Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Het is een eentonig verhaal: Rolluiken zijn geweldig!
(Collectie Soprofen.)

Het is een eentonig verhaal: Rolluiken zijn geweldig!

Rolluiken zijn geweldig! Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht en daar denkt zeker niet iedereen hetzelfde over, maar ze hebben in ieder geval een aantal prima eigenschappen. Opmerkelijk – of misschien is dat helemaal niet zo opmerkelijk – spreken die eigenschappen de mensen in het westen en het noorden van Nederland nog steeds minder aan dan in de grensgebieden en in België. 

Gordijnen open en binnenkijken, dat is in – kort door de bocht – Holland nog steeds vaak het adagium. Over de voor- en nadelen daarvan is al uitgebreid in het voorwoord gesproken. De behoefte aan privacy blijkt groter te worden. Maar daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen die afbreuk lijken te doen aan ‘gordijnen open’. In Nederland verdwijnt in 2024 het prijsplafond, wat tot een behoorlijke stijging van de energiekosten zal leiden. Elke vorm van energiebesparing is dan welkom, ook rolluiken die het warmteverlies door ramen substantieel kunnen verminderen. 

Maar rolluiken hebben natuurlijk veel meer voordelen, zoals het vergroten van de veiligheid. Dat is natuurlijk met name het geval als ze inbraakwerend zijn door een optilbeveiliging en andere speciale eigenschappen. Een rolluik lijkt een hele barrière voor inbrekers, maar ‘gewone’ rolluiken zijn dat maar heel ten dele. 

Een ander groot voordeel van rolluiken is verduistering. Met name voor de slaapkamer zorgen rolluiken voor een optimale verduistering, wat heel belangrijk is voor een goede nachtrust. Als een slaapkamer niet goed verduisterd is, maakt het lichaam niet voldoende slaapverwekkende melatonine aan, een slaaphormoon dat het slaapritme positief beïnvloedt. De diepe slaapfase wordt er eerder door bereikt en de kwaliteit van de nachtrust wordt beter en effectiever. Vanzelfsprekend heeft dat ook weer gevolgen voor het functioneren overdag, want goed uitgeruste mensen presteren beter. 

Rolluiken hebben dus belangrijke voordelen, behalve… gordijnen open en binnenkijken. Dat zit er met rolluiken niet meer in. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details