Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Heimtextil Trends 24/25

Heimtextil Trends 24/25

New Sensitivity

New Sensitivity, letterlijk de Nieuwe Sensitiviteit, is de omschrijving die de Heimtextil Trends 24/25 meekrijgen. Vanwaar die naam? Sensitief zijn betekent dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens en behoeften van anderen. En ‘anderen’ kan dan heel breed worden geïnterpreteerd. Dat kunnen andere mensen zijn, maar bijvoorbeeld ook de natuur, het milieu of toekomstige generaties. 

De Heimtextil Trends genieten al decennialang wereldwijde bekendheid en aanzien. Ze zijn bedoeld voor alle textielprofessionals die willen weten wat er speelt en hun kennis willen uitbreiden. In de design-, productie-, meubel-, retail- en mediasectoren zijn de trendthema’s waardevolle oriëntatiepunten. Ze vertalen wereldwijde megatrends naar een visie op textiel. 

Milieu, klimaat, duurzaamheid, hergebruik, het zijn thema’s die al een aantal jaren terugkomen in de Heimtextil Trends, die dit jaar trouwens een iets andere opzet hebben. Waar in voorgaande jaren steeds een viertal trends werd onderscheiden en uitgewerkt, is er dit jaar meer ruimte voor een breder verhaal over – samengevat – duurzaamheid. 

New Sensitivity als overkoepelend trendthema voor het seizoen 2024-25 is gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) of de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die zijn gericht op een evenwichtige en welvarende wereld in 2030. Messe Frankfurt als organisator van Heimtextil heeft zich er op bedrijfsniveau ook aan gecommitteerd. 

Trendtable

De Trendtable, die de Heimtextil Trends opstelt, werd deze keer geleid door Anje Bisgaard Gaede van SPOTT trends & business. De belangrijkste vragen volgens haar? Hoe kunnen we breed de woningtextielindustrie én de consumentengewoonten veranderen? De aarde staat immers meer dan ooit onder druk. De Heimtextil Trends 24/25 wil de transformatie van de woningtextielindustrie laten zien: van trends als drijfveer naar transformatie als drijvende kracht. 

Kvadrat Clearview door Alfredo Häberli is een textiel voor raambekleding. Het is ontworpen om naar buiten te kijken in combinatie met het hoogste niveau van zonlichtreflectie. Daardoor kan het binnenvallende zonlicht worden gereguleerd, waardoor op energie voor koelen en verwarmen worden bespaard.

Heimtextil Trends: New Sensitivity

Heimtextil Trends 24/25 gaat over de toekomst van woningtextiel met een nieuwe gevoeligheid: New Sensitivity. Gevoeligheid heeft te maken met aanraking, gevoel en spiritualiteit, maar ook met aandacht, empathie en respect. In deze context betekent gevoeligheid dat er bij het nemen van beslissingen of bij de ontwikkeling van een product rekening wordt gehouden met de gevolgen voor bijvoorbeeld de natuur. Het gaat om het netwerk – nexus – van mensen met elkaar en hun verbinding met de technologie en met de natuur. Technologisch ontwikkelingen beïnvloeden de mens, maar ook de natuur om ons heen. 

Bedrijven introduceren nieuwe duurzame technieken en beleidsmakers creëren nieuwe wetten om meer rekening te houden met mensen en de planeet. De huidige staat van de wereld bevestigt echter dat er nog een lange weg te gaan is. De Heimtextil Trends 24/25 wil de noodzakelijke veranderingen ondersteunen en laten zien hoe de ‘nieuwe gevoeligheid’ kan worden verankerd in woningtextiel als het gaat om kritische kwesties zoals klimaatverandering, biodiversiteit geestelijke gezondheid, diversiteit, duurzaamheid, voedselverspilling en digitalisering. 

Neoplants. (Beeld: Neoplants.)

Voorbeelden van New Sensitivity

New Sensitivity gaat natuurlijk veel verder dan alleen de wereld van woningtextiel. Het beïnvloedt productontwerp, detailhandel, voeding, architectuur, digitale concepten, beleid en initiatieven. Een aantal voorbeelden die hier alleen kunnen worden aangestipt, om te begrijpen en te inspireren.

  • De natuur verbeteren – Neoplants produceert biotechnologische planten die vervuilende stoffen in huis absorberen.
  • Een andere kijk op werk – The Four Day Week Global is een nieuw arbeidsconcept, waarbij werknemers 100% van het loon ontvangen terwijl ze 80% van de van de tijd werken, maar 100% output leveren.
  • Digitaal welzijn – Gener8 geeft de macht terug aan de verstekkers van de gegevens die ze gebruiken, te weten de eindgebruikers.
  • Kletskassa – Supermarkt Jumbo heeft kletskassa’s waar klanten een praatje kunnen maken met het kassapersoneel.
  • Architectuur die meer is dan een gebouw – Sweco Architecten wil de energiebehoefte van een wijk in het Zweedse Gävle terugbrengen van 113 KWh per m2 nu tot 26 KWh in 2040.
  • Genezend textiel – Het Kalogon kussen helpt mensen in een rolstoel om een actief leven te leiden.
  • Voedselverspilling voorkomen – EverCase introduceert een baanbrekende technologie om voedsel te bewaren bij temperaturen onder nul, zónder ze in te vriezen.
  • Een vogelhuisje dat biodiversiteit stimuleert – Bird Buddy is niet alleen een voederplaats voor vogels in de tuin, maar registreert ook biodiversiteit omdat het vogels kan identificeren.
  • Oplossingen voor meer textielrecycling – Smart Stitch van Resortecs is een naaigaren dat bij een bepaalde temperatuur oplost, waardoor textielproducten – ritsen en knopen – gemakkelijk uit elkaar gehaald en gescheiden kunnen worden.
Bird Buddy. (Beeld: Bird Buddy.)

Heimtextil Trend Council 

Zoals altijd heeft de Heimtextil Trend Council voor de Heimtextil Trends 24/25 inspiratie proberen te combineren met inzicht, op basis van onderzoek en analyse van relevante, wereldwijde sociaal-culturele trends om de design- en kleurontwikkelingen voor het seizoen 2024-2025 te onderbouwen. In de Trend Council zijn drie bureaus van wereldfaam actief. Dat zijn FranklinTill Studio uit het Verenigd Koninkrijk, SPOTT trends & business uit Denemarken en Stijlinstituut Amsterdam uit Nederland. Voor 2024-2025 heeft Anje Bisgaard Gaede van SPOTT trends & business de verslaglegging van de Heimtextil Trend Presentation gedaan.

Heimtextil Trends 24/25 Colours
New colourways

Bij New Sensitivity horen dynamische maar subtiele kleuren waarvoor veel natuurlijke pigmenten worden gebruikt, terwijl traditionele verfmethoden door innovatieve biotechnologie naar een volgend niveau worden getild. Het resultaat zijn kleuren die emoties oproepen en tegelijk het milieu sparen. Daarbij hoort de acceptatie dat kleuren kunnen veranderen of vervagen. De trendkleuren voor 2024-2025 zijn door natuurlijke kleuren geïnspireerd, bijvoorbeeld van algen, levende bacteriën of klassieke pigmenten. Het grote aandeel zwart in de meeste kleuren maakt een brede toepassing en een groot aantal combinaties mogelijk. De gedurfde, verzadigde kleuren versterken onze zintuigen en tillen ons op, terwijl de meer neutrale aardetinten rust en sereniteit uitstralen.

The future of textiles
New Sensitivity in the world of home textiles 

Met Heimtextil Trends 24/25 wordt de textielindustrie aangemoedigd de toekomst met zorg en aandacht te benaderen en de nieuwe gevoeligheid in woningtextiel te omarmen. Concreet zien we deze verandering in drie verschillende trends voor de wereld van (woning)textiel: plantaardig, technisch en biotechnologisch. Alle drie de richtingen laten verschillende wegen zien naar de toekomst van (woning)textiel.

Plantaardig textiel

De vezels van plantaardig textiel zijn afkomstig van iets dat gekweekt wordt en worden niet synthetisch geproduceerd. Het voordeel van plantaardig textiel wat betreft duurzaamheid is dat het van natuurlijke oorsprong is en daarom eerder gerecycled en weer opgenomen kan worden in bestaande ecosystemen. 

Er zijn twee opties. De eerste is de productie van textiel uit plantaardige gewassen. Nieuwe resistente planten zoals cactus, hennep, abaca (manillahennep), zeewier en rubber bieden nieuwe, duurzame textieloplossingen. Door mechanische klimatisering kunnen ze groeien ondanks klimaatveranderingen en hebben ze minder chemicaliën nodig. De tweede groep is textiel dat is gemaakt van plantaardige (bij)producten, dat wil zeggen van grondstoffen als bananen, olijven, dadelpruimen en hennep, die bij de productie overblijven.

Technisch textiel

Technologie kan de transformatie van textiel ondersteunen door upcycling en recycling, textielontwikkeling en textielontwerp. Textiel is een materiaal dat in overvloed in de wereld aanwezig is. De ontwikkeling van technologieën voor textielrecycling en -upcycling verhoogt het circulaire gebruik van reeds geproduceerd textiel en vermindert zo de behoefte aan nieuwe productie. Daarnaast zijn oude productietechnieken ook een weg naar duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door voor meubelstoffen brei- in plaats van weeftechnieken te gebruiken, waardoor er minder textielafval wordt geproduceerd. Of door weeftechnieken met een klein aantal gekleurde garens te gebruiken, waardoor visueel meerdere kleuren kunnen worden gecreëerd. Textile Design Thinking houdt zich bezig met kritieke kwesties, zoals energieverbruik of de duurzaamheid van natuurlijke vezels en probeert door technologische ontwikkeling verbeteringen te bewerkstelligen.

Biotechnologisch textiel

Tot op zekere hoogte versmelten plantaardig, technisch en biotechnologisch geproduceerd textiel. Bio-engineering overbrugt de kloof tussen natuur en technologie en verandert de manier waarop textiel wordt gemaakt. Ze kunnen in twee richtingen worden verdeeld: volledig biotechnologisch geproduceerd en biologisch afbreekbaar textiel. Bij volledig biotechnologisch geproduceerd textiel worden door de natuur geïnspireerde strategieën toegepast. In plaats van de planten te kweken en er vezels uit te halen, worden eiwitten en koolhydraten uit maïs, gras, rietsuiker of bacteriën ingezet. Het textiel wordt geproduceerd via een biomoleculair proces. Het duurzame voordeel van biotechnologisch geproduceerd textiel is dat het enkele van dezelfde functionaliteiten kan hebben als synthetisch geproduceerd textiel. Maar omdat het van natuurlijke oorsprong is, kan het biologisch worden afgebroken. 

Biologisch afbreekbare vezels kunnen worden toegevoegd aan conventioneel textiel, zoals polyester dat daardoor gemakkelijker kan worden omgezet naar in de natuur voorkomende materialen en kunnen daarom en gemakkelijker biologisch afbreken in natuurlijke omgevingen, zoals in water of grond. Het biologisch verbeterde textiel wordt tot 93% biologisch afgebroken in vergelijking met conventioneel textiel. 

Heimtextil materialen van de toekomst

Samengesteld door Franklin Till

In het tijdperk van de klimaatcrisis beginnen we verder te kijken dan duurzaamheid en zoeken we naar regeneratief design. Maar wat betekent dat en hoe definiëren we regeneratief textiel en regeneratieve materialen? 

Menselijke activiteiten veroorzaken inmiddels aanzienlijke schade aan onze planeet. Daarom zijn de huidige inspanningen op het gebied van duurzaamheid niet voldoende om de milieucrisis waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken. Regeneratief design is erop gericht om iets beters terug te geven, om holistische, creatieve oplossingen te ontwikkelen, waardoor hulpbronnen worden hersteld of vernieuwd, een positieve impact op het milieu ontstaat en samenlevingen worden gestimuleerd om te gedijen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details