Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
markilux: ‘Horecaprojecten hebben onze bijzondere aandacht’
De Tauernklinik Zell am See in Oostenrijk heeft in 2022 op het terras van de bedrijfskantine het terrassysteem pergola classic van markilux laten installeren. Doel was het creëren van een aantrekkelijke buitenruimte voor het personeel om onder alle weersomstandigheden te gebruiken.

markilux: ‘Horecaprojecten hebben onze bijzondere aandacht’

De Duitse zonweringproducent markilux heeft een breed aanbod voor zowel particuliere toepassingen als projecten, waaronder projecten in de horeca. In dit thema twee case studies waar markilux-producten zijn gebruikt voor een horecaterras en voor de buitenruimte bij de kantine van een ziekenhuis. 

Make-over voor horecaterras

Hotel Löwen ligt midden in een imposant berglandschap in het langgerekte Montafondal in Oostenrijk. In 2022 hebben de hotelexploitanten in de uitbreiding van het gebouw geïnvesteerd, waarbij ook het horecaterras van een weerbescherming is voorzien. De keuze is toen op schermsystemen van markilux gevallen. 

De exploitant van het viersterrenhotel Löwen in het Oostenrijkse bergdorp Schruns in Vorarlberg had de wens om het aan het hotel grenzende terras aantrekkelijker te maken voor gasten door het van een weerbescherming voor alle weersomstandigheden te voorzien. De keuze is daarbij gevallen op een pergola stretch van markilux voor schaduw op het terras en op het vrijstaande systeem markilux markant voor een kleiner, apart terras. 

Zonweringproducent markilux heeft het vorig jaar zijn modellen pergola stretch en markant geïnstalleerd op het terras van het Oostenrijkse viersterrenhotel Löwen in Schruns om gasten tijdens het zomerseizoen tegen zon en regen te beschermen.

Ruim 200 vierkante meter bescherming

Ondersteund door het ervaren serviceteam van markilux heeft de plaatselijke zonweringspecialist – in nauw overleg met de met de uit­breiding van het hotel belaste (interieur)architect – in juli 2022 in een week eerst het ongeveer 165 m2 grote, uit vijf segmenten bestaande pergolasysteem geïnstalleerd. Eind 2022 is vervolgens in slechts twee dagen het ruim 50 m2 grote vrijstaande systeem gerealiseerd. 

‘Aangenaam ruimtelijk’

De samenwerking van een gekwalificeerd planningsteam met een gespecialiseerd lokaal bedrijf was volgens hoofd van markilux project Jan Kattenbeck, naast een hoge product- en designkwaliteit, een belangrijke wens van de klant. Naast de eis de in totaal ongeveer 100 zitplaatsen buiten in het zomerseizoen royaal tegen zon en regen te kunnen beschermen. Om dat te bewerkstelligen zijn er bij de twee terrassystemen ook meerdere verticale zonneschermen gebruikt. Ze kunnen bij een laagstaande zon worden neergelaten en bovendien zorgen ze ‘s avonds, samen met de in het scherm geïntegreerde ledverlichting, voor een aangename sfeer. “Het ruimtelijke gevoel dat uitnodigt om langer in de buitenlucht te blijven, is nu onderdeel van het ambitieuze belevingsconcept van Hotel Löwen. Dat is, naast het soepele verloop van het project, voor ons en de klant een succes!”, aldus een tevreden Kattenbeck. 

Comfortabele buitenruimte voor een kantine

In 2022 heeft de Tauernklinik Zell am See in het Oostenrijkse Pinzgau een gedeelte van het terras bij de bedrijfskantine door een weerbestendig schermsysteem laten overkappen. De keuze is daarbij gevallen op de pergola classic van markilux die met een waterdicht doek is uitgerust. Het terras fungeert sindsdien als ontspanningsplek voor het personeel. 

Na een complexe renovatie die meerdere jaren in beslag heeft genomen, is de Tauernklinik Zell am See tegenwoordig een ultramodern ziekenhuis. Als laatste is twee jaar geleden de binnenplaats van het ziekenhuis heringericht. Als onderdeel daarvan is in de zomer van het vorig jaar een deel van het terras van de kantine overkapt met een grote pergola classic van markilux met meerdere velden. 

Op de voorgrond de vrijstaande markilux markant.

Buiten zitten in ontspannen sfeer

Het ziekenhuis wilde graag een modern uitziende, kwalitatief hoogwaardige schaduwbrenger, passend bij de architectuur, die door zijn kleurstelling een accent zou zetten. “Door het helder groene doek oogt het terras vriendelijk en licht, met een ontspannen sfeer”, aldus Jan Kattenbeck. De directie van het ziekenhuis wilde de buitenruimte van 120 vierkante meter voor verplegend personeel en artsen namelijk aantrekkelijk vormgeven. Bovendien moest het terras zo onafhankelijk mogelijk van het weer kunnen worden gebruikt. 

In twee dagen geïnstalleerd

Het pergolasysteem van markilux voldoet aan deze eis, stelt Kattenbeck. “Door de dragende staanders en het doek dat door onze tracfix-technologie vlak in de geleiders wordt geleid, is het scherm uiterst windstabiel. Bovendien kunnen, afhankelijk van de afmetingen van het systeem, één of meerdere van de voorste staanders worden ingeschoven om eventueel hemelwater goed van het doek te kunnen afvoeren.” Daarnaast is er ter bescherming tegen lichte regenval bij het systeem in Zell am See gekozen voor het sterk waterafstotende schermdoek sunvas perla FR. Een speciale stof die bovendien vlamvertragend is. Voor openbare gebouwen, zoals de Tauernklinik moet er immers aan bepaalde veiligheidseisen worden voldaan. 

Markilux is er trots op dat er in samenwerking met de lokale markilux-partner en andere betrokkenen opnieuw een geslaagd referentieobject is gerealiseerd. “Alles was zo op elkaar afgestemd dat het grote pergolasysteem al na twee dagen volledig was geïnstalleerd”, aldus Kattenbeck. “Beter kan haast niet! Niet alleen wij zijn daar blij mee, maar uiteraard ook onze opdrachtgever!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details