Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Verandering geeft nieuwe energie

Verandering geeft nieuwe energie

Na een jaar in het nieuwe bedrijfsgebouw en onder nieuw leiderschap ziet markilux zich nog beter gepositioneerd in de markt en voorbereid op de toekomst.

Zonweringspecialist markilux betrok ruim een jaar geleden zijn nieuwe bedrijfsgebouw in Emsdetten en kreeg vrijwel tegelijkertijd de juridische status van GmbH + Co. KG (­=~BV) onder de paraplu van het moederbedrijf “Schmitz-Werke”. Klaus Wuchner en Michael Gerling, de beide directeuren van markilux, maken na ruim een jaar van interne veranderingen een eerste tussentijdse balans op.

Bedrijven worden tegenwoordig geconfronteerd met grote uitdagingen. Ze moeten zich in steeds kortere cycli aanpassen aan veranderende markten en nieuwe technologieën. Dit vereist strategisch en slim gebruik van middelen en vakmensen. Zonweringspecialist markilux zag deze ontwikkeling al jaren geleden aankomen en startte in een vroeg stadium een proces van verandering. Een van die veranderingen betrof de overgang eind 2017 naar een nieuw gebouwd, een in facilitair en technisch opzicht, helemaal up-to-date kantoorgebouw.

Modern kantoorgebouw geeft het merk een extra uitstraling
“De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om ons merk zichtbaarder en tastbaarder te maken, zowel nationaal als internationaal. Bijvoorbeeld via onze website, via eigen showrooms of door presentatie van onze producten in showrooms van klanten binnen het Corporate Design van markilux,” zegt Klaus Wuchner, directeur Verkoop en Marketing en voegt daaraan toe: “Maar wat je naar buiten toe laat zien, moet je ook intern waarmaken.” En op dat punt was er nog een inhaalslag te maken. In het nieuwe gebouw kunnen de medewerkers zich nog meer dan voorheen identificeren met het merk. Volgens Wuchner is ook het imago van het bedrijf veranderd: “In onze showroom hier in Emsdetten kregen we al heel veel positieve reacties van bezoekers. Daaruit bleek wel dat onze presentatie het merk nu één op één vertegenwoordigt. Sindsdien worden we als sterke, toekomstgerichte onderneming meer gezien.” Dit ziet hij als een troef die markilux in de toekomst wil gaan uitspelen, vooral bij de zoektocht naar geschoolde vakmensen.

Nieuw bedrijfsgebouw
Klaus Wuchner en Michael Gerling, sinds begin 2018 aan het roer bij markilux, zijn tevreden over het eerste jaar van het bedrijf als nieuwe GmbH + Co. KG (=~BV) in het nieuwe kantoorgebouw. De interne verandering met moderne structuren en veranderde werkprocessen gaf de zonweringspecialist een extra impuls waardoor het bedrijf nog beter is afgestemd op de marktsituatie en de toekomst.

Open communicatie op kantoor bevordert samenwerking en projectmatig werken
Daarbij ging het in de eerste planningsfase niet zozeer om het gebouw zelf. “De grote vraag was hoe de digitale wereld in onze sector er de komende jaren uit gaat zien,” aldus Michael Gerling, directeur van de afdeling Techniek en Productie. “We zijn vooral bezig geweest om een kantoor te ontwerpen dat geschikt is voor de toekomst.” Zo zijn, aldus de heer Gerling, moderne, ergonomische werkplekken gecreëerd in een open ruimte met slechts een paar individuele kantoren. De heren Wuchner en Gerling zijn het erover eens dat dit een enorm potentieel voor projectmatig werken en samenwerking tussen afdelingen heeft opgeleverd en benadrukken: “We zijn daardoor een stuk efficiënter geworden. In plaats van lange e-mails aan veel ontvangers hebben we nu korte tussentijdse vergaderingen. Er gaat nog steeds niets boven rechtstreekse en snelle uitwisseling, face to face. En voor de communicatie met collega’s op andere locaties maken we tegenwoordig gebruik van videoconferentie-technologie.  Ook dat bespaart heel veel tijd.”

Nieuwe bedrijfsstructuur biedt flexibiliteit voor de toekomst
markilux is het afgelopen jaar echter niet alleen wat betreft imago en werkprocessen vernieuwd. Begin 2018 werd de bedrijfsvorm van de zonweringspecialist omgevormd tot GmbH + Co. KG, onder de paraplu van het moederbedrijf “Schmitz-Werke”. Operationeel veranderde dit weinig, aldus de twee directeuren, die daarvoor al leidinggevende functies bekleedden met vergelijkbare taken. “Op de markt werden we al als zelfstandige onderneming gezien voordat we een GmbH waren. Toch was de overstap naar een onafhankelijke bedrijfsstatus volkomen gerechtvaardigd”, is de overtuiging van Klaus Wuchner. De groei van het bedrijf vereiste een interne structuurverandering om tot een flexibel bedrijf te komen dat zich kan aanpassen aan het tempo van het digitale tijdperk. Het bedrijf moest weerbaar worden voor economisch gespannen tijden. Dat we als bedrijfsleiders deze weg konden inslaan, is een groot blijk van vertrouwen van de kant van de aandeelhouders, die de nieuwe rechtsvorm hebben goedgekeurd. De heren Wuchner en Gerling zien dit tegelijk als een uitdaging. Het betekent voor hen dat markilux nog doelgerichter en sneller op de toekomst moet worden afgestemd. “Met onze huidige informatietechnologie werken we nu veel effectiever. Vooral ook omdat we sinds 2018 weer in één gebouw zitten, wat de coördinatie vereenvoudigt,” zegt Michael Gerling. Cruciaal voor beide directeuren was om ook de medewerkers optimaal in dit dynamische proces te betrekken, ze te ondersteunen en te motiveren, door verantwoordelijkheid en vertrouwen evenals door vooruitziend leiderschap.

Nieuw bedrijfsgebouw

Innovatieve technologie versnelt processen op alle afdelingen
Over het geheel genomen was 2018 voor de zonweringspecialist een enerverend jaar, dat veel inzet vereiste van alle afdelingen. Door de interne verandering kon markilux zich volgens Klaus Wuchner echter beter op de markt positioneren. “Met behulp van de huidige datatechnologie kunnen we doelgericht informatie verzamelen, waardoor we steeds sneller kunnen inspringen op klantbehoeften en trends. Door gedigitaliseerde processen zijn ook kortere productcycli mogelijk. Ook de samenwerking met onze handelspartners profiteert hiervan,” aldus Klaus Wuchner en verklaart: “Ook hier kunnen we sneller reageren en ondersteuning bieden. In de toekomst zullen we tevens onze partners meer gaan ondersteunen bij de marketing, zodat ze zich geheel op de eindklanten en hun behoeften kunnen richten.” Na één jaar in het nieuwe gebouw met de nieuwe structuren was al duidelijk hoe belangrijk en juist het is geweest om deze stappen te ondernemen. Ze hebben het bedrijf nieuw elan gegeven waardoor de successen van de afgelopen jaren ook in de toekomst kunnen worden voortgezet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details