Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Insectenwering just in time

Insectenwering just in time

Eosol verlegt voortdurend zijn grenzen

Eosol profileert zich in de hele Benelux als vooraanstaand producent van innovatieve insectenwering. Om die positie te bereiken, heeft het bedrijf uit Schoten bij Antwerpen de afgelopen tien jaar grote stappen gezet. In die tijd is Eosol doorgegroeid van een kleine horrenproducent naar een in massa-maatwerk gespecialiseerd productiebedrijf met een uitgebreid machinepark en een geoptimaliseerde productieflow. 

“Maar nog steeds ontbreekt het niets aan toekomstvisie”, aldus de huidige directeur-eigenaar Joris Meeussen. Eosol anticipeert voortdurend op marktontwikkelingen en past daar zijn productportfolio en bedrijfsprocessen voortdurend op aan om snel en efficiënt te kunnen produceren waar de markt om vraagt. 

Bol.com-mentaliteit
Joris Meeussen ontpopt zich als een eigentijdse ondernemer die heel goed weet hoe de hedendaagse markt eruitziet. “Er zijn steeds meer tweeverdieners die steeds minder tijd hebben. Internetaankopen groeien enorm. Bovendien verdwijnt de doe-het-zelfmentaliteit. Moderne consumenten willen steeds sneller hun product. Ze willen iets, ze oriënteren zich op internet, ze bestellen het en willen het eigenlijk morgen al hebben. Ik noem het de bol.com-mentaliteit. Als producenten moeten wij daarop anticiperen door betrouwbaar en snel te leveren, ook al zijn er tal van omstandigheden die ons daarbij hinderen, niet in de laatste plaats het almaar drukker wordende verkeer.” 

Massaproductie van maatwerk
Om met de veranderende tijden – en klantwensen – mee te kunnen, zal de maakindustrie de wensen van de klanten moeten volgen, is Meeussen overtuigd. “We moeten van massaproductie naar one-stop-flow, oftewel naar massaproductie van maatwerk, en dat just-in-time.” Eosol doet daar alles aan, maakt Meeussen duidelijk. “Wij focussen ons op snelle en correcte levering, maar ook op het commerciële verhaal daarachter. Verder is het belangrijk dat onze klanten weinig tijd kwijt zijn met inmeten, bestellen enzovoort. Dat vergroot immers hun marge! Eosol komt binnenkort met een nieuw en innovatief concept dat daarin nog meer winst moet bieden!” 

Voortdurende verbetering productieproces
Het seizoen begint steeds vroeger en steeds heftiger, merken ze bij Eosol. De omzet is nu al 50% hoger dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Het warme weer in februari heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, werkt Eosol voortdurend aan de verbetering van het productieproces. “Omdat industriegrond schaars is, proberen we zoveel mogelijk productie op een klein oppervlak te realiseren”, vertelt Meeussen. “We zijn nu verdiepingsvloeren in onze fabriek aan het maken waar we onze voorraad opslaan. De vloer komt dan vrij voor de productie, waarvoor we moderne, veelal uit Japan afkomstige productiestrategieën gebruiken. We hebben een aantal nieuwe machines aangeschaft, waaronder een Mecal CNC-machine – waarmee we tot vierhonderd profielen per dag kunnen bewerken – en we zetten sterk in op automatisering.”

Eosol

De nieuwe Mecal CNC-machine van Eosol, waarmee tot vierhonderd profielen per dag kunnen worden bewerkt.

Kleur op maat
Voor de Belgische markt is kleur een belangrijk item. Veel meer dan in Nederland vragen Belgen kleur op maat, weet Meeussen. “We hebben daarom geen standaardkleuren op voorraad, maar alleen brut aluminium. Alles wordt door ons in onze eigen lakkerij in de juiste kleur gepoedercoat. We hebben recent geïnvesteerd in een nieuwe poedercoatinstallatie die ons in staat stelt tot maar liefst zestig kleuren per dag te leveren!” Omdat kleur zo nauw luistert in België is de poedercode leidend en niet de RAL kleur. Meeussen verwacht niet dat daar verandering in zal komen. “Integendeel! Ik denk eerder dat er in Nederland ook meer vraag naar kleuren zal komen. Ons voordeel is dat wij de kennis en de middelen in huis hebben om daarop te anticiperen. Wij zijn ingesteld op kleine batches en steeds wisselende kleuren. Grote poedercoaters zijn dat niet. Als Eosol kunnen we een kleur-op-maat dus heel snel leveren.” 

Eosol

Eosol heeft een nieuwe machine in gebruik genomen om buig- en plooiwerk te maken. Het hele productieproces is computergestuurd.

Buig- en plooimachine
Bijzonder verguld is Joris Meeussen ook met de buig- en plooimachines waarover Eosol kan beschikken. “Ze stellen ons in staat om afwerkstukken te maken die nodig zijn. Vaak een pijnpunt in België! Ze worden samen met bijvoorbeeld onze horren besteld en kunnen door ons snel en in exact de juiste kleur worden geleverd. Maatwerk in kleine series of zelfs unicaten is natuurlijk geen specialiteit van grote kozijnfabrikanten. Daarom wordt het door onze afnemers zeer gewaardeerd dat wij het wel kunnen leveren.” 

Samenwerking met Unilux
Ofschoon de Nederlandse en Belgische markt nogal van elkaar verschillen – in Nederland veel meer standaardkleuren, in België veel meer kleur op maat – werken Eosol uit Schoten en Unilux uit Boxtel intensief en succesvol met elkaar samen. “We hebben exact dezelfde mind-set”, zegt Joris Meeussen over de samenwerking. “We willen beide unieke producten maken met meerwaarde voor de installateur, snel en betrouwbaar geleverd.” 

Eosol maakt de Plisséfit van Unilux in licentie voor de Belgische markt. “Unilux ervaart daardoor geen bottleneck en kan zich helemaal op de Nederlandse markt en de snelle levering van de Plisséfit in standaardkleuren concentreren”, aldus Joris Meeussen. “Unilux is er heel sterk in om ook tijdens piekmomenten korte levertijden te garanderen. Daarnaast gaat veel van hun aandacht uit naar het aluminium shuttersysteem Fractions.” 

Eosol

De nieuwe poedercoatinstallatie van Eosol.

Unieke Eosol producten
Eosol is gespecialiseerd in klassieke profiel-systemen voor horren, die in België nog altijd het meest worden gevraagd. Ze zijn namelijk geschikt voor de grote ramen die in België vaker dan in Nederland in de woningbouw worden toegepast. “Wij focussen ons niet op budgethorren, maar op horren met meerwaarde voor zowel dealer als consument”, aldus Meeussen. “Een voorbeeld is de Linus 75 XL. Dit systeem – eveneens geschikt voor grote ramen – is uitgerust met ons in eigen beheer ontwikkelde selfclose systeem. Unilux bedient de Nederlandse markt met onze profielsystemen, zoals wij de Unilux plisséhorren op de Belgische markt brengen. Op die manier vullen we elkaar goed aan en werken we perfect samen.” 

Eosol

Eosol maakt de Plisséfit van Unilux in licentie voor de Belgische markt.

Toonaangevend
De Belgische markt voor insectenwering werd voorheen gedomineerd door klassieke profiel-systemen. Die worden door Eosol vaak geleverd in nauwe samenwerking met kozijnfabrikanten. Voor projecten worden steeds meer casette-systemen geleverd. “Omdat wij veel hebben geïnnoveerd – en samenwerken met Unilux, dat ook een innovatief bedrijf is – hebben wij een gefinetuned productportfolio kunnen opbouwen. Het maakt ons – zeker in België – een toonaangevende aanbieder van insectenwering!” 

Maar minstens zo belangrijk als het product insectenwering, is de ontwikkeling van de markt, stelt Meeussen vast. “We gaan steeds meer naar een vraaggestuurde markt. Prijs is niet meer het belangrijkste argument, ook niet voor de dealer. Minder naservice door een kwalitatief hoogwaardig product en snelle levertijden, daar zit de winst in. Niet in lage prijzen zonder marge, die bovendien bij het minste of geringste malheur is opgesoupeerd. Ik denk dat wij als Eosol met ons kwalitatief hoogwaardige productenpakket, onze geoptimaliseerde productie en poedercoating en onze samenwerking met Unilux heel goed op deze ontwikkelingen hebben geanticipeerd.” 

De volgende stap die Eosol gaat zetten – naar verwachting over een maand of twee – is het uitrollen van een nieuw bestelplatform. “Zo blijven we continu werken, niet alleen aan ons productenpakket, maar ook aan onze bedrijfsprocessen en aan de dienstverlening naar onze klanten”, besluit Joris Meeussen. “We hebben een mooie tool ontwikkeld die het bestelproces grotendeels automatiseert. De dealer hoeft thuis straks niets meer uit te werken. Het is een voorbeeld van outside the box denken. Ook daarin vinden Unilux en Eosol elkaar!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details