Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Gibus: ‘Nieuw: bioklimatische lamellen­daken Velvet en Velvet Plus’
Het minimalistische design van de Velvet Plus past uitstekend bij de muren uit natuursteen.

Gibus: ‘Nieuw: bioklimatische lamellen­daken Velvet en Velvet Plus’

“Een buitenruimte die design en technologie combineert met veelzijdigheid en regelbare lichtinval en ventilatie.” Dat zijn volgens algemeen directeur Martijn Westenbrink van Gibus Nederland de essentiële kenmerken van de nieuwe Velvet en Velvet Plus bioklimatische lamellendaken van Gibus. 

Bij de twee bioklimatische lamellendaken Velvet en Velvet Plus kan worden gekozen tussen een volledig gesloten dak, een halfopen dak door de lamellen te kantelen (tot 85°) of een open dak door de lamellen op te schuiven. Een gesloten dak zorgt voor volledige beschaduwing en maximale bescherming tegen weersinvloeden, met gekantelde lamellen kan een optimaal microklimaat onder het lamellendak worden gecreëerd door licht en lucht te reguleren. 

De Velvet past uitstekend bij dit in moderne stijl gebouwde huis.

De Velvet-lamellendaken maken gebruik van het Velvet Motion-systeem, waarvoor octrooi is aangevraagd. Dat systeem maakt roteren van de lamellen mogelijk, onafhankelijk van het in elkaar schuiven van de lamellen. De dubbele beweging wordt gemaakt door twee verschillende motoren. Een lineaire motor zorgt ervoor dat de lamellen kunnen roteren in een hoek van 0 tot 85°, een tweede motor zorgt ervoor dat de lamellen van het dak soepel in elkaar schuiven tot een pakket. 

Behalve met Velvet Motion zijn de twee nieuwe modellen ook uitgerust met de gepatenteerde Side Seal-technologie die bij een gesloten lamellendak de afdichting rondom van de lamellen en daarmee een optimale weersbestendigheid garandeert. 

De nieuwe lamellendaken hebben volgens Westenbrink een stevige constructie van geëxtrudeerde – gepoedercoate – aluminium profielen. “Ze combineren uitstekende technische prestaties met een minimalistisch en ultramodern ontwerp dat uitstekend past bij elke architectuur-, tuin- en landschapsstijl, waardoor gepersonaliseerde buitenruimtes kunnen worden gecreëerd.” De Velvet-lamellendaken zijn zowel vrijstaand als halfvrijstaand met gevel- of zijbevestiging leverbaar en bieden daardoor veel vormgevingsmogelijkheden. 

De Velvet en de Velvet Plus verschillen op één punt van elkaar. De Velvet kan worden voorzien van zipscreens om zon, wind en/of inkijk te weren óf van glazen wanden om beschutting te bieden tegen weersomstandigheden. Bij de Velvet Plus kunnen beide opties worden gecombineerd, waarbij de zipscreens volledig zijn geïntegreerd in de omkadering en de staanders. 

Andere opties van de twee overkappingen zijn ledverlichting met wit of gekleurd licht, heaters of een audiosysteem dat via bluetooth rechtstreeks vanaf de smartphone kan worden bediend om muziek van bijvoorbeeld Spotify of Apple Music af te spelen. 

“Gibus heeft ook bij de Velvet en de Velvet Plus weer veel aandacht besteed aan montage- en onderhoudsvriendelijkheid”, aldus Westenbrink. “Zo is dankzij het gepatenteerde Quick Blade-systeem het in- en uithaken van de lamellen in het mechanische aandrijfsysteem uiterst eenvoudig, wat de montagetijd aanzienlijk verkort.” 

Ook nieuw is het lamellendak Sway: ‘slank en stijlvol gecombineerd’

Naast de Velvet lamellendaken introduceert Gibus nog een nieuw lamellendak: de Sway. Gibus karakteriseert dit dak als slank en rank, minimalistisch, degelijk en functioneel en als bijzonder geschikt voor terrassen en tuinen van beperkte afmetingen. Een overkapping die staat voor de Italiaanse levensstijl. De Sway is het resultaat van de voortdurende zoektocht van Gibus naar steeds geavanceerdere oplossingen, gebaseerd op marktonderzoek, R&D en bijna 40 jaar knowhow. 

De Sway kenmerkt zich door ranke staanders.

Gibus heeft de Sway bewust eenvoudig en elegant vormgegeven, met slanke staanders van 13 x 13 cm en een daklijst van slechts 25 cm om buitenruimtes met een unieke eigen, individuele stijl en identiteit te creëren, met name voor kleinere buitenruimtes zoals terrassen of kleine tuinen. 

“De Sway koppelt zijn onderscheidende vormgeving aan hoogwaardige technische eigenschappen”, constateert Martijn Westenbrink. “Met de lamellen gesloten beschermt het lamellendak tegen zon en neerslag. Het dak kan gemakkelijk worden geopend of gesloten, waarbij het roteren en schuiven gelijktijdig, in één vloeiende beweging plaatsvindt. Volledig ingeschoven beslaan de lamellen iets meer dan een kwart van het dak, waardoor gebruikers van het terras bij een volledig geopend dak onder de vrije hemel kunnen zitten en er voldoende lichtinval binnen mogelijk blijft in het geval de Sway voor een glazen pui is geplaatst.” 

Om het comfort van gebruikers van de Sway te verhogen, kunnen de zijdes van de overkapping worden afgesloten met zipscreens of Glisse glazen schuifwanden. Andere opties zijn diverse witte of RGB-ledverlichtingsopties, een soundsysteem en diverse stopcontacten, naar wens ook voor USB-A. 

Twee gekoppelde Sways.

De Sway is verkrijgbaar in een vrijstaande versie met – afhankelijk van de dimensies – vier of zes staanders of als een halfvrijstaand overkapping, aangebouwd tegen de gevel. In dat laatste geval is frontale montage mogelijk, met de lamellen parallel aan de gevel georiënteerd, of laterale montage, met de lamellen dwars op de gevel georiënteerd. “De Sway biedt eindgebruikers een maximale ontwerpflexibiliteit”, meent Westenbrink, “bijvoorbeeld door de mogelijkheid om verschillende modules te combineren en zo ook grote oppervlakken te overdekken.” Daardoor is de Sway geschikt voor zowel kleinschalige woonprojecten als grotere overkappingen, bijvoorbeeld voor de horeca. 

Overigens geldt voor alle lamellendaken uit het Gibus-assortiment dat de lamellen kunnen worden voorzien van isolatie. “Dit zorgt in eerste instantie voor een geluidsreductie tot wel 70% onder de overkapping, met als bijkomend voordeel een sterk verminderde condensvorming aan de onderzijde”, besluit Westenbrink. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details