Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Pontsteiger Amsterdam: SELVE-motoren bewegen de screens
Het Pontsteigergebouw is een markant landmark in de haven van Amsterdam. De zonwering bestaat uit screens van Schellekens & Schellekens, voorzien van motoren van SELVE.

Pontsteiger Amsterdam: SELVE-motoren bewegen de screens

Het is een architectonisch bijzonder en een opvallend gebouw dat de Amsterdamse skyline domineert en veel blikken trekt. In de nieuwe wijk Houthaven steekt Pontsteiger met zijn open blokvorm meer dan 90 m de lucht in en combineert wonen, horeca, waaronder een hotel, en commerciële ruimtes onder één dak. Screens van projectzonweerder Schellekens & Schellekens zorgen voor de zonwering van dit futuristisch ogende gebouw. Ze worden bediend met SELVE aandrijftechnologie, om precies te zijn met honderden SE Plus aandrijvingen.

Voor de voormalige houthaven van Amsterdam, gelegen aan het IJ, waar de pont vertrekt naar het NDSM-terrein en de Distelweg, hebben Arons en Gelauff Architecten een woongebouw van 26 verdiepingen bedacht en gerealiseerd dat volgens velen de stad een nieuw perspectief geeft. Het imposante volume van het Pontsteigergebouw is vanaf grote afstand zichtbaar en torent hoog uit boven de oude binnenstad van Amsterdam. Het biedt niet alleen de bewoners van dit markant vormgegeven gebouw een ongeëvenaard uitzicht, maar ook de mensen die er werken en bezoekers. In dit markante gebouw, dat een nieuw oriëntatiepunt van de stad is geworden, zijn onder andere meer dan 300 appartementen gerealiseerd. 

De screenzonwering in een van de woontorens

Indrukwekkend gebouw

Onder het als het ware tot zeven m hoogte opgetilde gebouw bevinden zich paviljoens voor onder andere horeca. Daarboven verheft zich het als open blokvorm ontworpen gebouw dat als het ware in tweeën is gevouwen, met één helft liggend en één helft staand. 

Het indrukwekkende grootschalige gebouw is als volgt opgebouwd. Boven de plint met de paviljoens vormt het liggende deel van in totaal zes verdiepingen hoog een basis van 85 bij 85 m. Daarop staan op twee hoeken torens van elk elf verdiepingen hoog. Die worden overspannen door een bouwblok van bijna 50 m hoog dat acht verdiepingen telt. 

“Dit bijzonder mooie en bijzondere gebouw op een prominente locatie is gerealiseerd door een groot projectteam en een groot aantal bouwbedrijven en leveranciers was betrokken bij de realisatie”, zegt Operational Manager Geert Kersten van Schellekens & Schellekens. “Niet voor niets werd de BIM Award, een internationaal erkende prijs, uitgereikt voor dit markante gebouw. Deze prijs wordt uitgereikt aan de meest indrukwekkende bouwprojecten wereldwijd.”

Het Pontsteigergebouw is 90 m hoog. Op die hoogte zijn windvaste screens een geschikte zonwering.

Specialist voor zonwering

Het staat buiten kijf dat de innovatieve veersteiger ook voor Schellekens & Schellekens, met hoofdzetel in Beuningen, een bijzonder referentie­object is. Jarenlange ervaring en gedegen kennis in zonweringprojecten hebben het bedrijf tot een vooraanstaande projectzonweerder op de Nederlandse markt gemaakt. Schellekens & Schellekens, dat deel uitmaakt van de Hunter Douglas groep, produceert en realiseert op maat gemaakte zonweringoplossingen. Daarnaast biedt het bedrijf een brede range aan diensten aan die variëren van installatie tot onderhoud. 

“Met ongeveer 90 medewerkers zetten wij ons volledig in om kwaliteit te leveren”, aldus Kersten. “Dat is een van de redenen waarom Schellekens & Schellekens al vele jaren SELVE-partner is. Een groot aantal professionele zonweringsystemen dat wij hebben geleverd voor de meest uiteenlopende grote gebouwen – van utiliteitsgebouwen tot appartementencomplexen – worden door ons gemotoriseerd met aandrijftechnologie uit Lüdenscheid. SELVE was voor ons ook voor het Pontsteiger-project weer de perfecte partner omdat het bedrijf altijd goede producten op het juiste moment levert. Behalve met zijn productkwaliteit ‘made in Germany’ onderscheidt SELVE zich ook met snelle besluitvorming en korte levertijden.” 

Een van de lage bouwdelen van het Pontsteigergebouw. Ook in de lager bouwdelen van het gebouw zorgen screens voor de zonwering.

De SE Plus beweegt de screens

In totaal zijn 826 SE Plus-aandrijvingen van SELVE toegepast om de door Schellekens & Schellekens voor het project Pontsteiger op maat gemaakte screens te bedienen. Volgens SELVE is dit motortype als allrounder geschikt voor alle typen zonweringen, waaronder rolgordijnen en dus screens, maar ook voor rolluiken. “Alle voordelen van de standaardaandrijvingen van SELVE met elektronische eindschakeling vinden zowel zonweringspecialist als eindgebruikers terug in de montagevriendelijke SE Plus”, meent directeur Andreas Böck van SELVE. 

Deze universele motor heeft zich inmiddels ook bewezen bij Schellekens & Schellekens. “Het was daarom de perfecte oplossing voor het grote Amsterdamse project”, besluit Geert Kersten. “De SE Plus voldoet aan alle eisen voor het betrouwbaar neerlaten en weer omhoog bewegen van screens met hun zware onderlat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details