Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Glasgevelconcept met geïntegreerde zonwering voor Hannibal-kantoor
Het kantoorgebouw van Hannibal in Roeselare.

Glasgevelconcept met geïntegreerde zonwering voor Hannibal-kantoor

Case study: gezamenlijk project Renson en Reynaers Aluminium

Bij het ontwerp van het nieuwe kantoor voor het Roeselaarse Hannibal was op zijn minst één ding duidelijk: er moest licht zijn! Een glasgevel is dan een evidente keuze, maar met de zon op die gevel wordt het gebouw dan al snel een broeikas. Bovendien vormt reflectie op computerschermen een probleem. Renson en Reynaers Aluminium hebben met dit project aangetoond dat ze een minimalistische doekzonwering in een glasgevel kunnen integreren. Een case study. 

“Een ontwerp komt nooit van een architect alleen,” licht Sander Verhanneman van ROHM Architecten toe. “Hannibal wilde voor zijn nieuwe kantoor vooral het karakter van de tuin behouden, dus hebben we de footprint van het gebouw zo klein mogelijk gehouden. Dat hield wel in dat we voor drie bouwlagen moesten gaan, maar gelukkig ging de stad Roeselare daarin mee. 

Budgettair hebben we dit project ‘industrieel’ opgevat, maar dat grijze en strakke geeft rust in contrast met het groen van de tuin. Dat wordt als het ware naar binnen doorgetrokken en gaat deel uitmaken van het interieur. Zo zorgen de glasgevels op de eerste en tweede verdieping – opgevat als een duplex-landschapskantoor met vooral veel zicht naar buiten – ervoor dat je recht in de kruinen van de bomen kijkt. Binnen en buiten lopen hier dus letterlijk in elkaar over. Met een glasgevel voor en achter kijk je dwars door het gebouw, wat een grote openheid geeft en het interieur doet baden in het licht.”

Ook van binnen is goed te zien dat de zonwering naadloos in de gevel is geïntegreerd.

Licht binnen en zicht naar buiten

Dat was een heel bewuste keuze voor Kristof Carrein, een van de zaakvoerders van Hannibal: “De ‘creative warriors’ van ons reclamebureau verkiezen natuurlijk licht om hun fotografie bij te werken, kleurkeuzes te bepalen en advertenties te beoordelen. Veel daglicht was dus een voorwaarde in ons nieuwe kantoorgebouw.” Maar ook omgekeerd bewijzen de glasgevels hun nut. “Het uitzicht op de stadstuin geeft rust in het hoofd als je binnen zit!” 

Reflectie en oververhitting voorkomen

Veel glas houdt op zonnige dagen natuurlijk wel het risico op oververhitting in. Aan de voorkant van het gebouw – noordwestelijk georiënteerd – was dat niet zozeer een gevaar, maar voor de zuidgevel aan de achterkant was zonwering een noodzaak. “Voor een glasgevel als deze is buitenzonwering nu eenmaal de meest efficiënte manier om te voorkomen dat het op warme dagen binnen snel te warm wordt”, verduidelijkt Sander Verhanneman de keuze voor screens. “Dat is ook bij eerdere kantoorprojecten gebleken. Vaak kiezen we dan voor donkere screens omdat die meer transparantie bieden en het zicht naar buiten maximaal behouden blijft.” Wat ook meespeelde in de keuze voor doekzonwering was dat vervelende reflectie in de computerschermen erdoor zou worden voorkomen. 

De screenzonwering is naadloos in de vliesgevel geïntegreerd.

Architecturale glasgevel mét screens

De glasgevels zijn gerealiseerd door Lein Aluminium uit Zonnebeke. Dit bedrijf heeft al vaker met zowel Reynaers Aluminium als Renson samengewerkt, die net hun gezamenlijke nieuwe ontwikkeling voor glasgevels en doekzonwering hadden geïntroduceerd.

“Dit project was best wel een uitdaging”, weet zaakvoerder Jan Lein. “Visueel zijn de voor- en de achtergevel hetzelfde, maar in de achtergevel zijn de screens mooi geïntegreerd. Daarom heeft ook de voorgevel geen standaard aluminium glasgevelprofielen. Dergelijke architecturale glasgevels zijn nooit standaard en vergen opvolging van ontwerp tot eindfase. In de achtergevel is voor het eerst een Reynaers Aluminium ConceptWall 50 gecombineerd met de Renson Fixscreen Minimal Curtain Wall 50. 

“Het was er ons vooral om te doen om de screens netjes en strak in de vliesgevel te integreren”, aldus Sander Verhanneman. “Omdat hier geen gebruik is gemaakt van een standaard klemlijst, zijn we samen met Reynaers, Renson en Lein op zoek gegaan naar de meest geschikte oplossing. De nieuwe combinatieoplossing van Renson en Reynaers bleek een schot in de roos. Voorheen moesten we ons bij vliesgevels behelpen met doekzonwering die niet helemaal compatibel was, maar in dit geval hebben we een strakker resultaat kunnen realiseren dat geen enkele afbreuk doet aan het ontwerp!”

Reynaers Aluminium x Renson

“Reynaers Aluminium en Renson hebben elkaar gevonden in de ambitie om mooie projecten te realiseren”, zegt Mieke Tielemans van Renson. “Onze gezamenlijke R&D-afdelingen hebben de perfecte match gevonden voor een glasgevel mét doekzonwering. Door nauwe samenwerking hebben we het aantal profielen verminderd van vijf naar drie: het afdekprofiel en de basis klemlijst van Reynaers Aluminium en de koppelzijgeleider van Renson. Het maakt een vlotte verwerking mogelijk en de uitvoering ziet er piekfijn uit.” 

De screenzonwering van de zuidgevel gedeeltelijk gesloten.

Aangenaam gebouw met uitstraling

Een jaar na de verhuizing van Hannibal is zaakvoerder Kristof Carrein nog steeds erg tevreden met het nieuwe kantoor. “Het gebouw draagt bij tot de uitstraling van ons bedrijf en in dat opzicht blijken we de juiste keuzes te hebben gemaakt. Bovendien is het er aangenaam werken dankzij de geïntegreerde screens die geen enkele afbreuk doen aan de strakke gevels.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details