Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Buitenjaloezieën, screens en rolluiken over hun rol bij duurzaam bouwen
Aluprof buitenjaloezie.

Buitenjaloezieën, screens en rolluiken over hun rol bij duurzaam bouwen

Het is inmiddels alom bekend: gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en ongeveer 36% van de CO2-uitstoot in de EU. Het is dus de hoogste tijd om hun energiebalans efficiënt te verbeteren. Dat is niet alleen belangrijk vanuit milieustandpunt, maar ook voor de individuele bewoners of gebruikers van huizen en gebouwen, want zij worden getroffen door stijgende energieprijzen, zowel om te verwarmen alsook om te koelen. Steeds meer partijen zetten zich hier actief voor in, zo ook aluminiumproducent Aluprof, dat ook een belangrijke zonweringtak heeft. 

Heet, zoals in Brussel

“Het lijkt misschien alsof wij niet behoren tot de landen die een groot probleem hebben met de opwarming van de aarde”, zegt Emmanuel Gregoire, afgevaardigd bestuurder bij Aluprof Belgium NV. “We zitten hier immers nog onder de gemiddelde temperaturen van Spanje of het zuiden van Italië. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut meldde echter dat de temperatuur in België de afgelopen 100 jaar met 1,9 °C is gestegen, in de regio Brussel zelfs met 2,1 °C.” 

Screenzonwering geïntegreerd in een in moderne stijl gebouwde villa.

“Sinds 2015 hebben we minstens één hittegolf per jaar gezien. Die duren statistisch gezien steeds langer – +2 dagen per decennium – en zijn ook steeds intenser – +1 °C per decennium. Als deze trend aanhoudt, stijgt de gemiddelde temperatuur in België over 100 jaar met 5 °C. Dan kan zo’n lange hittegolf als in 2018, die 26 dagen duurde, catastrofale gevolgen hebben.” 

Kleur en vormgeving van de screenzonwering versterken de architectuur van dit gebouw.

Hoe kunnen de effecten van de opwarming van de aarde worden verminderd en de opwarming gestopt? Het antwoord van Architecture Engineering Construction, AEC is duurzaam bouwen, met respect voor de natuur en tegelijkertijd de koolstofvoetafdruk beperken. Dat kan onder meer worden gerealiseerd door het energieverbruik in elke fase van de levensduur van een gebouw te verminderen, vanaf de bouw tot de afbraak. Daarnaast kan zonwering voor de ramen een belangrijke rol spelen bij duurzaam bouwen, omdat het energieverbruik van een woning of gebouw er aanzienlijk mee kan worden beperkt. 

Tot 30% minder energieverbruik

“Ecologische gebouwen beperken energieverliezen in de winter en beschermen tegen opwarming in de zomer”, aldus Gregoire. “In veel gebieden zijn rolluiken de meest voorkomende oplossing en al lange tijd erg populair. Dankzij nieuwe montageoplossingen worden ze nog efficiënter en ecologischer. Het gebruik van moderne rolluiken met een extra thermische isolatie kan zorgen voor een besparing van wel 30% op het energieverbruik van een woning of gebouw.” 

Buitenjaloezieën voor optisch comfort

Maar rolluiken zijn niet geschikt voor elk gebouw. Bij moderne gebouwen met grote glaspartijen waar de hele dag door mensen aanwezig zijn, is natuurlijk licht essentieel. Enerzijds om de energiebalans te optimaliseren door het gebruik van kunstlicht te beperken, anderzijds om het comfort en de gezondheid van bewoners en/of gebruikers te garanderen, want natuurlijk licht heeft daar een positieve invloed op. 

Buitenjaloezieën kunnen dan een geschikte oplossing zijn omdat met de beweegbare lamellen heel efficiënt het binnenvallende (zon)licht en daarmee enerzijds de mate van opwarming en anderzijds de verduistering van een woon- of bedrijfsruimte kan worden bepaald. De esthetisch geprofileerde lamellen, gecombineerd met cassettes en geleiders of draadgeleiding zijn daarnaast ook interessant voor architecten. Gebruikmakend van de moderne, industriële uitstraling van buitenjaloezieën kunnen zij een gevel op een heel eigentijdse wijze vormgeven. Het aanbod buitenjaloezieën van Aluprof omvat vier varianten: de SZF/A is een variant voor in de dag, de SZF/S is zelfdragend voor opbouw op de gevel en de SZF/P en de SZF/BX worden ingebouwd in de muur. “We werken momenteel ook aan nieuwe oplossingen”, aldus Gregoire. 

Moderne gebouwen vragen om moderne oplossingen, vooral als ecologie een prioriteit is. In duurzame gebouwen is de zorg voor voldoende daglichttoetreding en het absorberen van zoveel mogelijk energie in de winter essentieel om het energieverbruik te verminderen. Grote ramen zijn dan een pre. Maar in de zomer vormen grote glaspartijen juist een probleem vanwege opwarming en stijging van de koelbehoefte. Daarom kan een duurzaam gebouw niet zonder zonwering. 

Om het mogelijk te maken dat rolluiken en buitenjaloezieën op een esthetische wijze bij een gebouw of zelfs een gevel kunnen worden gecombineerd, heeft Aluprof de SKB STYROTERM opbouwrolluiken voor opbouw op het venster in het assortiment. “Tot voor kort werd vooral voor utiliteitsgebouwen voor aan dergelijke combinatie van rolluiken en buitenjaloezieën gekozen, maar door het toenemende thuiswerken is het ook voor woningen steeds vaker een passende oplossing”, legt Gregoire uit. 

Zonwerende screens

Naast rolluiken en geveljaloezieën zijn screens een derde manier om het evenwicht van de energiebalans van een woning of gebouw te waarborgen. Het vorig jaar heeft Aluprof drie screenoplossingen geïntroduceerd. Twee ervan, de SkyRoll ZIP en de SkyRoll Classic, kunnen bij glasoppervlakken tot 16 m2 worden ingezet. “De gebruikte screendoeken beschermen tegen de zon, maar laten wel licht binnen, terwijl verblinding zoveel mogelijk wordt beperkt. Ze zijn daarmee een perfecte oplossing voor kantoren en utiliteitsgebouw”, aldus Gregoire.   υ

Het merk Aluprof biedt drie screensystemen aan, te weten de SkyRoll Zip, de SkyRoll Classic en de SkyRoll Eco, waarvan de eerste twee leverbaar zijn in verschillende varianten, onder andere voor inbouw in de gevel en opbouw op het venster. Voor duurzaam bouwen beveelt Aluprof de inbouw- of de voorbouwvariant aan. “De opbouwvarianten vergroten het risico op koudebruggen”, aldus Gregoire. “De ruime keuze die we aanbieden zorgt ervoor dat wij altijd een oplossing hebben die is afgestemd op de behoeften van de eindgebruikers.” 

Screens: ecologie en geld sparen

“Tussen juli 2021 en december 2021 zijn de aardgasprijzen in België met gemiddeld 50% gestegen”, constateert Gregoire. “Daardoor stijgt de gemiddelde jaarlijkse gasrekening van € 1386,05 tot € 2780,21. De stijging van de elektriciteitsprijzen bedraagt ‘slechts’ 27%. De oorlog in Oekraïne doet de prijzen nog eens extra stijgen. We moeten er rekening mee houden dat als de komende zomer warmer wordt dan die van het vorig jaar – toen de zomer extreem nat was – het energieverbruik snel zal toenemen en de energienota’s dus nog sterker gaan stijgen.” 

Voor de individuele bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen wordt bescherming tegen overmatige opwarming in de zomer daarom steeds belangrijker, omdat het een reële verlaging van de kosten voor koeling – met name airconditioning –
mogelijk maakt. De verwachting is dat in toenemende mate al in de ontwerpfase zal worden gekozen voor oplossingen die ervoor zorgen dat minder zonlicht in woning of het gebouw kan doordringen. 

De toegenomen belangstelling voor screens is volgens Gregoire ook het gevolg van een bijkomend probleem in de zomermaanden, namelijk toenemende aantallen muggen. “Al enkele jaren geleden is de tijgermug naar België gekomen de aantallen van dit insect nemen jaar na jaar toe. Daarom is het vermeldenswaard dat de SkyRoll ZIP screensystemen kunnen worden uitgerust met horren om de binnenruimte te beschermen tegen insecten.” 

‘Let’s build a better future’

“Screens voor de ramen zijn een noodzaak als een woning of gebouw moet voldoen aan de eisen van duurzaam bouwen”, besluit Emmanuel Gregoire. “Tegelijkertijd bieden screens een groot financieel voordeel omdat de energiekosten erdoor worden gedrukt. Alsmaar efficiëntere oplossingen in lijn met de trends van duurzaam bouwen geven hoop dat de toekomst in het tijdperk van de toenemende opwarming van de aarde niet zo negatief hoeft te zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details