Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Marco Lombardini: ‘Ons motto is voortdurende verbetering’
Marco Lombardini (links) met zijn zoon Samuele op Polyclose in 2022, waar het bedrijf zijn eerste stappen op de Benelux-markt heeft gezet.

Marco Lombardini: ‘Ons motto is voortdurende verbetering’

Als nieuwe speler op de zonweringmarkt heeft Plastex in de laatste Z&R’s al een aantal malen de schijnwerpers op zich gericht gehad. De man die meestal buiten de spotlights opereert, maar wel een belangrijk rol speelt binnen het bedrijf, is Marco Lombardini, eigenaar en het technische en innovatieve brein van Plastex. Een interview.

Hoe is het allemaal begonnen?

“Ik ben geboren in een Milanese familie met een rijke geschiedenis in de verwerking van thermoplastische materialen. Mijn vader was vanaf 1952 een pionier op dit gebied, met name extrusie op basis van granulaat. Hij was een voorloper in co-extrusie en heeft in 1955 Per. Ind. Mario Lombardini opgericht. Het ondernemende karakter van mijn vader was een inspiratie voor mij. Zijn passie en knowhow brachten mij ertoe ook een carrière in de kunststofindustrie na te streven met een specifieke focus op producten voor de bouwsector.” 

AVIASTA®

Hoe heeft het bedrijf zich ontwikkeld?

“Plastex is in 1949 opgericht door de ondernemer Greco, met als focus het produceren van gegoten kunststofproducten. Pas eind jaren 60 heeft het bedrijf de extrusietechnologie geïntroduceerd, voornamelijk om harde profielen voor de bouw- en de meubelindustrie te produceren. In 1989 is Plastex naar de huidige locatie verhuisd en heeft toen de productie van grondstoffen geïntroduceerd om kleurvarianten te kunnen maken.”

“In 2000 heeft de industriële groep Lombardini een meerderheidsbelang in het bedrijf genomen. Tot 2011, toen ik volledig eigenaar ben geworden, heb ik persoonlijk toezicht gehouden op de technische en commerciële aspecten van het bedrijf. Een jaar later zijn we een nieuwe weg ingeslagen door onze productie van thermoplastische materialen te moderniseren en de productie op basis van superpolymeren te introduceren. Daardoor hebben we kunnen uitbreiden naar nieuwe markten en we hebben acht nieuwe patenten verworven om Plastex voor te bereiden op de toekomst. Inmiddels is het bedrijf klaar om het succes voort te zetten onder de leiding van mijn zonen Samuele en Giacomo.” 

Wat zijn volgens u de belangrijkste resultaten van het bedrijf en hoe wat is hun impact op de kunststofindustrie?

“Behalve dat we een heldere visie hebben en in staat zijn om ons aan te passen aan nieuwe uitdagingen van de markt, heeft Plastex belangrijke resultaten behaald door passie, toewijding en de bereidheid tot innoveren. Door technische boven economische oplossingen te laten prevaleren, zijn we in staat om effectief te concurreren in alle sectoren waarin we actief zijn.” 

Het evenwicht tussen duurzaamheid en winstgevendheid blijkt vaak een uitdaging. Hoe pakt Plastex dat aan en welke maatregelen heeft u genomen om uw bedrijf te positioneren als een voorloper voor een duurzame toekomst?

“Duurzaamheid is een universeel principe dat fundamenteel bijdraagt aan de ontwikkeling van ons bedrijf. Wij zijn een groen bedrijf met respect voor het milieu. Het duurzaamheidsprincipe is leidend bij al onze projecten. Door ook bij onze klanten het bewustzijn voor duurzaamheid te vergroten, kunnen wij nieuwe ideeën én producten ontwikkelen die niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook de rentabiliteit verhogen.” 

Kunt u iets vertellen over enkele van de meest innovatieve producten en oplossingen van Plastex? Hoe kunnen ze tegemoetkomen aan de uitdagingen van de industrie?

“Om deze vraag te beantwoorden, moeten we rekening houden met de waardevolle ervaringen die al twee generaties zijn doorgegeven. Ze hebben ons geleerd producten te ontwikkelen die aansluiten bij de eisen van de klant en innovatieve oplossingen zijn voor problemen.” 

“Onze producten hebben allemaal een unieke naam, die niet zelden de oplossing voor een bepaald probleem verwoordt. ClipZip®, PAD, Continuum en AVIASTA® bijvoorbeeld, bieden allemaal oplossingen voor veelvoorkomende problemen, zoals geluidsreductie en bestendigheid tegen weersomstandigheden en veroudering.” 

Plastex profileert zich als een groen bedrijf.

In de loop der jaren heeft Plastex zijn activiteiten wereldwijde uitgebreid. Kunt u beschrijven hoe u nieuwe markten betreedt en hoe u de uitdagingen aanpakt?

“Uitdaging zijn er om aan te gaan. Het succes van ons bedrijf is gebaseerd op de ervaring van onze medewerkers en van de partners, die ons al meer dan vijf decennia bijstaan om de concurrentie met marktleiders aan te gaan. Daardoor en door onze visie op verschillende markten hebben we ons kunnen aanpassen aan uiteenlopende behoeften. Heden ten dage zijn we vertegenwoordigd op vier continenten. Steeds opnieuw zetten we onze kennis en ervaring zo goed mogelijk in voor onze klanten om de uitdagingen te tackelen waarmee zij worden geconfronteerd.” 

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen voor de kunststoffenindustrie en hoe denkt Plastex ze aan te gaan?

“De grootste uitdaging waar we voor staan is eigenlijk ethisch: het is essentieel om ons handelen te laten aansluiten bij onze waarden. Ondanks de algemene perceptie is de kunststofindustrie niet volwassen. Door de voortdurende ontwikkeling is er steeds weer iets nieuws om over na te denken. Eén uitdaging bestaat erin om de technische eigenschappen van beschikbare grondstoffen te verbeteren, zonder hun intrinsieke eigenschappen verloren te laten gaan. Een andere is het waarborgen van de duurzaamheid.” 

Tot slot, wat is de toekomstvisie van het bedrijf en welke initiatieven neemt u om die te verwezenlijken?

“Ons motto is voortdurende verbetering. Om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, hebben we een vooruitziende blik nodig en moeten we vasthouden aan onze waarden. Voor mij zijn dat werk, ethiek en respect. Deze waarden beschouw ik als fundamenteel voor ons aller toekomst. Ze stellen ons in staat om als bedrijf te groeien en te verbeteren en tegelijkertijd trouw te blijven aan onszelf. We moeten onthouden dat hard werken, integriteit en het naleven van onze ethische principes voorwaarden zijn om succesvol te blijven.” 

Dank u!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details