Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Energie-efficiëntie is een belangrijk thema voor de poortenbranche
Volgens Berner Torantriebe is de inbouw van stroombesparende deuraandrijvingen meer dan ooit de moeite waard. (Beeld: Berner Torantriebe.)

Energie-efficiëntie is een belangrijk thema voor de poortenbranche

Verschillende oplossingen tijdens de R+T 2024

Het segment poorten is traditioneel een van de steunpilaren van de R+T. Het is voor veel lezers van Z&R niet de eerste prioriteit, maar het is desondanks een interessant productgebied om te volgen. Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 februari 2024 zal er tijdens de R+T alle aandacht op worden gericht in de Alfred Kärcher Halle (hal 8) en de Paul Horn Halle (hal 10). Talrijke bekende bedrijven zullen de beursbezoekers willen inspireren met hun innovatieve producten en diensten. Er zal veel aandacht zijn voor duurzame oplossingen die efficiënt omgaan met energie (en grondstoffen). 

“Onze aangesloten ondernemingen kunnen nauwelijks wachten om hun innovaties te presenteren op de komende R+T 2024”, aldus Kai-Uwe Grögor, algemeen directeur van BVT – Verband Tore. “Vanwege de huidige situatie met betrekking tot klimaatverandering en de gestegen energieprijzen speelt het thema energiebesparing ook voor de poortenbranche een doorslaggevende rol. Aan de beursbezoekers zal derhalve een breed scala aan energie-efficiënte oplossingen worden gepresenteerd. De thermische isolatie van bouwelementen – en dus ook poorten – is immers van groot belang geworden. Dat is met name interessant voor oplossingen die zijn geïntegreerd in de thermische schil van gebouwen. Geoptimaliseerde open- en sluittijden spelen eveneens een cruciale rol als het gaat om het vermijden van energieverliezen. Ook op dat gebied is er in de afgelopen jaren veel gebeurd. Voor poorten in woonhuissituaties zijn de smart home-ontwikkelingen interessant.” 

Uit een voorbeeldberekening is gebleken dat de bedrijfskosten van een conventionele poortaandrijving met een transformator met een stroomverbruik van ongeveer 6 watt jaarlijkse tenminste twintig euro bedragen. Het door Berner Torantriebe geoptimaliseerde systeem kost minder dan twee euro per jaar voor hetzelfde aantal poortbewegingen. (Beeld: Berner Torantriebe.)

Tijd is energie

Het Nederlandse Alpha Deuren, dat ook aan de R+T 2024 deelneemt, is een voorbeeld van een bedrijf dat de open- en sluittijden van zijn poorten sterk heeft geoptimaliseerd. Alpha Deuren heeft nu ook snellooppoorten in het assortiment die snelheden tot 2 m/s halen. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoge energieprijzen kiezen steeds meer bedrijven uit de industrie en logistiek voor deze energie-efficiënte en tijdbesparende oplossing. Met name in de herfst en winter kunnen korte open- en sluittijden veel energie en daarmee kosten besparen. Minder koude lucht kan binnendringen, minder warmte onsnapt naar buiten, waardoor op verwarmingskosten wordt bespaard. De speciale poorten hebben een stabiele kunststof bekleding en een aandrijf- en besturingstechniek die zowel hoge openingscycli als hoge openings- en sluitsnelheden mogelijk maakt. Alpha Deuren heeft vrijwel elke situatie een oplossing op maat. 

Afhankelijk van het type zijn de snellooppoorten leverbaar tot een maximale breedte van 6000 millimeter en met oppervlaktes van 9 tot 36 m2. Het assortiment varieert van snellooprolpoorten voor binnengebruik, van snellooprolpoorten voor binnen- en buitengebruik tot robuuste snelloopvouwpoorten die aan de buitenzijde van een bedrijfsgebouw kunnen worden aangebracht. 

Energiebesparende poortaandrijvingen

Poort- en deuraandrijvingen hebben een beslissende invloed op het al dan niet energiezuinig zijn van een poort. Berner Torantriebe, dat ook op de R+T aanwezig zal zijn, heeft zich intensief met dit onderwerp beziggehouden en wijst er in een modelberekening op dat de installatie van energiebesparende aandrijvingen meer dan ooit de moeite waard is. Naast duurzaamheid zijn de kosten van de lopende bedrijfsvoering immers steeds vaker het middelpunt van de berekeningen. 

“Wij hebben de berekening gemaakt met onze poortaandrijving GA203 als voorbeeld”, zegt Frank Kiefer, directeur van Berner Torantriebe. “Uit de voorbeeldberekening is gebleken dat een conventionele poortaandrijving met een transformator met een stroomverbruik van ongeveer 6 W jaarlijkse tenminste 20 euro kost. 

Ons GA203-systeem, waarvan wij het energieverbruik hebben geoptimaliseerd, kost minder dan 2 euro per jaar voor hetzelfde aantal bewegingscycli. Een substantiële besparing dus!” 

De andere poortaandrijvingen van de Berner Torantriebe zijn nu ook gericht op een zuiniger energieverbruik. “De draai- en schuifpoortaandrijvingen in onze DA- en C-serie werken met energiezuinige schakelende voedingen die in stand-by minder dan 0,5 watt verbruiken”, legt Frank Kiefer uit. “Als er bij het poortgebruik licht nodig is, vertrouwen we volledig op efficiënte ledtechnologie.” 

“Verder hangt de stroombehoefte van een deur of poort voor een groot deel af van de soepelheid ervan”, vult hij aan. “De gebruikte materialen – zoals aluminium en PA6-kunststof voor de rollen van de poorten van Berner – garanderen een optimale werking en een lange levensduur en zodoende ook een maximale duurzaamheid.” 

Internationale knowhow

De R+T is echt een wereldevent. Om een voorbeeld te geven, de Italiaanse branchevereniging ACMI (Assocostruttori Chiusure Meccanismi Italia) zal in 2024 ook aanwezig zijn op de R+T in Stuttgart. In 2015 had de ACMI voor het eerste een gemeenschappelijk paviljoen met toen acht bedrijven op 100 vierkante meter. In 2024 zullen twintig aangesloten ondernemingen bezoekers op zo’n 1.100 vierkante meter ontvangen! “Ons partnerschap met Landesmesse Stuttgart is zeer relevant voor ons”, zegt directeur Nicola Fornarelli van ACMI. “De R+T is voor onze aangesloten ondernemingen absoluut de belangrijkste beurs van onze branche. Alle bedrijven die straks in het ACMI-paviljoen vertegenwoordigd zijn, kijken ernaar uit om hun nieuwste producten op het gebied van deuren en poorten aan het vakpubliek te presenteren.” 

Nicola Fornarelli, directeur van ACMI. (Beeld: ACMI.)

De R+T 2024: een wereldevent!

Het is alom bekend dat de R+T ’s werelds belangrijkste beurs voor rolluiken, poorten en zonwering is. Al meer dan 50 jaar presenteren vooraanstaande aanbieders er hun innovaties en oplossingen voor de belangrijkste vraagstukken in de branche, tijdens de beurs zelf of tijdens een van de vele avondevenementen. De R+T biedt op tal van terreinen de mogelijkheid voor gedachtenuitwisseling met vakgenoten en collega-ondernemers en is het ideale platform voor intensieve technische discussies. Talrijke vakforums en netwerkevenementen maken het mogelijk om contacten te leggen en nieuwe ideeën mee naar huis te nemen. Als toonaangevende beurs is de R+T een ontmoetingspunt voor de branche, een trendbarometer en een innovatieplatform. 

Met de BVRS, het Bundesverband für Rollladen + Sonnenschutz e.V. (de Duitse organisatie voor rolluiken en zonwering), de BVT (de Duitse organisatie voor poorten) en de ITRS, het Industrieverband Technische Textilien – Rolladen und Sonnenschutz e.V. (de organisatie voor producenten van technisch textiel, rolluiken en zonwering) heeft de R+T sterke partners aan haar zijde die garant staan een voor marktgerichte aanpak. Een groot aantal andere verenigingen en instellingen, zoals de ES-SO (European Solar Shading Organisation) en ift Rosenheim zijn bij de R+T betrokken en geven actief vorm aan het randprogramma dat parallel aan de beurs wordt georganiseerd. 

Waar en wanneer

– Messe Stuttgart
– maandag 19 tot en met vrijdag 23 februari 2024 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details