- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Het oog wil ook wat, dat is een ding dat zeker is. “Voor gebouwen kan met een markies aan die wensen worden voldaan”, meent Johan Hol. “Niet alleen bij private woningen, maar ook bij horecagelegenheden en de retail.” Sterker nog, volgens Hol, directeur van Markiezen Nederland, kan een horecaondernemer met markiezen aan de gevel zijn eigen identiteit niet alleen bevestigen, maar ook uitdragen. “Dat geldt daarnaast natuurlijk ook voor de bakker, de slager, de groenteboer of de bloemist. Noem het maar op. Het is dan ook eigenlijk heel simpel: een markies heeft in horeca en retail ontzettend veel marketingwaarde!”
Johan Hol en zijn mededirecteur Aart van den Berg zien sinds de coronajaren een toenemende bewustwording in retail en horeca als het gaat over de waarde van markiezen. “Met een passende markies aan je gevel, stuur je als ondernemer een boodschap de wereld in”, vindt Hol. “Voorbijgangers worden al van afstand attent gemaakt op bijvoorbeeld een terras of een speciaalzaak, zeker als ook nog naam, logo en/of reclame-uitingen op de markies zijn aangebracht. Het gaat dus niet meer uitsluitend om de functionaliteit, zoals het weren van zonlicht of het voorkomen van lichthinder in het interieur. Een markies zorgt voor uitstraling, brengt sfeer, zet de puntjes op de i en levert een bijdrage aan de klantbeleving en is daarmee dus onderdeel van de communicatie en marketing van de ondernemer.”
“Er zijn dan ook volop interessante projecten waar wij als Markiezen Nederland een bijdrage aan hebben geleverd”, vult Aart van den Berg aan. “Door het hele land hebben we prachtige referentieprojecten gecreëerd, bijvoorbeeld met markiezen waarop speciale prints zijn aangebracht. De projectmarkt zal – zo voorspel ik – nog veel verder gaan groeien. We constateren dan ook een toename van de vraag vanuit de zonweringdealers van Nederland.”
“En dat is niet onlogisch”, meent Johan Hol. “Vroeger was de markiezenmarkt meer een ‘slapende markt’, stabiel en statisch, met weinig ontwikkeling. Nu is de markies weer prominenter aanwezig en onderdeel van het gesprek over interieur en exterieur. We zien in de markiezenbranche bijvoorbeeld veel meer verschillende varianten en moderne kleuren verschijnen, waardoor er meer mogelijk is geworden. Niet alles is nog heel traditioneel met blokstrepen. Ook in het materiaalgebruik is er veel veranderd. Inmiddels is 80% van de markiezen uit aluminium en nog maar 20% hout. Nog maar een paar jaar geleden was dat omgekeerd. Onze eigen collectie is wat dat soort zaken betreft ook flink breder geworden. Horeca en retail ontdekken dat meer en meer.”
Mede doordat ze de horeca- en retailmarkt weten te inspireren met hun producten, menen Johan Hol en Aart van den Berg dat Markiezen Nederland als een voorloper in de markt mag worden gezien. “Toen wij enkele jaren geleden bezig waren om onze producten echt door te ontwikkelen, verklaarden sommigen ons voor gek”, lacht Johan Hol. “Maar achteraf bleek dat we het met onze inzichten bij het rechte eind hadden. We worden nu gewaardeerd om ons brede gamma en het feit dat ondernemers veel meer dan vroeger inzien dat markiezen voor hun bedrijven enorm veel marketingwaarde kan hebben. We verwachten de komende jaren daarom nog meer groei in dit segment. Voor ondernemers wordt het immers steeds belangrijker om hun eigen, specifieke identiteit uit te dragen en zich in de markt te onderscheiden. En een markies kan daar zeker een goede bijdrage aan leveren!” υ