Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
WAREMA timmert aan de weg en kiest voor WEERT
Alle WAREMA producten komen in de showroom aan bod, ook hoekoplossingen voor rolluiken en buitenjaloezieën.

WAREMA timmert aan de weg en kiest voor WEERT

WAREMA heeft voor zijn Nederlandse vestiging voor Weert gekozen. Niet erg centraal, zult u denken. Dat klopt, maar ook weer niet. De vesting in Weert is namelijk ook Sun Center voor België, Luxemburg en zelfs een deel van Duitsland. En dan ligt Weert opeens wel centraal. De man die er de scepter zwaait, is Roelof Rozema, algemeen directeur van WAREMA Nederland BV.

De Lamaxa L70 is de blikvanger in de showroom van het WAREMA Center.

Dat het trappenhuis helemaal rood is, is toeval, maar het past natuurlijk uitstekend bij WAREMA. Bezoekers komen binnen in een compacte maar complete showroom. Ze passeren eerst een ‘wall of fame’ waar kort de geschiedenis van WAREMA uit de doeken wordt gedaan. De naam WAREMA is samengesteld uit de eerste letters van de namen van de oprichters Hans-Wilhelm Renkhoff en Karl-Friedrich Wagner en de naam van de vestigingsplaats Marktheidenfeld, in de Duitse deelstaat Beieren.

Lamaxa L70

Blikvanger bij binnenkomst in de showroom is de nieuwe lamellenoverkapping Lamaxa L70, waar­van de lamellen niet alleen kunnen kantelen, maar ook schuiven. De Lamaxa is minimalistisch ontworpen. WAREMA spreekt zelf van ‘de kunst dingen weg te laten’. Een Lamaxa lamellendak kan van tal van accessoires en extra’s worden voorzien, zoals besturing per afstandsbediening of WMS-app, weersafhankelijke besturing, geïntegreerde dimbare led-verlichting, warmtestralers, geïntegreerde zipscreens, glazen schuifwanden en een in een staander geïntegreerd buitenstopcontact.

“De Lamaxa is een topproduct”, benadrukt Rozema. “De constructie is uit hoogwaardig, gepoedercoat aluminium en heeft een hoge stabiliteit en statica. Bij de maximale afmetingen van 6 x 4,5 m kan het dak een belasting van maar liefst 230 kg/m2 aan. De WMS-besturing is eveneens top. Overigens is een volautomatisch besturing van de lamellen ook mogelijk, zodat ze op elk moment de optimale stand hebben.”

Roelof Rozema werkt sinds 2017 voor WAREMA. Het bedrijf had jaren eerder Delta in Weert overgenomen, gespecialiseerd in projectzonwering. Pogingen van WAREMA om vanuit Delta ook de particuliere markt te benaderen, leidden niet tot het gewenste resultaat. “In 2017 ben ik begonnen om de markt te inventariseren”, vertelt Rozema. “We hebben toen een select aantal dealers benaderd en al snel hadden we rond de twintig zonweringspecialisten overtuigd om voor WAREMA te kiezen. Dat aantal hebben we sindsdien gestaag uitgebreid.”

In Duitsland kiest een zonweringspecialist voor een bepaald merk en blijft dat vervolgens voeren, bijna altijd als enige merk. Nederlandse dealers hebben vaker meerdere merken en zijn minder merktrouw. Een merk moet dus overtuigen, wil het voet aan de grond krijgen. “Dat lukt ons steeds vaker”, zegt Rozema. “We zijn goed op weg. In Nederland zijn we op de projectmarkt al sterk vertegenwoordigd, op de consumentenmarkt beginnen we steeds beter onze weg te vinden. We werken hard om ons dealernetwerk verder uit te breiden. Daarbij ligt de focus op het midden- en hoge segment. Wat ons natuurlijk helpt is de kwaliteit van de WAREMA producten, de breedte van het assortiment, de nadruk op duurzaamheid en de aandacht voor montagevriendelijkheid en andere vormen van dealerondersteuning.”

WAREMA Sun Center

Vanaf dit jaar is Roelof Rozema aangesteld als directeur van WAREMA Nederland en worden de activiteiten van WAREMA in Nederland vanuit Weert aangestuurd. “We hebben geen voorraadfunctie in Nederland, maar wel een serviceteam dat Nederlandse dealers en projecten in Nederland ondersteunt. En we hebben een doorlopende trainingsfunctie voor onze dealers en voor de monteurs die met de WAREMA producten werken. Daarvoor hebben we een apart, goed geoutilleerd gebouw in Nederweert, waar zowel theoretische als praktische product- en andere trainingen worden gegeven.”

In Weert heeft WAREMA zijn Sun Center voor de Benelux en het aangrenzende Duitse gebied. Het is bedoeld voor de architect, de dealer, maar zeker ook voor de eindklant, die zelfstandig, maar ook samen met de dealer een afspraak kan maken voor een bezoek. Komt een particulier alleen, dan zorgt een lead manager van WAREMA ervoor dat de klant bij de voor de klant dichtstbijzijnde dealer terechtkomt. Hetzelfde gebeurt als eindklanten via de site van WAREMA om informatie vragen. Als ze hun postcode ingeven, komen ze automatisch op de landingspagina van de dichtstbijzijnde dealer terecht.

Voor Nederland heeft WAREMA ambitieuze plannen. WAREMA Nederland heeft al twee accountmanagers op de weg voor projecten die onder andere architecten en andere bouwprofessionals bezoeken. “Ook relevant in het kader van BENG, want zonwering is immers belangrijk om warmtetoetreding te voorkomen”, constateert Rozema. “We zoeken daarnaast de samenwerking met gevelbouwers. In het moderne bouwen is het een voordeel als gevel en zonwering in één keer kunnen worden opgepakt.” Per 1 september komt er ook een accountmanager bij die de zonweringprofessionals gaat bezoeken, iets wat Roelof Rozema eerst zelf deed. Voor het volgend jaar mikt WAREMA Nederland op een tweede accountmanager voor de particuliere markt.  

Het dealernetwerk voor Nederland is inmiddels landelijk dekkend, maar Rozema en zijn team zien zeker nog ruimte voor verdichting en werken dus hard om dealers voor WAREMA te interesseren. “De markt ontwikkelt zich naar het hogere segment”, constateert Rozema. “Dat past bij ons. En het is gunstig voor de dealers, want de marges zijn hoger. Wat ook helpt voor de dealer is dat onze producten goed doordacht en montagevriendelijk zijn: zoveel mogelijk af fabriek voorbewerkt en voorbereid.”

Er wordt hard gewerkt om de naamsbekendheid van WAREMA in Nederland te vergroten. “Wij nemen de landelijke marketing voor onze rekening”, zegt Rozema. “We zijn al twee keer op landelijke tv geweest, staan op consumentenbeurzen en plannen ook deelnames aan Polyclose en Architect at Work in Kortrijk. Lokale marketinginitiatieven worden door ons ondersteund met bijvoorbeeld promotiemateriaal.” WAREMA Nederland is ook bezig met een ‘prime-partner programma’. De precieze inhoud daarvan wordt nog uitgewerkt, maar het betekent in ieder geval extra ondersteuning voor de dealer.

Kernwaarden

Een drietal kernwaarden zijn bepalend voor het handelen van WAREMA. Een daarvan is kwaliteit. Productkwaliteit, maar ook goed opgeleide, kundige en gemotiveerde medewerkers en dito verkooppartners. Zo kan een dealer het Lamaxa lamellendak alleen verkopen als hij daarvoor gecertificeerd is. WAREMA heeft volgens Rozema niet alleen een kwalitatief hoogwaardig, maar ook een breed productaanbod. Trots zijn ze bij WAREMA ook op WMS: WAREMA Mobile System, voor de besturing van hun producten. “Het wordt voortdurend verder ontwikkeld en past binnen de moderne huisautomatisering.”

Betrouwbaarheid is eveneens een kernwaarde. Waarmaken wat je belooft. Daar hoort ook open communicatie met dealers en eindklanten bij. Roelof Rozema juicht dat alleen maar toe.

Een derde kernwaarde is service. Zowel dealers als eindklanten een optimale service bieden, is natuurlijk essentieel. Snel reageren op vragen en problemen hoort daar bij. “Iedereen maakt fouten”, aldus Rozema, “wij ook, maar het is zaak om er zo weinig mogelijk te maken en ze zo snel mogelijk op te lossen, het liefst zonder dat de eindklant er iets van merkt.”

WAREMA heeft nu 4500 medewerkers die wereldwijd een omzet van 650 miljoen euro genereren. Het bedrijf heeft de ambitie om middels autonome groei en overnames door te groeien naar 1 miljard euro in 2025. Als het aan Roelof Rozema ligt, gaat WAREMA Nederland een rol spelen in de groei, zoveel is wel duidelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details