Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
SCREENS, ROLLUIKEN OF TOCH BUITENJALOEZIEËN?

SCREENS, ROLLUIKEN OF TOCH BUITENJALOEZIEËN?

DE KEUZE BLIJFT LASTIG

Dit artikel had ook in Z&R 2 kunnen staan – Thema Screens – of in Z&R 6 – Thema Rolluiken – of Z&R 7 – Thema Buitenjaloezieën. Maar in Z&R 1 is het ook op zijn plaats. De vraag welk product in een bepaalde situatie de beste oplossing is, is immers altijd actueel. De persoonlijke voorkeuren van de eindgebruiker spelen een rol, maar ook een gedegen advies door de zonweringspecialist.

Screenzonwering. (Beeld: Isotra.)

 

Ooit zei de Romeinse architect Vitruvius: ‘Architectuur gaat over het handhaven van drie principes: duurzaamheid, bruikbaarheid en schoonheid’. Beter kan het niet worden verwoord. Eigentijdse architectuur gaat immers niet alleen over een interessant design, maar ook over de functionaliteit van de toegepaste oplossingen. Opdrachtgevers verwachten dat architecten en andere bouwprofessionals

– waaronder zonweringspecialisten – een visie ontwikkelen als ze een woonhuis of utiliteitsgebouw ontwerpen. Daarbij gaat het niet alleen om het drukken van de exploitatiekosten, maar ook om het veiligstellen van het gebruiksgemak.

Dat geldt ook voor de keuze van een geschikte zonwering, die niet alleen het interieur van de kamers of ruimtes moet beschermen tegen oververhitting, maar ook moet voldoen aan andere verwachtingen, bijvoorbeeld – vaak niet in de laatste plaats – op het gebied van esthetiek. De markt biedt echter veel verschillende zonweringoplossingen, die uiteenlopende functies vervullen, waardoor de dilemma’s van architecten en opdrachtgevers alleen maar toenemen en de keuze voor een zonweringproduct moeilijker maken.

Rolluiken. (Beeld: Aluprof.)

 

Alomvattende screens

Screens zijn inmiddels een van de populairste vormen van zonwering. Ze worden daarom niet alleen in de utiliteitsbouw, maar ook in de woningbouw veelvuldig toegepast. Screens beschermen niet alleen tegen intensieve zonnestraling, maar ook tegen de nieuwsgierige blikken van ongewenste personen. Ze zorgen daarnaast ook voor een effectieve optische barrière voor licht dat de ruimte binnenvalt. Tegelijk hoeft het zicht naar buiten niet te worden belemmerd. Door een zorgvuldige doekkeuze kunnen screens ook een stijlvol inrichtingselement zijn dat een woonruimte of kantoor een uniek karakter geeft. Screens hebben geen veiligingheidsfunctie zoals rolluiken, die normaalgesproken meer bedragen aan het veiligheidsgevoel. We voorkomen ze inkijk en dragen ze bij aan verbetering van de privacy.

De nog steeds onderschatte buitenrolluiken

Buitenrolluiken op hun beurt hebben ook hun specifieke kenmerken. In vergelijking met andere zonweringsystemen is hun constructie duurzamer en steviger en bestand tegen zowel zware weersomstandigheden als mechanische factoren. Bij koude vormen rolluiken een barrière die de achterliggende ruimte effectief beschermt tegen warmteverlies. Bij warmte beschermen ze tegen oververhitting, waardoor het gebruik van de airconditioning beperkt kan worden en de exploitatiekosten van een huis of gebouw verder afnemen.

Het veiligheidsaspect is ook een belangrijke eigenschap van rolluiken. Dat rolluiken beschermen tegen inbraak, is al genoemd. Daarnaast vergroten rolluiken de privacy. Gemonteerd in overeenstemming met de richtlijnen van de systeemleverancier hebben ze ook vaak goede akoestische eigenschappen, waardoor geluid van buitenaf als aanzienlijk minder hinderlijk wordt ervaren. Een aantal aanbieders hebben rolluiksystemen waarin ook een insectenhor is geïntegreerd, zodat hinderlijke insecten worden geweerd.

Buitenjaloezieën. (Beeld: Aluprof.)

 

Passende buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën vormen een effectieve bescherming tegen extreme hitte, met behoud van optische comfort. Kenmerkend voor dit type zonwering is de mogelijkheid om de hoek van de lamellen zo in te stellen dat altijd de optimale mate van zonwering/verduistering kan worden gekozen.

Buitenjaloezieën zijn bovendien trendy producten met een industriële look, die vanwege de mogelijke afmetingen vaak worden toegepast bij grote glasoppervlakken. Vanwege hun ‘open’ constructie is dit type zonwering wel iets gevoeliger voor zware (weers)omstandigheden dan srcreens of rolluiken.

De juiste keuze

Eigentijdse architectuur betekent niet alleen een prachtig en modern uiterlijk, maar ook functionaliteit van de toegepaste oplossingen. De keuze voor een geschikt systeem hangt dus vooral af van de behoeften en verwachtingen van de opdrachtgever. Gelet op de voor- en nadelen van de verkrijgbare oplossingen, lijken buitenrolluiken de meest veelzijdige oplossing te zijn, omdat ze naast de zonwerende functie ook nog vele andere praktische functies kunnen vervullen, zoals verduistering, inbraakwering en – last but not least – energiebesparing. Dat laatste aspect is belangrijk met het oog op de steeds strengere regelgeving met betrekking tot energiezuinig bouwen en het energiebeleid dat de EU-lidstaten dwingt om het energieverbruik bij alle aspecten van ons leven te verlagen. Maar de keuze voor een geschikte zonwering hangt van meer factoren af dan alleen pure rationaliteit en praktische bruikbaarheid. Persoonlijke voorkeuren bijvoorbeeld. De zonweringspecialist kan niet meer doen dan zo goed mogelijk informeren, zodat de eindgebruiker voor zichzelf een afgewogen beslissing kan maken of het screens, rolluiken of buitenjaloezieën worden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details