreekt over een drietrapsraket.

“We organiseren bijvoorbeeld cursusdagen voor monteurs. In een dag worden dan verschillende onderwerpen besproken. We hebben het dan bijvoorbeeld over nieuwe bevestigingsmaterialen van Würth, over de uitdaging om de monteur zichzelf als ambassadeur te profileren of het kunnen behalen van een hoogwerkersdiploma. Daarnaast heeft de branche in samenwerking met OOM e-learning-modules ontwikkeld die eenvoudig en kosteloos kunnen worden gevolgd via het internetplatform oZone. Dus: thuis studeren én kennis opdoen! Ten derde wordt er op het ROC een keuzedeel Zonweringmonteur geïntroduceerd. Het is een kort keuzevak waar jongeren bekend worden gemaakt met het prachtige beroep van zonweringmonteur.” 

Maar er speelt meer binnen Romazo. Zo verbaast Jeroen de Roos zich er al lange tijd over dat er op zonwering geen subsidie wordt gegeven. “Er zijn wel enkele lokale initiatieven, bijvoorbeeld in Rotterdam en Nieuwegein, maar landelijk is er geen regeling. Wij hebben daarom met enkele andere partijen een notitie geschreven, waarin wordt gepleit voor subsidie. Zonwering is bij uitstek geschikt om oververhitting in gebouwen en woningen te voorkomen, met als neveneffect dat er minder warmte hoeft te worden weggekoeld. We weten immers dat er dan minder CO2 vrijkomt en minder energie wordt verbruikt. Mocht het niet lukken om een subsidiefonds te creëren, dan zetten wij ons in voor een wettelijke verplichting van het gebruik van zonwering in woningen, zoals dat nu al geldt in de utiliteitsbouw.” 

Een ander speerpunt is het vergroten van de zichtbaarheid van Romazo, bijvoorbeeld op social media, of een betere inzet van de website en het optimaler gebruiken van de netwerken van de leden. “Dat we goed aan de weg timmeren, blijkt uit het aantal bedrijven dat spontaan contact opneemt met het secretariaat met de vraag hoe zij lid kunnen worden”, constateert Jeroen tevreden. “Op onze wedervraag waarom zij dat dan willen, is het antwoord steevast dat hun klanten in de showroom hebben geïnformeerd of het bedrijf lid is van de branchevereniging. Een goed teken!” Wat Jeroen betreft is er dan ook nog voldoende te doen vóór de leden én dóór de leden in het volgende jaar! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details