Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
AVZ-Group speelt in op BENG EN TOjuli
De eigen R&D afdeling binnen AVZ-Group kijkt naar de vraag uit de markt, denkt mee met de klant en is constant bezig met het (door)ontwikkelen en verbeteren van producten. (Foto: fotografieplus.nl.)

AVZ-Group speelt in op BENG EN TOjuli

‘Een beter milieu begint bij jezelf’, is dan een veelgebruikte uitspraak, die de AVZ-Group heeft omzet in actie met de aanstelling van een vaste milieu- en duurzaamheidsmanager in de persoon van Sabine Welman. Zij gaat zich focussen op duurzame productontwikkeling en certificaten, reductie van de CO2-footprint en belangrijke regelgeving die van toepassing is op de zonweringbranche, zoals de nieuwe energieprestatienorm BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).  

Zonwering speelt een grote rol

Sabine Welman constateert dat in de huidige architectuur met steeds grotere glasoppervlakten wordt gewerkt, bijvoorbeeld in de vorm van vliesgevels in de projectbouw, maar ook in de particuliere bouw. “Primaire ontwerpbeslissingen zijn bepalend om aan de nieuwe BENG-eisen te voldoen. Over deze regelgeving willen wij onze klanten goed informeren, zodat zij op projectniveau weten hoe te scoren met zonwering. Wij voelen ons fulltime verantwoordelijk om verder invulling te geven aan het duurzaamheidstraject, door voorlichting te geven, maar ook door het ontwikkelen van gerichte producten, zoals onze nieuwe SolidScreen CW50. Een screen met 25 mm geleiders, speciaal ontwikkeld voor toepassing bij vliesgevels.” 

De duurzame solar motor toegepast bij de Alulux rolluikenlijn van

Oververhitting beperken

Naast de drie BENG-eisen wordt er ook een aanvullende eis gesteld om woon- en werkruimten in de zomer comfortabel en gezond te houden. Dat is de zogeheten TOjuli-eis. Deze eis dient het risico op oververhitting te beperken. “Om aan de TOjuli-eis te voldoen, is zonwering een absolute must”, weet Sabine Welman. “Het zorgt ervoor dat de warmte en het felle licht van de zon wordt tegengehouden en het binnenklimaat aangenaam en comfortabel blijft. Het bijkomend voordeel hiervan is dat er minder koelsystemen worden ingezet, wat wel 30% van de energiekosten kan besparen. Deze twee belangrijke voordelen van zonwering hebben hierdoor een positief effect op de BENG-1 eis en ook op de TOjuli-eis. Nieuwbouw en renovatieprojecten moeten voldoen aan de vier eisen – BENG 1-2-3 en TOjuli – van de energieprestatienorm BENG. Al deze (nieuwe) regelgeving op het gebied van duurzaamheid is gelieerd aan elkaar en kan overweldigend zijn. Om deze reden willen wij onze klanten hierover informeren en samen met hen deze transitie realiseren.” 

Focus op duurzame productontwikkeling

De eigen R&D afdeling van AVZ-Group kijkt naar de vraag uit de markt, denkt mee met de klant en is constant bezig met het (door)ontwikkelen en verbeteren van de eigen producten. Sabine Welman noemt de SolidScreen als voorbeeld. “Naast de bewezen ritstechniek en de hoogste klassen in TÜV-testen op het gebied van windbelasting en levensduur, heeft de SolidScreen ook als eerste in de zonweringbranche een DUBOkeur®, wat bewijst dat een product tot de meest milieuvriendelijke in zijn soort behoort. Dat wordt aangetoond aan de hand van een milieukundige levenscyclusanalyse, LCA. Dan gaat het om het gehele proces: van grondstofkeuze, tot transport naar de klant en zelfs het uiteindelijke recyclen wanneer het product het einde van zijn levensduur heeft bereikt. De SolidScreen is ons eerste product met een DUBOkeur®, de rest van onze producten zal spoedig volgen.” 

De SolidScreen van AVZ-Group heeft als eerste in de zonweringbranche een DUBOkeur®, wat bewijst dat een product tot de meest milieuvriendelijke keuzes behoort.

Zonnekracht als motorbediening

Een nieuwe productontwikkeling op duurzaamheidsgebied is het toevoegen van een Solar motor aan het assortiment van AVZ-Group. Deze motor wordt aangedreven door energie uit zonnecellen en laadt zichzelf op. “Een wat oneerbiedige maar treffende vergelijking is de werking van een rekenmachine”, meent Sabine Welman. “In principe werkt dit systeem hetzelfde, alleen op grotere schaal. Solar producten hebben geen energietoevoer meer nodig. Een ander voordeel is dat de montage nog eenvoudiger is, omdat er minder boorgaten in de muur van het gebouw komen”. 

In deze fase kijkt AVZ-Group naar solar toepassing in hun rolluik- en screenproducten, maar wil dit in de toekomst verder uitbreiden naar andere productgroepen. “Solar is een van de vele voorbeelden met een positieve bijdrage aan het milieu”, besluit Sabine Welman. “Wij als AVZ-Group zijn ons ervan bewust dat we voor een gigantische uitdaging staan om onze planeet leefbaar te houden en we willen daarom met onze producten en onze partners investeren in een duurzame toekomst.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details