- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
In november 2022 is Koen Fest aangetreden als de eerste duurzaamheidsmanager bij Degalux International BV in Barneveld. 2023 is dus het eerste volledige jaar waarin hij alle duurzaamheidsopgaven én de productieprocessen binnen het bedrijf heeft kunnen vormgeven als basis voor een groene én duurzame toekomst. “We zijn zeer tevreden over de behaalde resultaten”, zegt directeur-eigenaar Willem-Jan Wijnbergen. “Maar we zijn er nog niet. Er valt nog veel te doen. Het is een continu doorgaand proces.”
Vanzelfsprekend is het goed om eerst het begrip duurzaamheid te definiëren, want waar hebben we het precies over, aldus Willem-Jan. “Voor ons gaat het om het inrichten van onze bedrijfsvoering op een dusdanige wijze dat we ons recht van bestaan behouden. Dat we dus binnen de planetaire grenzen* blijven opereren en dat we er niet alleen voor zorgen dat onze aarde en maatschappij weerbaar en adaptief zal zijn, maar dat wij dat als organisatie ook zijn. Hoe dat in de praktijk werkt? Welnu, we minimaliseren onze voetafdruk en we maximaliseren onze handafdruk!”
“In eerste instantie betekent dit voor ons dat we het interne draagvlak onder de medewerkers vergroten”, mengt Koen zich in het gesprek. “Dat kost tijd want verandering van routine, gedrag en gewoontes is niet iets wat van de een op de ander dag voor elkaar is. We hebben het daarbij niet alleen over gezondheid en welzijn van de medewerkers zelf maar we hebben het uiteraard ook over onze duurzame productontwikkeling en de wijze waarop circulariteit daar een onderdeel van is. En we zijn druk bezig met het uitvoeren van EPD’s om de milieukosten van onze producten te bepalen.”
“Voor mij als duurzaamheidsmanager zie ik de schone taak weggelegd om al die uitdagingen niet alleen concreet te maken binnen het eigen bedrijf, maar ook invloed uit te oefenen op de rest van de keten. Onder de paraplu van ESG – Environmental Social & Governance – focus ik dan ook op projecten en ontwikkelingen die de duurzame transitie van ons als bedrijf, en de maatschappij waarbinnen we opereren, bevorderen.”
Het bedrijf lijkt in 2023 goed op schema te liggen, constateert Koen. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de behaalde certificering voor de CO2-prestatieladder. We zitten nu op niveau 3. Dat betekent dat we als organisatie onze uitstoot in kaart hebben gebracht, reductiemaatregelen hebben opgesteld en dat we participeren in CO2-reductie-initiatieven. Verder hebben we al eind 2022 de gelijkwaardigheidsverklaringen van onze screendoeken in de energiedatabank van BRCG gepubliceerd. De fc-waardes – de zonwerende eigenschappen – in deze verklaringen kunnen worden gebruikt voor de berekeningen van energieprestaties van gebouwen volgens de NTA-8800 norm. Het is dus niet alleen iets voor onszelf: ook onze klanten hebben hier veel voordeel van.”
De circulaire economie is in 2023 dus meer dan ooit een wezenlijk onderdeel geworden van het dagelijkse functioneren van Degalux, constateert hoofd verkoop Alex Bakker van het bedrijf. “Het is een onderdeel van een van onze strategische pijlers, te weten Duurzame Producten & Productie. Uiteindelijk is het dan ook onze ambitie om een volledig circulair assortiment te kunnen aanbieden. Daarbij is het ook van belang om al onze retourstromen goed te gaan reguleren om uiteindelijk écht circulair te kunnen zijn. We zijn op de goede weg, maar er valt ook nog veel te doen. Zoals Willem-Jan al zei: het is een continu doorgaand proces.”
* Het begrip planetaire grenzen is in 2009 geïntroduceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De auteurs stelden toen dat er negen planetaire grenzen zijn waarbinnen de mensheid moet navigeren om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van de hulpbronnen van de aarde.