Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Gescheurde doeken maken plaats voor windbestendig alternatief: Fixscreen doekzonwering voor Stedelijke basisschool Desselgem
Met gesloten screens wordt de zon effectief buiten gehouden en blijft het binnen koel.

Gescheurde doeken maken plaats voor windbestendig alternatief: Fixscreen doekzonwering voor Stedelijke basisschool Desselgem

De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde al van begin jaren 90. Toen was er van windvaste screens nog geen sprake en dat was na al die jaren te zien. De zonwering is daarom recent vervangen door nieuwe Fixscreen-doekzonwering van Renson. Een casestudy. 

De oude doekzonwering was niet alleen aan het einde van zijn latijn, de nieuwe was ook een must om de temperatuur in de klassen onder controle te kunnen houden én om de digitale schoolborden goed te kunnen zien. En met doeken die in de zijgeleiders ritsen, zijn de nieuwe screens naar verwachting ook een langer leven beschoren. 

De screens zijn strak afgewerkt, zonder rimpelingen in het doek.

Windvaste screens: de keuze voor strak en duurzaam

De wind had duidelijk vrij spel bij de vorige generatie doekzonwering voor de ramen van de stedelijke basisschool in Desselgem. De doeken ritsten toen nog niet in de zijgeleiders, waardoor ze in de loop van de tijd beschadigd waren. De gescheurde en flapperende doeken waren dan ook dringend aan vervanging toe, niet in de laatste plaats omdat de buitenzonwering een belangrijke functie heeft in het weren van de zon en het onder controle houden van de binnentemperatuur. 

Maar de nieuwe doekzonwering moest niet alleen functioneel zijn. Gezien de ervaringen uit het verleden moest ze ook tegen een stootje kunnen. “Met de keuze voor Fixscreens van Renson met doeken die in de zijgeleiders ritsen, denken we aan die voorwaarde te hebben voldaan”, meent directeur Eline Allegaert van de basisschool in Desselgem. “We hebben een duurzame keuze voor een windbestendige doekzonwering gemaakt, die volgens opgave tot 130 km per uur steeds strak gespannen voor de ramen zit!” 

“We hebben al heel wat positieve reacties van zowel leerkrachten, leerlingen als ouders gekregen, niet alleen omdat de nieuwe zonwering er mooi uitziet, maar ook omdat het in de klassen op warme dagen toch aangenaam koel blijft”, aldus de directeur.

Een beter binnenklimaat leidt tot betere leerprestaties.

Fris en alert in de klas, ook in ‘verandaklasjes’

“Het was echt hoog tijd dat de oude doekzonwering werd vervangen”, herhaalt Eline Allegaert nog maar eens. “Want buitenzonwering is in heel wat van onze klassen echt een noodzaak omdat ze niet alleen de warmte, maar ook het rechtstreeks zonlicht buitenhoudt. Wanneer de zonwering op warme dagen ’s morgens al wordt neergelaten, merk je zeker en vast het verschil in binnentemperatuur in de klas!” 

Twee klassen met een aan het klaslokaal aangebouwde veranda smeekten in het bijzonder om extra zonwering. “Op warme dagen werd het er gemakkelijk 30° binnen, dus hebben we extra doekzonwering op de schuinliggende verandadaken en voor de ramen laten plaatsen. Van het ‘sauna-gevoel’ van eerst hebben we nu gelukkig geen last meer, want met de nieuwe buitenzonwering kunnen we ook daar de binnentemperatuur beter onder controle houden. In deze lokalen was het nog meer dan elders van groot belang om de zon te weren voordat ze het glas kon bereiken, want zodra de warmte er binnen was gedrongen, was het kwaad al geschied!” 

Dankzij de nieuwe buitenzonwering merkt juf Nathalie dat de kinderen duidelijk frisser en alerter zijn in de klas. “Van zodra je binnenkomt voel je ook dat het er koeler is. Daarvoor blijven de screens op warme dagen wel al van ’s morgens naar beneden. Dat is echt een groot voordeel waar ik heel blij om ben. Zeker ook omdat ik kan kiezen om de zonwering per raam individueel te bedienen. Ook met de schuinliggende doeken op het verandadak ben ik zeer tevreden, want ook die houden duidelijk mee de warmte buiten.” 

Het doorzicht naar buiten blijft gehandhaafd.

Geen reflectie in digitale schoolborden

“Neergelaten screens zijn in de eerste plaats superefficiënt om de warmte buiten te houden, maar even belangrijk is dat de digitale schoolborden daardoor ook beter leesbaar zijn omdat de screens het zonlicht filteren”, aldus Eline Allegaert. 

“Dit was voor ons als opdrachtgever een absolute must bij het eisenpakket voor de vernieuwde doekzonwering,” vult schepen (wethouder, red.) van Onderwijs van Waregem Jo Neirynck aan. “Op basis van die wens, heeft Demaeght Zonwering samen met leverancier Renson overlegd welk type doek het meest geschikt was voor dit renovatieproject. Op basis van monsters van verschillende doeken is de keuze uiteindelijk op een doek gevallen met lagere transparantie, maar dat niet helemaal verduistert. Mooi meegenomen is dat leerlingen voortaan minder worden afgeleid door het beperktere zicht naar buiten, terwijl er toch nog steeds ruim voldoende daglicht in de klas blijft binnenvallen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details