Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
MX-4 van markilux wint Red Dot Design Award
Zonweringspecialist markilux heeft een Red Dot Design Award gewonnen voor het nieuwe cassettescherm MX-4. De award is een van de grootste designprijzen ter wereld en bekroont hoogwaardig productdesign.

MX-4 van markilux wint Red Dot Design Award

De MX-4 is het nieuwste zonnescherm van markilux. Dit apart vormgegeven cassettescherm is nog maar net op de markt, maar nu al onderscheiden met een Red Dot Design Award 2023, een van de belangrijke internationale designprijzen. Zonweringspecialist markilux heeft deze onderscheiding in de categorie Product Design al een aantal keren gewonnen. 

Michael Gerling, directeur Productie en Techniek bij markilux, en Sven Kröner, hoofd van de afdeling Ontwikkeling en Constructie, zijn blij met de Red Dot Award 2023.

“Aan de producten van markilux kunnen de eigenschappen ‘mooi vormgegeven’, ‘intelligent’ en ‘smart’ worden toegeschreven”, meent directeur Productie en Techniek Michael Gerling. “De afgelopen jaren hebben we vooral met de stijlvolle MX-familie steeds weer weten te scoren, en dat niet alleen bij eindgebruikers, maar ook door diverse prijzen op het gebied van design in de wacht te slepen. Recent is daar voor ons nieuwste model, het cassettescherm MX-4, dus een Red Dot Design Award in de categorie Product Design bijgekomen!” 

‘Prijs bevestigt creativiteit’

“We waren erg blij met de onderscheiding”, aldus Gerling. “De Red Dot is een van de grootste en meest gerenommeerde prijzen ter wereld, met een decennialange traditie, en bekroont alleen het beste design. We hebben deze prijs al eerder voor andere schermen gewonnen. Het is elke keer weer een geweldige prestatie voor ons hele team van productontwikkelaars en een bevestiging van de vormgevingsconcepten die wij gebruiken, vooral als we bedenken dat er jaarlijks in totaal ongeveer 20.000 ontwerpen voor de Red Dot worden ingediend. In 2023 namen er alleen al in de categorie Product Design designers en bedrijven uit 60 landen in 51 categorieën deel!” 

Bij Pilkington InsulightTM met ScreenLine® is de zonwering ingebouwd in de spouw van het isolatieglas.

De jury overtuigd

“We wilden met de MX-4 bij de Red Dot-verkiezing natuurlijk graag tot de top behoren”, zegt de directeur. “Het totaalpakket van eenvoudige en elegante vormen, afzonderlijke ledlampen in het scherm en de slimme verlichtingstechnologie met prachtige kleureffecten heeft volgens ons winnaarskwaliteit. De prijs heeft dat nu officieel bevestigd! Het scherm heeft de internationale vakjury op het gebied van functionaliteit, aantrekkingskracht, gebruikswaarde en verantwoordelijkheid voor mens en milieu overtuigd. Ik ben van mening dat een goed ontwerp een belangrijke uiting van onze merkwaarde is en we streven ernaar deze succesvolle koers te blijven volgen.” 

Tijdens de Designers Night op 19 juni in het Red Dot Design Museum in Essen heeft Michael Gerling samen met Sven Kröner, het hoofd van de afdeling Ontwikkeling en Constructie van markilux, de prijs voor de MX-4 in ontvangst genomen. 

Ken uw concurrenten: BENG berekenen met glas met zonwering

Het is alweer enige tijde geleden dat in het Journaal van Z&R aandacht is besteed aan vormen van zonwering die niet bij de reguliere zonweringspecialist te koop zijn. Pilkington InsulightTM met ScreenLine® is zo’n product. Het is isolatieglas met een in de spouw gemonteerde jaloezie, plissé of plissé black-out. Pilkington InsulightTM met ScreenLine® is als eerste glasproduct met ingebouwde zonwering in de BCRG-database opgenomen (BCRG staat voor Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid) en daarmee gelijkwaardig beoordeeld als beweegbare buitenzonwering. Een kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaring is cruciaal voor het berekenen van BENG en energielabels. Volgens de resultaten van het onderzoek kan het glas met ingebouwde zonwering zich in de kleurcategorieën wit en overige kleuren voor wat betreft de zonwerende waarden meten met beweegbare buitenzonwering. 

BENG en gelijkwaardigheid

Het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid is een onafhankelijke organisatie. De door de BCRG uitgegeven kwaliteits-, gelijkwaardigheids- en EMG-verklaringen zijn belangrijk voor het rekenen met de energetische en isolerende prestaties van producten en/of systemen. Ze zorgen ervoor dat ontwerpers, adviseurs en bestekschrijvers de waarden kunnen verwerken in de wettelijk verplichte energieprestatieberekening en energiebesparingsadviezen van gebouwen. Voor gebruikers van de databank – denk aan gemeenteambtenaren, bouwplantoetsers, EP-adviseurs en vastgoedeigenaren – is objectief getoetste informatie over de energieprestatie van producten en systemen van groot belang. Daarmee kunnen ze de energieprestatie van BENG berekenen. Ook kunnen ze van een nieuw of een bestaand gebouw het energielabel bepalen, controleren of verbeteren. 

Dit zijn de tuintrends van 2023

De bomen zijn inmiddels groen, de vogels fluiten en de zon lijkt het te hebben overgenomen van de voorjaarsregens. Veel mensen hebben ondertussen hun tuin op orde gebracht om de komende maanden buiten in de tuin te verblijven. Luxaflex®-interieurarchitect Richelle den Hartog onderscheidt vier tuintrends die in 2023 van een tuin de ideale buitenplek zouden moeten maken: 

‘Raw

“Ruwe materialen zoals hout en staal passen perfect in de stoere, industriële stijl die bij de trend ‘Raw’ hoort. Hier mogen best wat donkerdere kleuren in de tuinaankleding tegenover staan. Denk aan mat gelakte buitenjaloezieën en donkere, houten tuinsets. Less is more in deze eenvoudige, minimalistische tuintrend. Met zonwering met een stoere, gestreepte print kunnen tuineigenaren een prachtig statement maken.” 

Tuintrend Raw.

‘Botanical’

“De botanische trend brengt een ode aan de natuur! Bomen, bananenplanten, veel groenblijvende planten en misschien zelfs een kas misstaan beslist niet bij deze trend. Een moestuin of opkweekelementen voor bloemen en fruit mogen zeker niet ontbreken. Elke kleur die linkt met de natuur zal hier goed tot zijn recht komen. Relaxen of thuiswerken onder een terraszonwering, iedereen voelt zich fijn op deze plek.” 

Tuintrend Botanical.

‘Bomemian’

“Bohemian is de verrassende trend waarbij dessins, materialen en stoffen onbeperkt kunnen worden gematcht. Deze trend straalt warmte uit met een diversiteit aan kleuren, zoals roestbruin, okergeel en roze, die men in accessoires en de terraszonwering kan laten terugkomen. Het is een frivole stijl waarbij rotan, buitentapijten, textiel en vrolijke accessoires niet mogen ontbreken.” 

‘Nature’

“Rijke en natuurlijke materialen passen perfect in deze smaakvolle trend. Met katoenen en linnen stoffen met fijne structuren, gecombineerd met natuurlijke materialen, zoals lichte houtsoorten wordt een goede basis gevormd. In deze ton-sur-ton trend worden natureltinten gemixt en gematcht. In een handomdraai wordt knusheid gecreëerd doordat de bruin-, beige- en grijstinten elkaar mooi aanvullen. Deze stijl wordt afgetopt met rotan accessoires en wapperende siergrassen voor een echt vakantiegevoel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details