Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Romazo wil meer zonweringmonteurs (laten) opleiden
Jeroen de Roos, branchemanager van Romazo Professionals.

Romazo wil meer zonweringmonteurs (laten) opleiden

Waar zijn toch al die zonweringmonteurs? Het is dé vraag die Jeroen de Roos, branchemanager bij Romazo Professionals, zichzelf regelmatig stelt, want, de branche heeft monteurs nodig. De focus ligt dan ook op het onderwijzen van het vak van zonweringmonteur. Jeroen legt uit dat er drie insteken zijn. “We hebben e-learning modules ontwikkeld, we organiseren regelmatig De Monteursdagen én zonweringmonteur wordt een keuzedeelvak bij diverse ROC’s, opleiding MBO-2.”

“Ze bestaan natuurlijk wel, de monteurs, maar ze weten vaak niet dat de zonweringbranche ook een vakgebied is waar ze werk kunnen vinden”, zegt Jeroen. “We moeten ze dus verleiden om bij ons te komen werken. We zijn te onbekend. En, onbekend maakt onbemind. Ik heb nog nooit een kind van 6 jaar horen zeggen dat hij later zonweringmonteur wil worden. Precies daar ligt onze uitdaging: we moeten ‘in the picture’ komen! Het is in het belang van alles wat we doen in de branche.”

Jeroen vertelt dat er negen e-learning-modules zijn ontwikkeld. “Je kunt dan denken aan een module, waarin heel simpel de vraag wordt beantwoord wat zonwering is? Maar ook: hoe werkt zonwering, hoe zit het met duurzaamheid? Hoe monteer je? Wat is het verschil tussen binnen en buiten?’ Kortom, een hele goede kennismaking met het vak.”

De Monteursdagen komen wat Jeroen betreft vast op de agenda te staan. “We verzorgen ze op vijf locaties in het land, ze duren twee dagen en binnen die dagen kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende trainingen zoals bevestigingstechnieken, hoe werk je met een hoogwerker en levensreddend handelen.”

Dat het MBO betrokken moet worden in deze ambitie, moge duidelijk zijn. “Het lesprogramma is bekend en we hebben al de eerste gesprekken met enkele ROC’s gehad. We zijn ook in gesprek met het SBB om de opleiding gecertificeerd te krijgen. Dit betekent dus voor de jonge studenten een eerdere kennismaking met ons vak.”

De oproep van Jeroen aan de markt? “Die is helder. Draag uit dat zonwering bestaat en dat het beroep van zonweringmonteur een reële opleidingsoptie is en dat er goede mogelijkheden zijn om in je in het vak te bekwamen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details